субота, 7. октобар 2017.

Хајде Јано војску да мењамо

Хајде Јано војску да мењамо
В. Јеремић
Министар одбране Александар Вулин имаће драстично већа овлашћена уколико предложене измене Закона о војсци у непромењеном облику буду усвојене у скупштини.

Нацрт измена закона, у које је Данас имао увид, предвиђају да убудуће министар одбране сам одређује формацијска места на која се без конкурса могу примити цивилна лица, доноси план опремања војске и одлучује о томе кога ће штитити припадници Војне полиције.

Измене Закона о војсци предвиђају јачање улоге министра одбране, која је политичка личност, углавном на рачун начелника Генералштаба. Тако је први човек Војске Србије у нацрту измена избачен из процеса запошљавања цивила. У постојећем закону, број формацијских радних места која могу да попуне цивили предлаже начелник Генералштаба, а министар одобрава. По новој верзији, број ових места, која се пуне мимо конкурса, одређује искључиво министар одбране. Ово значи да неће постојати никаква ограничења за Вулина или било коју другу политичку личност која дође након њега, да искористе војску за подмиривање заслужних страначких кадрова.

Начелник Генералштаба је избачен и из процеса опремања војске. Уместо да министар усваја начелников предлог развоја и опремања Војске, убудуће ће министар доносити план опремања, а начелникова улога је сведена на саветодавну. Ова измена је значајна у контексту дугогодишњег сукоба између војне струке и људи из Југоимпорт СДПР-а, државног предузећа за извоз оружја.

Наиме, одлуку о увођењу нове опреме и наоружања у ВС сада доноси Главни војнотехнички савет којим председава начелник Генералштаба. Они успостављају критеријуме које опрема мора да испуни да би била прихватљива за војску. Опрема се тестира у Војнотехничком институту (ВТИ) и њиховом Техничко-опитном центру (ВОЦ). Међутим, носилац развојних пројеката је већ дуже време Југоимпорт СДПР, а њихови, у јавности хваљени пројекти, често наилазе на неодобравање војних стручњака.

Тај раскорак доводи до тога да, примера ради, оклопно возило "Лазар", који се развија од 2008. године, још увек није ушло у употребу у Војсци Србије. Слична ситуација је и са самоходном хаубицом ''НОРА" и оклопним возилом "Милош". А трговцима из Југоимпорт СДПР-а је тешко да продају оружје које ни наша војска не жели да користи. Сада се предложеним изменама закона широм отвара могућност да се заобиђе струка одлуком министра.

Аутори измена закона су се сетили и да легализују праксу коју поједини политичари годинама упражњавају. Наиме, у делу закона који дефинише надлежности војне полиције додаје се да они "по одлуци министра одбране послове обезбеђења одређених личности и противтерористичке заштите врше и ван Министарства одбране и Војске Србије". Тиме се представници власти неће поново наћи у неприлици као 2014. године када је тадашњи омбудсман постављао питање по ком законском основу припадници Војне полиције чувају брата Александра Вучића.

Измене Закона о војсци су у фази нацрта. Према ранијим наводима Министарства одбране, тек би требало да се организује јавна расправа о предложеним изменама, пре него што нацрт буде упућен у Владу.

Мењају закон због Војног синдиката

"Припадник Војске Србије је дисциплински одговоран за повреде дужности из службе", гласи тренутно важећи члан Закона о војсци који дефинише дисциплинску одговорност њених припадника. Међутим, Министарство одбране је предвидело измене овог члана и то тако што ће додати да су припадници војске одговорни и "за свако поступање ван службе које је неспојиво са дужностима припадника ВС". Ове измене морају да се посматрају у светлу дисциплинског поступка који се води против председника Војног синдиката Србије Новице Антића. Убудуће би и говори на синдикалним скуповима могли да буду протумачени као "понашање неспојиво са дужностима припадника ВС".

Хајде Јано војску да мењамо


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар