субота, 13. јануар 2018.

ВУЧИЋУ И ДРУГОСРБИЈАНЦИМА „ШАМАР“ ИЗ БРИСЕЛА:

ВУЧИЋУ И ДРУГОСРБИЈАНЦИМА „ШАМАР“ ИЗ БРИСЕЛА:
Бечки "Пресе" објавио стратегију Европске уније о проширењу у којој се наводи да Србија неће постати чланица овог савеза ни по истеку новог рока од седам година.

Србија неће постати пуноправна чланица Европске уније чак ни у 2025. години, објавио је јуче угледни бечки дневник „Пресе“!

Овај лист је објавио нацрт стратегије Европске комисије за Западни Балкан, у којој наводи да ће 2025. године почети пријем балканских држава, али да то није никакав фиксни датум, већ „најбољи могући сценарио“!?! Такође, како се наводи, идеја Брисела јесте и да се Србија гурне у такозвани пакет за цео регион, који чине Црна Гора, Македонија, Албанија, БиХ и лажна држава Косово. Идеја је, наводно, да све те земље заједно у неком тренутку уђу у ЕУ, што европски стручњаци, саговорници листа „Пресе“, тумаче као велику неправду, пре свега према Београду.

Темељи за проширење

Нацрт стратегије Европске комисије за Западни Балкан, иначе, требало би да буде представљен 6. фебруара у Европском парламенту.

Брисел је неозбиљан

Очекујем да буде задржан јасан временски оквир приступања за земље које су означене као предводнице у приступном процесу – Србију и Црну Гору

Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције

„Према нацрту стратегије Европске комисије, 2025. година биће година када ће почети пријем земаља Западног Балкана у ЕУ, што није никакав фиксни датум, већ најбољи могући сценарио. Циљ Европске комисије, према овом документу који ће представити 6. фебруара, јесте да се повећа реформски притисак на земље попут Албаније, Босне и Херцеговине, Македоније и Косова“, пише „Пресе“.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер истиче да земље Западног Балкана заслужују ЕУ перспективу, али да она неће бити спроведена у дело за време његовог мандата на челу Европске комисије.

– Морамо поставити темеље за то, а те земље морају да се подухвате неопходних реформи да би до приступа ускоро могло и да дође – наглашава Јункер, индиректно потврђујући да Србија још дуго неће бити чланица ЕУ.

Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције, на другој страни наглашава да би напредак у приступним преговорима требало да буде у складу са индивидуалним резултатима земље кандидата, а не са такозваним „пакетом за цео регион“.

– Очекујем да буде задржан јасан временски оквир приступања (2025. година) за земље које је председник Европске комисије Жан-Клод Јункер означио као предводнице у приступном процесу – Србију и Црну Гору. Очекујем да та два елемента буду јасно истакнута у стратегији. Принципијелно подржавам напредак региона ка ЕУ, али сматрам да напредак у преговорима треба да буде у складу с индивидуалним резултатима које кандидати постижу. Против сам такозваног пакета за цео регион – истиче Јоксимовићева.

Стевица Деђански, председник Центра за развој међународне сарадње, каже да је у овој идеји велики проблем сврставање Србије у групу држава које нису достигле њен ниво реализованих реформи.

– Прилично је неправедно према Србији да се нађемо у некаквом „пакету“ држава које за нама заостају годинама. То причамо на свим састанцима и држава се труди да се извуче из такве ситуације. Јако је понижавајуће да нас Брисел стави у исту корпу са Македонијом и Албанијом, јер ми смо спровођење реформи подигли бар за десет година изнад њих – подвлачи Деђански.

Део притисака

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић сматра да је све ово део притисака на Србију због подршке Русије, политике војне неутралности и непризнавања Косова.

– Запад зато покушава да направи тај некакав „пакет“ држава који би ушао у Европску унију. Ипак, јако је неправедно да се Србија гура у групу са, рецимо, Македонијом или Албанијом, које знатно заостају за нама. Зато се наша држава и противи овој идеји и залаже за то да свака земља, када испуни потребне критеријуме, постане чланица Европске уније. То би било праведно – закључује Миливојевић.

Преузето са: http://srbin.info/ВУЧИЋУ И ДРУГОСРБИЈАНЦИМА „ШАМАР“ ИЗ БРИСЕЛА:
Светиње Браничева - Манастири, Манастиришта, Свете Воде


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар