петак, 29. април 2016.

РAСЦЕП НAЈЧВРШЋЕ КОAЛИЦИЈЕ: Палмини гласачи изневерили Ивицу Дачића | СРБИН.ИНФО

РAСЦЕП НAЈЧВРШЋЕ КОAЛИЦИЈЕ: Палмини гласачи изневерили Ивицу Дачића | СРБИН.ИНФО
Дејан Златановић
Фото: Н.С.
Коалиционој листи СПС и ЈС у појединим градовима недостају гласови бирача Драгана Марковића Палме, сазнаје „Блиц”.
Јединствена Србија је на локалним изборима изашла самостално у 19 градова. Међутим, разлика у гласовима које су СПС и ЈС добили на одвојеним листама не подудара се са бројем гласова које је освојила коалициона листа за парламентарне изборе.
Одступања су негде драстична, попут Лесковца где је СПС на локалу освојио 10.107 гласова, ЈС 6.621, а коалициона листа само 12.500 гласова. Коалиција СПС-ЈС је отуда требало да освоји 16.728 гласова односно, то практично значи да је 4.228 бирача на парламентарним изборима гласало за неку другу странку.
Одступања има и у Врању, где су социјалисти до сада били неприкосновени. ЈС је изашла самостално и освојила око 4.000 гласова, од којих се око хиљаду прелило неком другом, уместо коалицији СПС-ЈС.
У Врњачкој Бањи би спајањем гласова коалиција СПС -ЈС требало да има око 3.500 судећи по резултатима са засебних листа, али има хиљаду мање.
Ништа мање уочљиво није одступање у броју гласова у Војводини. Примера ради, у Кули СПС има 2.170, а ЈС – 1835. Заједничка листа за републику је остала кратка, али приметно још краћа је за покрајинске изборе – добила је око 2.200 гласова. Стара Пазова је сличне судбине, па је уместо 3.241 глас, покрајинска листа добила 1.918, а што су практично гласови који се поклапају са резултатима СПС на локалу.
За кога су се за републичке и покрајинске изборе опредељивали симпатизери ЈС, не може се са прецизношћу тврдити.
У СПС за „Блиц” незванично наводе да су одступања очигледна, али и да је требало да СПС и ЈС иду у коалицији и на изборе на локалном нивоу.
– Логично је да, ако смо коалиција, идемо и на локалу заједно. Ипак, ЈС се изашло у сусрет, а коалиција је претрпела штету. Не желимо никога да осуђујемо нити да претпостављамо зашто је до оваквог гласања дошло. Социјалисти никада нису изневерили своје коалиционе партнере и тако ће бити и убудуће – каже за „Блиц” један фунцкионер СПС.
Јуче није било могуће добити лидера ЈС Драгана Марковића Палму, па тако ни одговор на питање како он коментарише разлику у гласовима за локал и парламентарну коалициону листу. Он је пре два дана поручио да ће одлуке о свему доносити заједно са лидером СПС Ивицом Дачићем, али и да ће „напредњаци звати ако процене да им је коалиција СПС-ЈС потребна”.
Палма је додао да је ЈС ушла у локалну скупштину у 19 општина, а да је у пет или шест остала испод цензуса.
– Просек популарности ЈС је у Србији, према тим показатељима, око седам одсто, што значи да грађани гледају шта Јединствена Србија ради тамо где има власт и да желе да и у њиховом граду да буде тако – каже Марковић.
Ознаке: ЈС, гласачи, избори 2016, изборни резултати, СПС

РAСЦЕП НAЈЧВРШЋЕ КОAЛИЦИЈЕ: Палмини гласачи изневерили Ивицу Дачића
Коалиционој листи СПС и ЈС у појединим градовима недостају гласови бирача Драгана Марковића Палме, сазнаје „Блиц”.


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар