петак, 2. фебруар 2018.

Малагурски: Шпанија блокира Косово! (видео) © Sputnik/

Малагурски: Шпанија блокира Косово! (видео) © Sputnik/
Такозвана „Република Косово“ се таман понадала да ће моћи да уђе у Европску унију као суверена држава.

Пре усвајања стратегије проширења Европске уније на земље Западног Балкана, Шпанија је још једном довела у питање не само тај документ, већ и цео процес. У писму које је послала Европској комисији, Шпанија наводи да Косово не може бити третирано као независна држава.

Зато што оно то није. Мислим, у којем свету је Косово „независно“? Најбољи пример за то колико су зависни од страних одлука је закон о Специјалном суду за ратне злочине ОВК. Запад је тражио тај закон, Приштина је покушала то да обори. Резултат?

Председник и премијер самопроглашеног „Косова“ Хашим Тачи и Рамуш Харадинај безуспешно су покушали да у парламенту оборе закон о формирању Специјалног суда за злочине ОВК.

Јок, него ће Тачи и Харадинај да оборе неку одлуку Америке у Приштини — бајке за малу децу. Западњаци су им ваљали кад су се борили за независност од Београда, али независност од Брисела и Вашингтона могу само да сањају. Толико су дизали Америку у небеса, а она им намеће тај „проклети“ суд.

Официр салутира испред заставе
© AP PHOTO/ FRANCISCO SECO
Сад се ломи: Косово цепа Европу — чека се следећи маневар Београда
„Први на мети биће брат Рамуша Харадинаја, а затим и Хашим Тачи и Кадри Весељи.“

Албанци ништа нису научили од држављана Панаме, Авганистана, Ирака и других. Почетком осамдесетих, Американци су довели на власт Мануела Норијегу, а 1989. су напали Панаму и ухапсили Норијегу. Осамдесетих су Американци помагали талибане у рату против Совјета, 2001. су их бомбардовали и окупирали. Осамдесетих су наоружавали и помагали Садама Хусеина, 2003. године су окупирали Ирак и неколико година касније вешали Хусеина. Чему су се Харадинај и Тачи надали? Можда су имали неку стратегију да постану део ЕУ и да им сви грехови буду опроштени.

Вест:

„Шпанија се успротивила учешћу Косова у овој стратегији, противећи се, заправо, да се на било који начин оставља утисак како се Косово третира као независна држава.“

Грађани такозване „Републике Косово“ су једини у региону којима је још потребна виза за земље ЕУ — о каквом црном чланству они причају! Ово није само ствар дневне политике за Шпанију или тренутна нервоза због дешавања у Каталонији. Као што је у „Недељнику“ приметио Жељко Пантелић, сетимо се да Шпанија није правила проблем око, рецимо, отцепљења Црне Горе. То је зато што се Мадрид залаже за поштовање устава, а независност може да се прихвати само ако то одобри матична држава. Али чак и када би Србија сада признала Косово, за Шпанце би то представљало велику опасност, јер би, како Пантелић наводи, „била отворена врата да у будућности и Шпанија прихвати чињенично стање и призна једнострани акт отцепљења Каталоније или неког другог дела Краљевине“. Наравно, то би баш био бизаран сценарио — да Србија призна Косово, а Шпанија настави да говори „Косово је Србија“. Хвала Шпанији, а на нама је да истрајемо у борби за своје Косово и Метохију.




from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар