недеља, 11. фебруар 2018.

Квадратура круга: МУЗЕЈ Копнене војске Србије – дуг славним прецима!

Квадратура круга: МУЗЕЈ Копнене војске Србије – дуг славним прецима!
Официри и подофицири Команде Копнене војске Србије направили су у Нишу музеј који прати историју српске војске и српског народа и њиховог страдања у Нишу и околини, у последња два века.

Јунацима са Чегра, херојима Гвозденог пука, борцима са Кошара и Паштрика, али и многим другим познатим и непознатим јунацима који су страдали у ратовима, официри Команде Копнене војске одужили су се на достојан и прави начин.

Имена 16 185 војника и цивила који су били избрисани из историје и памћења ти официри су отргли од заборава и исписали златним словима на „зиду плача“, који је саставни део тог будућег музеја.


„Оне који су у ратовима спасавали своју душу – обично су заборављали они који су у рату спасавали своју главу. Они су и писали историју у којој им је рђа често изједала сећање… Многе од тих хероја отргли су од заборава официри Команде копнене војске Србије.“

На прикупљању докумената, фотографија и експоната, као и на самој поставци официри Команде Копнене војске Србије радили су две године, углавном ван радног времена и без икакве новчане накнаде. У том будућем музеју Копнене Војске Србије, на неколико стотина квадрата смештено је преко 10.000 фотографија, мноштво историјских докумената, застава, грбова, униформи, али и 362 комада различитог наоружања које је српска војска користила у последња два века.

Хероји са Кошара и Паштрика имају посебно место у том музеју. Њихове фотографије и имена смештени су на плафон у спомен соби, који симболизује небо.

_________

Уредник емисије Бранко Станковић аутор је 18 документарних филмова и две драме које су екранизоване на РТС-у, а и мноштва документарних емисија, које су, као и филмови, награђиване на домаћим и међународним фестивалима.

Квадратура круга: МУЗЕЈ Копнене војске Србије – дуг славним прецима!
„Оне који су у ратовима спасавали своју душу – обично су заборављали они који су у рату спасавали своју главу. Они су и писали историју у којој им је рђа често изједала сећање… Многе од…


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар