петак, 29. април 2016.

EUobserver: Вучић је расписивањем ванредних избора имао неколико циљева и лошу процјену

EUobserver: Вучић је расписивањем ванредних избора имао неколико циљева и лошу процјену
Избори у Србији, иако су их многи аналитичари представили као де факто референдум о чланству у ЕУ, заправо су имали за циљ да учврсте премијера Александра Вучића као неспорног лидера, док је чланство у ЕУ питање које је веома далеко огромном дијелу становништва, оцјењује портал EUobserver.
У тексту под насловом „Избори у Србији: ЕУ се хвата за сламку“ EUobserver пише да је расписујући изборе Вучић имао неколико циљева.
Прво, надао се да ће успјети да склони Социјалистичку партију Србије из владајуће коалиције на националном нивоу и да ће у исто вријеме његова Српска напредна странка моћи да влада у већини општина, као и у Војводини. Потом, надао се да ће изоловати чланове који су и даље лојални предсједнику Србије и оснивачу странке Томиславу Николићу и побиједити га у унутарпартијској борби. И коначно, рачунао је да Демократска странка и многе друге мање партије, настале из народног покрета против Милошевића, неће успјети да достигну цензус за улазак у парламент.
Тако гледано, додаје портал, Вучићева побједа је мање убједљива, јер иако је освојио више гласова него на претходним изборима имаће знатно мањи број посланичких мјеста, а чак седам партија и коалиција успјело је да уђе у парламент, не рачунајући мањинске странке за које не важи праг од пет одсто.
У изборној ноћи док је готово читава опозиција била ангажована због забрињавајућег кашњења у бројању гласова, европски званичници, махом из породице десног центра Европске народне партије, пожурили су да честитају побједу српском премијеру, наводи EUobserver и додаје да безусловна подршка Вучићу може изгледати као логичан избор ЕУ.
Његова политичка трансформација је готово у потпуности маргинализовала антиевропску десницу, задржао је политику својих претходника која је имала подршку ЕУ и која постепено омогућава „Косову“ независно постојање, а током избјегличке кризе заузео је веома одговоран став, наводи се.
Али, додаје портал, у више других питања која су од кључне важности за грађане као што су економски раст, владавина права, социјална правда, слобода медија – Вучићева влада није успјела да оствари значајнији напредак.
EUobserver оцјењује да умјесто што је фокусирана на „за“ или „против“ Европе, ЕУ би требало да обрати озбиљну пажњу на опадајуће перформансе у испуњавању политичких критеријума за чланство у ЕУ широм Западног Балкана гдје погоршање слободе медија, политички клијентелизам и јефтини популизам не стварају услове за слободне и поштене изборе.
ЕУ постаје предвидива у својим једноставним тумачењима која лажно представљају компликован политички контекст у свакој од земаља Западног Балкана. Политичка криза у Македонији рјечити је примјер да некад узорни ђаци могу постати проблематични аутократи.
Упркос честиткама за Вучића ови избори ни на који начин не гарантују да и Србија неће кренути тим путем, наводи EUobserver.
Бета

EUobserver: Вучић је расписивањем ванредних избора имао неколико циљева и лошу процјену
Избори у Србији, иако су их многи аналитичари представили као де факто референдум о чланству у ЕУ, заправо су имали за циљ да учврсте премијера Александра Вучића као неспорног лидера, док је чланст…


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар