недеља, 11. фебруар 2018.

Милијана Балетић: СРБИЈА У МИШОЛОВЦИ ЗАПАДНЕ СТРАТЕГИЈЕ

Милијана Балетић: СРБИЈА У МИШОЛОВЦИ ЗАПАДНЕ СТРАТЕГИЈЕ
Запад – корак по корак, а по принципу „куване жабе“ – данас је стигао до правнообавезујућег свеобухватног споразума Србије и „Косова“?! На једну страну споразум – на другу његово до бола маштовито ишчитавање у Београду – све до стављања патриотске машне на пакет…?! Који је то тек безобразлук тумачења ове недвосмислено намакнуте омче, коју нам, под овом или оном флоскулом, полако стежу око врата, отимајући нам КосМет?!

У Немачкој, најзначајнијој земљи Европске уније, 7. фебруара, три дана након истека рока и скоро пет месеци после избора, напокон је договорена велика коалиција Меркелиних демохришћана (ЦДУ) и Шулцових социјалдемократа (СПД)! У ову трећу узастопну и четврту такозвану велику коалицију, сви актери улазе са видно ослабљеним рејтингом пред својим бирачима и народом. Када би сад ишли на изборе, питање је какве би резултате убрали! Медији преносе да ово није коначан текст документа и да се на детаљима још ради. За сада, у расподели ресора СПД је добила рад и породицу, задржала дипломатију на чијем челу ће бити Мартин Шулц, који одлази са места шефа своје странке, и – оно што је јако битно и што говори о великом уступку Ангеле Меркел – добили су ресор финансија које је у претходној влади водио њен неприкосновени Шојбле! Ова друга страна коју предводи бивша и будућа канцеларка, чине две партије. Њена ЦДУ (Хришћанско-демократска унија) и ЦСУ ( Хришћанско-социјална унија) које у Бундестагу наступају као јединствена парламентарна група под именом Унија, такође су се раскусурале око ресора, па је ЦСУ добила Министарство унутрашњих послова а Меркелицин ЦДУ одбрану и привреду. Међутим, велика коалиција још није коначна. Њој прети немали отпор у редовима Шулцових социјалдемократа, поготово у подмлатку странке. Тако да ће се дефинитивно решење знати за три недеље, када ће СПД одржати унутарстраначки референдум. То што су се у вишемесечним преговарачким мукама о своме јаду забавили, није их спречило да у договор и нас турну, па су међу првим ставкама утаначили и подршку ЕУропејској перспективи Западног Балкана! Благо нама! А ја се уплашила да неће…!

У нацрту коалиционог документа ни Русија, наравно, није изостављена! Пише да је Немачка заинтересована за добре односе и блиску сарадњу са Москвом: „Русија је наш највећи европски сусед, с којим желимо гарантовати мир у Европи, интегритет националних граница и сувереност свих држава….“! Опа! Ово ће бити да се на Крим односи, не верујем да их савест око КосМета гризе?!

Кад смо већ код Западног Балкана и КосМета, 6. фебруара Европска комисија усвојила је Стратегију проширења на Западни Балкан у којој је одређен временски оквир по којем би могли да постанемо чланица до 2025. године. Оно што мене посебно радује то је списак од шест држава у том Западном Балкану, на којем су се нашле: Македонија, Албанија, Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина и – „Косова“?! У Бриселу кажу да је ово први у серији важних корака намењен Балкану ове године. Стратегију је након усвајања јавности представила ЕУропејска комесарка за спољну политику и безбедност Федерика Могерини и колега јој надлежан за окупационо ширење Јоханес Хан! Потом се водила дискусија на пленарној седници Европског парламента у Стразбуру, а онда су документ упутили својим чланицама које ће се о свему изјаснити на самиту ЕУропејских лидера у марту!

Што се чланице Шпаније тиче, она се недељу дана пре усвајања већ изјаснила и довела у питање тај документ, оштро се противећи да се „Косова“ укључи у било који процес који би могао да остави утисак да је држава! Шпанија је Европској комисији послала писмо у облику „нон пејпера“ у којем се противи и употреби термина „западни Балкан 6“, па нам зато „шестице“ у Стратегији нема на папиру, али се из сваке ставке – подразумевала!

Шпанија је запретила и да ће се супроставити учешћу „Косова“ на самиту ЕУ и земаља Западног Балкана који ће се одржати 17. маја у Софији, јер „Косова“ не може бити део проширења ЕУ на Балкан, то може бити само држава Србија! Наравно! За Шпанију – Шпанија нема алтернативе! Целовитост њене територије, угрожена тежњом Каталоније за отцепљењем, црвена је линија преко које Шпанија, као озбиљна држава, не прелази и са тим ни због чега, а камо ли због ЕУ – не тргује! Сви ми знамо да ово Шпанија ради како би посредно, преко КосМета, показала да нема нарушавања њене територијалне целовитости и отцепљења Каталоније! Нема дилеме код Шпаније! А ово што ми ћутимо, преговарамо и стално састанчимо по скуповима „6 држава“ – нимало нам не сметајући што нам је најнепосреднија та „шеста држава“ КосМет – то је дилема – или можда није?! У свему овоме не знам да ли ми Шпанија, својим државничким ставом, више прија или више опомиње и изазива дубок осећај стида због званичног односа Београда према територијалном суверенитету своје државе!

Није Шпанија једина која ме мучи. ЕУ има још четири чланице које не признају „Косова“ као самосталну државу, па још не чух да Београд, кад већ ничим заслужено има ту могућност – не затражи од Брисела да му – пре свих уцена и претњи – прво изађе са јединственим ЕУропејским ставом о КосМету?! Уосталом, чији став Брисел заступа, кад пет чланица не признаје „државу Косова“ и у име кога притиска, терорише, прети и уцењује Србију и Србе и отима нам територију?! Како то да Београд не користи овај моћан и необорив аргумент пред бриселском администрацијом?! Нико из Београда ово питање не поставља, а они – газе ли газе?! А што и не би када за Београд – ЕУропа нема алтернативе?! Е, ако вам ЕУропа немате алтернативе – има да нема ни КосМета!!!

Да ли сам у праву или не, говоре два важна – и везана – налога које је Србија Стратегијом „добила“! Прво је да ће у ЕУ бити кооптирана до 2025. али

има и оно друго – под условом испуњења наредбе из поглавље 35, што преведено значи – поклањање окупатору дела своје земље?! Што се тиче датума, нису зацртали да до 2019. са „Косова“ потпишемо правно обавезујући свеобухватни документ о „нормализацији“ односа, оставили су нам на вољу која гласи – што пре?! Е то ти је, пријатељу – граница између Србије и КосМета – посред Србије?! На све ово Београд зачепио уши и из свега мозга срећан опевава 2025. јер ће као до тада ући у ЕУропу! У то нисам баш сигурна након оглашавања ЕУропејских званичника који су на Стратегију ставили „али“ па „зарез“! Има ту још – Рашка, Војводина,…! Председник Европске комисије Жан Клод Јункер, 2025. годину назвао је охрабрењем, а не датумом уласка, јер чланства нема за оне који имају „отворена питања граница“?! Е што волим кад нас „храбре“! Кад само помислим који ли ће ту све задаци да стижу и да се одрађују, аплаузи да пљуште, шаргарепицом, тик надохват руке, испред носа да се маше – мојој срећи краја нема?! Тако док ми задовољни у транс падамо – КосМет полако пут под ноге и – правац у велику Албанију…

Ту је и комесар за окупационо ширење ЕУропе, наш пријатељ Јоханес Хан, који је сутрадан по усвајању Стратегије пристигао у Београд! Истакао је да ће уједињење Европе бити „потпуно, тек пријемом Западног Балкана“! Знам! Није вама до наше среће него до ваше потпуне окупације! Он је подвукао и да „Србија сад има перспективу за 2025.“! А тек перспектива што ме је обрадовала! Онда је ударио акценат: „ЕУ неће прихватити ни једну чланицу без претходних решења отворених билатералних питања…. „то није бланко чек“! Наравно – то је правнообавезујући документ! Знам и то! Толико пута сте то поновили да само луд или покварен то не зна или неће да зна?!

Није никаква мудрост схватити, како они иду корак по корак, по принципу „куване жабе“ и докле су већ дошли, довољно је само упоредити њихове самите и донесене одлуке! Ова најновија стратегија следећи је велики окупациони ЕУропејски корак после оне из 2003. у Солуну, где одређују године кооптирања! У односу на ту 2003. много смо напредовали! Тада су 21. јуна у Солуну на самиту шефова држава и влада чланица ЕУ и Западног Балкана, земље Западног Балкана

биле: Македонија, Албанија, Србија и Црна Гора, БиХ и Хрватска! Хрватска више „није“ на Западном Балкану, а њихова штићеница „Косова“ тада није била „земља“, него јој је био посвећен посебан параграф који је гарантовао поштовање Резолуције СБ 1244 и начела „стандарди пре статуса“! Е, данас, с обзиром да ми „сваког дана све више напредујемо“ – дошли смо до обавезујућег свеобухватног споразума Србије и Косова?! Треба ли икоме још објашњавати какав је, ако већ пише да је – између Србије и Косова?!

Стрепњу о продаји КосМета појачава и изјава министра одбране Србије Александра Вулина, који је 6. фебруара у Палати „Србија“, на округлом столу „Политичко-безбедносни и одбрамбени аспекти косовско-метохијског проблема“, одржаном у оквиру „унутрашњег дијалога о КиМ“, изјавио: „Европске интеграције не могу бити условљене одустајањем од решавања националног питања Срба. Не можемо после два века пренети ту одлуку у руке бриселске или било које друге бирократије. О томе могу одлучивати само Срби“!!! Патриотска машна на пакет свезана – само тако?! Плашим ме да се под овом поруком – „решавања националног питања Срба“ – крије „добијање“ онога што је већ наше и што је већ добијено са преко 30.000 српских живота – то је Република Српска, а за то „добијање“ – давање нашега КосМета шиптарском окупатору?! Плаши ме ова димна завеса „добијања“ која би требало да послужи као магла испод које би се одрадило и правдало давање ко бајаги неким добијањем?! Значи – трговина у оквиру нашега – а шиптарска територија, она са које су се деценијама изливали и окупирали нашу државу и која је једино међународно призната као њихова – Албанија – да остане нетакнута?!

У свему овоме, посебан је безобразлук до бола маштовито ишчитавање у Београду задатог правнообавезујућег споразума Србије и „Косова“! Ја не знам којим речима, логиком, аргументацијом може да се објасни и оправда другачије значење од оног једног јединог и суштинског – да нам је такав обавезујући споразум са Шиптарима – намакнута омча, коју, под овом или оном флоскулом, полако стежу око врата, отимајући КосМет?! Чека се још само ко ће – Србима и Србији – у Београду гурнути столицу испод ногу?!

Милијана Блетић

Милијана Балетић: СРБИЈА У МИШОЛОВЦИ ЗАПАДНЕ СТРАТЕГИЈЕ | Патриот


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар