четвртак, 1. фебруар 2018.

МАДРИД: Косово у ЕУ само као регион Србије

МАДРИД: Косово у ЕУ само као регион Србије
Мадрид не попушта у свом ставу да се самопроглашеном Косову блокирају евринтеграције, пишу „Новости“ и наводе да ће Шпанија пристати на Косово у ЕУ, али само као регион Србије.

Став Мадрида је, како сазнају „Новости“ да самопроглашено Косово може бити дио Уније само као посебна управа, у оквиру Србије. У том смислу, Шпанци су врху ЕУ упутили не само једну писану примједбу, као што се помињало претходних дана, већ више протестних докумената.

То је потврђено „Новостима“ из шпанског министарства спољних послова из ког је још поручено и да званични Мадрид у томе неће попустити.

„Став Шпаније о непризнавању једнострано проглашене декларације о независности Косова је заснован на одбрани принципа територијалног интегритета држава, поштовању међународног права и владавине права“, речено је београдском листу у служби за односе са јавношћу Министарства спољних послова Шпаније.

„Новости“ још наводе и да је ситуација са Каталонијом трајно је учврстила однос Шпаније према питању Косова. Мадрид не жели да чује ни за какве преседане, јер би то онда, између осталог, могли да искористе и неки њени региони.

После референдума о независности Каталоније и оцјене Европске комисије да се она не може поредити са Косовом, јер је Шпанија у ЕУ, а Србија није – наша Влада спремила је протестно писмо Бриселу.

Међутим, власти у Београду одлучиле су да га ипак не пошаљу и то, како је тада објаснио предсједник Александар Вучић, због директне молбе Шпанаца да то не чинимо јер им отежавамо позицију. Вучић је тада рекао да је Шпанија увек била фер према нама, да зна ко је све притискао њиховог премијера Маријана Рахоја да попусти и призна Косово, али да он није хтео.

Приштински дневник Коха диторе раније је објавио да је, само недјељу дана прије усвајања Стратегије проширења за земље Западног Балкана 6. фебруара, Шпанија на колегијуму комесара у Стразбуру поново довела у питање не само Стратегију већ и цијели процес, због оштрог противљења у вези с укључивањем Косова у било какав процес.

Како је наведено, Шпанија је у писму, за које се каже да је Европској комисији послато у „нон-пејпер“ форми навела да се противи коришћењу термина WБ6 (скраћеница за шест земаља Западног Балкана) и навела а „Косово није дио процеса проширења“.

МАДРИД: Косово у ЕУ само као регион Србије
Мадрид не попушта у свом ставу да се самопроглашеном Косову блокирају евринтеграције, пишу „Новости“ и наводе да...


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар