петак, 19. јануар 2018.

Двери и ДЈБ заједно: "Да ови оду, а да се они не врате"

Двери и ДЈБ заједно: "Да ови оду, а да се они не врате"
Београд - Покрети "Доста је било" и Двери наступиће заједно на београдским изборима, потврдили су лидери ова два покрета Саша Радуловић и Бошко Обрадовић.

Информацију је објавила посланица ДЈБ Татјана Мацура, која је преко Твитера позвала грађане да дају потпис за заједничку листу чији ће назив бити "Доста је било и Двери - Да ови оду, а да се они не врате".

Лидер ДЈБ Саша Радуловић је прошле недеље позвао представнике опозиције из редова Двери, иницијативе Не да(ви)мо Београд и Љубишу Прелетачевића на разговоре о заједничком наступу. Његов позив су одбили Лука Максимовић познатији као "Бели" и иницијатива Не да(ви)мо Београд, док је ДЈБ ушао у преговоре са Дверима.

Радуловић и Обрадовић су одлуку о заједничкој листи објавили на заједничкој конференцији за новинаре, на којој су рекли да рачунају пре свега на гласове апстинената.

"То су људи који мисле да су сви исти, који препознају да су ДЈБ и Двери спремни да то промене, али који су мислили да немамо снаге да то урадимо појединачно", рекао је Радуловић.

Радуловић је навео да између два покрета постоје велике идеолошке разлике, али да их спајају "практичне ствари" - борба против корупције и партократије, за бољи живот у Београду, децентрализације главног града, борба против тајних уговора, као и за бесплатне уџбенике и опорезивање грађевинског земљшта до којих су стигли "разни тајкуни и тајкунчићи".

"Људи су били шокирани после нашег позива, али идеолошке разлике нису важне на овим локалним изборима. Идеолошке разлике ће остати, ДЈБ и Двери неће мењати своје политике, као што верујем и да би други позвани остали при својим ставовима. Да су и остали пристали, ова листа би имала велике шансе да победи", рекао је Радуловић.

Радуловић је рекао да ће ДЈБ сваки резултат испод двоцифреног сматрати неуспехом и позвао је остале политичке лидере на одговорност.

Лидер ДЈБ је рекао да је "власт пре ове садашње" променила законе тако да се више не бира градоначелник, нити председници општина, већ одборници.

"На сцени су овде већ 30 година. Ми сматрамо да је потребна шок терапија, да схвате да нас пљачкају са свих страна, да је потребно да се окупимо око заједничке платформе", рекао је Радуловић и истакао да је ДС направио изборне промене против којих су и ДЈБ и Двери.

Лидер Двери Бошко Обрадовић је рекао да је идеалан фото-робот гласача који подржава ову листу "патриота који је остао да се бори у Србији, који држи до поштења и морала и доста му је пљачке и криминала оних који владају 30 година".

"Име наше листе управо понавља речи српског сељака кога сам срео 2012. године. Видећете програм за који дубоко верујем да је убедљиво најбољи који ће се појавити на изборима", рекао је Обрадовић, који је оценио да је ова коалиција "најјача опозиција".

Радуловић је говорећи о Драгану Ђиласу и Александру Шапићу рекао да су они који су "злоупотребљавали позиције" иза црвене линије, али да могу да се промене.

"Ми нисмо овде да променимо Србију да све избацимо напоље и доведемо нове људе, већ хоћемо да се споразумемо да дође до промене, да људи схвате да нека понашања не могу да опстану. Шапић се понаша као СНС у целој Србији, Душан Петровић у Шапцу исто тако, уз разлику да не туку људе. То није довољно", рекао је Радуловић.

Како су рекли, ни Радуловић и Обрадовић нису кандидати за градоначелника.

"Ово су избори за одборнике, овде је кључна ствар програм, али на листи су људи који су изузетно квалитетни и који би били добри за то место и нећемо се либити то да кажемо", рекао је Радуловић.

Б92

----------------------------------------------------------------------------

Доста је било и Двери потписали су данас декларацију о сарадњи на локалним изборима расписаним за 4. март



У оквиру потписане декларације, договорен је заједнички излазак на локалне изборе у Београду и Бору на листи чији је назив “Да ови оду, а да се они не врате“.

Доста је било и Двери потписале су декларацију полазећи од чињенице да је партократски систем дубоко огрезао у криминал, корупцију, потпуно одсуство одговорности, као и да су сви остали политички субјекти партиципирали у власти и чине део тог система.

Уз пуно уважавање различитих идеологија и погледа на различита друштвена питања, подразумевајући пуну сагласност око демократског система власти, независних грана власти и институција система, слободних избора, слободе медија, правне државе, владавине права и слободе и права сваког појединца, главна заједничка тема кампање и тачка окупљања Потписника декларације је борба против корупције, партократије и партијске паразитске државе.

Та борба против корупције и партијске државе подразумева борбу против партијског запошљавања, буразерске економије, намештених тендера, партијског рекета, претварања србије у земљу јефтине радне снаге, борбу за потпуну транспарентност државе, приватност грађана, јавне конкурсе, одговорност државе према грађанима и увођење потпуне одговорности свих јавних функционера и државних службеника.

Oва декларација је темељ сваког споразума о техничкој, предизборној сарадњи. Потписници декларације ћe имати своје посебне одборничке клубове након спроведених избора и потпуно самостално и независно водити своју политику.

Основни принцип сарадње потписника декларације је базиран на заједничкој борби против корупције, чији су кључни елементи систем одговорности и потпуна транспарентнаст државе на свим нивоима.

Потпуна транспарентност односи се на све органе државне управе, сва јавна предузећа, заводе, установе, све директне и индиректне кориснике буџетских средстава, као и сва привредна друштва и друга правна лица у којима држава има већинско власништво и садржи:

1. За сваки динар мора да се зна на шта је потрошен, по ком уговору и ком правном лицу је извршена уплата, за све јавне набавке објављена сва документација

2. Број запослених по сваком основу, систематизација радних места, мерила радног учинка, јавне биографије свих руководилаца, јавни конкурси

3. Попис и процену вредности покретне и непокретне имовине, свих дуговања и потраживања, свих судских спорова

Потписници декларације се обавезују да неће правити предизборну или постизборну коалицију, улазити у власт, директно или индиректно преко директорских, заменичких и саветничких места у јавном сектору, са СНС, странкама које су у коалицији са СНС на било ком нивоу и другим странкама владајућег режима.

Потписници декларације се обавезују да неће правити предизборну или постизборну коалицију, улазити у власт, директно или индиректно преко директорских, заменичких и саветничких места у јавном сектору, са било којом политичком организацијом која на било ком нивоу власти не поштује принцип потпуне транспаренсти.

ДЈБ

Двери и ДЈБ заједно: "Да ови оду, а да се они не врате"


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар