четвртак, 15. фебруар 2018.

Нови бизнис у Србији? Људи зарађују огромне паре од – национализма

Нови бизнис у Србији? Људи зарађују огромне паре од – национализма
Никола Чобић, фб коментар
Нисте ни свесни колико људи у Србији зарађује огромне паре од национализма.

Али не тако како мислите. Не од пропагирања национализма или националистичких дела, већ од константног гурања „проблема национализма“ у први план и истицања национализма као „једног од највећих проблема са којима се Србија суочава данас“.

Хорде политичарчића, аналитичара, критичара, новинара, чланкописаца, лобиста из НВО, твитераша, карикатуриста, глумаца у покушају итд, је буквално изградило себи веома плодоносну каријеру скрећући пажњу на „проблем национализма“, на налажење национализма тамо где га ни нема и на борби против „злих националиста који ову замљу желе да гурну у рат, санкције и деведесете“.

То су људи који не би знали шта ће са собом да није „национализма“. Не би знали како другачије да зарађују, јер су ретко способни за било шта. То су разне чеде, кандићке, милићке, теофили, јакшићи, давиди, басаре, коракси, кесићи, сергеји и сличне појаве које би у свакој земљи подсмехом биле гурнуте на маргину друштва, а који су у Србији свеприсутни (иако се константно жале да их неко тобоже ућуткује, а не скидају се из медија) и служе да вам константно набацују на нос да је опаки примитивни национализам међу вама, и ако не размишљате као они, појешће вас хулигани, силоваће вас попови, и завршићете под санкцијама као у време Слобе. И то ако будете имали среће.

ernie-hudson-dan-aykroyd-bill-murray-harold-ramis-ghostbusters
„Истеривачи духова“, амерички филм из 1984.
И нема везе што су у Србији национални идентитет и култура готово непостојећи, нема везе што је ћирилица готово искорењена, нема везе што је клинцима свака друга реч на енглеском, што је и сама реч „Србија“ постала конотација за нешто негативно, што је СПЦ до крајности компромитована, што ни војска није српска већ „Војска Србије“, што мањине инсистирају да нису „српски држављани“ већ „држављани Србије“… ове појаве ће и даље истицати у први план „проблем национализма у Србији 21. века“. То им је посао и од тога зарађују.

Питате се – зашто? Па ето, баш зато да би јавност била убијена у појам, да би народ мрзео сам себе и своју државу, да би нас било баш брига за све осим за своје ду*е, да не би веровали ни у прошлост ни садашњост ни будућност (осим њихову), да би погнуте главе понављали: „Ма брате, је*еш то, него колика је мени плата“, и да би били лак грађански материјал који се лако обликује и којим се лако влада.

Не знам. Можда је то нова професија: „Истеривач национализма“, „Nationalism exorcist“, „Nationalbusters“? Стратегија: „Држ’те лопова!“. У сваком случају опарише се од тога многи. Предлог за бизнис: „Држ’те националисту“ Д.О.О.

*

27751874_10156317961278291_3736892334501895120_n

Данашња насловна страна Блица. О томе причам. Јер је важно да народ мисли да је национализам крив за све. Распарчавање претходне државе ради користи страних сила, увођење санкција без икакве логике и памети, бомбардовање, отимање тероторија, увођење вазалског система, испирање мозга, малтретирање од стране ЕУ… то све нема везе. За све је крив национализам и сад плаћамо цену. И то слушамо већ 18 година. Па како да људи не поверују.



Нови бизнис у Србији? Људи зарађују огромне паре од – национализма
То су људи који не би знали шта ће са собом да није „национализма“. Не би знали како другачије да зарађују, јер су ретко способни за било шта. То су разне чеде, кандићке, милићке, теофи…


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар