субота, 14. април 2018.

Гвоздени пук 1912 - 1920: РазБуђивање - Радосав Раде Петровић

Гвоздени пук 1912 - 1920: РазБуђивање - Радосав Раде Петровић
У трећој емисији Разбуђивање, на Хелмкаст каналу угостили смо Радосава Петровића, председника скупштине удружења "Гвоздени пук Игриште"...
Господин Радосав Петровић је најзаслужнији зашто је 1. октобра 2016. године у селу Игриште, крај Куршумлије откривен споменик Другом пешадијском пуку "Књаз Михаило", односно Гвоздени пук, најславнија јединица србске војске икада. Из његовог села Игриште у јесен 1912. године је отишло 17 војноспособних мушкараца, а вратило се само тројица. Четири Радетова претка су погинула у Церској бици августа 1914. године.
Ова јединица је преламала многе тешке битке у Балканским ратовима (1912-1913): Кумановска, Прилепска, Битољска, Брегалничка... чиме смо ми после више векова ослободили од Турака и сачували од Бугара Јужну Србију, односно Вардарску Македонију... као и Првом светском рату (1914-1918): Церска, Дринска, Колубарска битка, затим чување одступнице са истока према Бугарима, док се србска војска повлачила према Албанији. Исто тако, били су и предводници наших снага приликом пробоја Солунског фронта септембра 1918. године, а зауставили су се тек код Кикинде, после два месеца.
Војници Гвозденог пука су добили четвртину свих одликовања у Балканским ратовима и Првом светском рату... Било је 255 бораца са једним одликовањем Карађорђева звезде, а 36 дивјунака са две медаље Карађорђеве звезде...
Готово да није било куће у Топличком крају, а да није настрадао макар један члан у ослободилачким ратовима почетком 20. века, а негде и двоје, троје.


На дан самог откривања споменика у Игришту било је присутно око 5.000 људи, а били су присутни и представници Војске Републике Србије на челу са генералом Милосавом Симовићем. Телевизије са националном фреквенцијом су релативно слабо испратиле овај догађај, што баца сенку на позив којим се баве, јер први пут да је подигнут споменик нашој најславнијој ратној јединици.
Нажалост, нико од највиших државних функционера Републике Србије никада није у протеклих две године дошао у ово село Игриште да положи венац и ода пошту витезовима Другог пешадијског пука "Књаз Михаило" Моравске дивизије.

Радосав Петровић наставља са својим члановима да ради даље. Гради се спомен соба од дрвета где ће се чувати слике војника и разни други предмети из Великог рата.

Ово удружење узело 3. октобар као Дан Гвозденог пука и позива све добронамерне људе и заљубљенике у националну историју да дођу тог дана у ово планинско село Игриште и буду део церемоније обележавања стварања Гвозденог пука.

Аутор и водитељ Милан Чучковић




from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар