недеља, 1. април 2018.

Нишка власт поклонила нишки аеродром "држави"

Нишка власт поклонила нишки аеродром "држави"
М. Зиројевић
Без икакве накнаде, Град Ниш одлучио је да уступи аеродром Републици Србији. Градско веће усвојило је “препоруку” Владе Србије да Ниш пренесе имовину, оснивачка права, сертификате и уговоре Држави. Из Града кажу да је све у интересу Нишлија и не мисле да је у питању нови вид “централизације”.

Све одлуке везане за нишки аеродром доносиће се у Београду, а на Градском већу саопштено је да је “нишки аеродром стратешки битан за Државу и да је превазишао локалне оквире”. Након једногласног усвајања ове једне од најбитнијих одлука у новијој историји Ниша, градоначелник Дарко Булатовић напустио је седницу, па је пред новинаре изашао начелник Градске управе Љубиша Јанић.

Влада Србије на јучерашњој седници донела је закључак којим се препоручује Граду Нишу да прво изврши пренос комплетне имовине Аеродрома "Константин Велики", да пренесе оснивачка права на аеродрому, да изврши пренос сертификата са ЈП "Аеродром" на будућег оператера, да изврши пренос свих уговора који се односе на пословање овог предузећа. На првом месту, циљ овакве препоруке је јавни интерес Града Ниша, односно свих грађана Ниша - каже Јанић.

Ипак, како објашњава Јанић у одсуству Булатовића, нишки аеродром је и алтернативни аеродром београдском, али и аеродромима у региону. Влада Србије направила је анализу, каже Јанић, по којој у аеродром треба уложити милијарду динара да би функционисао даље.

Све то је условило да Влада донесе овакву препоруку - каже Јанић.

Једно од образложења градске власти да “поклони” аеродром је и тај што не могу да запошљавају на неодређено, па су “кадровски неопремљени”. Наводе и да по уговору са Војском Србије из 2010. морају да армији дају 157 хектара у Доњем и Горњем Комрену, а да Град за то “нема пара”.
На спекулације да ће Београд да подигне аеродромске таксе, што би угрозило актуелне и будуће уговоре нишке ваздушне луке, а и зауставило развој, Јанић одговара да ће “Влада имати све то у виду и да ће донети правилну одлуку”.

Не видим централизацију у овој одлуци, град Ниш је део државе Србије - каже Јанић.

Овакву одлуку треба да “аминује” и Скупштина Града на првом наредном заседању.

Подсетимо, на састанку у Министарству 28. фебруара када се одлучивало о будућности нишке ваздушне луке, директор Владица Ђурђановић, како сам каже, није ништа говорио. Неизвесност око судбине нишког Аеродрома траје месецима. Почетком године председник Србије Александар Вучић говорио је како је Држава дозволила нишком Аеродрому да се развија, што је оцењено као "најгори вид централизма". У контексту преговора са концесијом за београдски Аеродром “Никола Тесла”, Вучић је говорио и о ограничењу броја путника на аеродромима ван Београда.

Међутим, директор Регионалне развојне агенције "Југ" Бојан Аврамовић, гостујући у емисији Јужних вести посвећеној управо будућности нишке ваздушне луке, навео је да нема бојазни за нишки Аеродром, али и правдао ставове Вучића тврдњом да су "Нишлије штетне по државу" због чега су Удружени покрет слободних станара и ДС затражили његову смену.

Јужне вести

Нишка власт поклонила нишки аеродром "држави"


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар