понедељак, 23. април 2018.

Шпанија ставила вето на декларацију ЕУ због Косова

Шпанија ставила вето на декларацију ЕУ због Косова
Шпански премијер не жели да се његов потпис нађе уз Харадинајев

Шпанија је ставила вето на предлог текста заједничке декларације планиране за објављивање током самита у Софјии, пише шпански „Ел Паис„.

Како преноси Б92, разлог „није спољна политика ЕУ“, већ је циљ да се „име и потпис Маријана Рахоја не нађу у истом документу, на истом нивоу са лидером Косова“, чију независност Шпанија не признаје.

Шпански лист наводи да је ова информација потврђена из више дипломатских извора, као и да ће Рахој највероватније напустити Софију и самит пре него што почне састанак на коме ће присуствовати највиши представници Србије, Црне Горе, Албаније, Македоније, БиХ, али и Косова.

Премијер Шпаније ће тако бити присутан само дан раније, током радне вечере заједно са осталим лидерима земаља чланица ЕУ.

Рахој је раније говорио о томе да је проблематично што се у Бриселу истовремено говори о проширењу и државама које нису признате.

— То нас брине – рекао је Рахој.

Како је пренео Еурактив, Рахој је крајем марта на маргинама Самита ЕУ рекао свом бугарском колеги Бојку Борисову, чија земља председава Унији, да ће „имати проблема са балканским самитом у Софији“, као и да је „запретио да неће доћи због Косова“.

Подестимо, Шпанци су се почетком године успротивили одређеним одредницама у стратегији проширења ЕУ, због тога што је Косово стављено на исту раван као бивше југословенске републике и Албанија.

Шпанија је доставила писмо у облику „нон пејпера“ пред усвајање стратегије проширења на Западном Балкану, у ком „стопира“ спомињање Косова у том контексту, али и одредницу WB6, односно „балканска шесторка“ због тога што се њом Косово третира као држава.

Косовску независност не признаје пет чланица ЕУ – Шпанија, Грчка, Кипар, Словачка и Румунија.Извор Блиц

ШПАНИЈА ОСТАЛА БЕЗ ЕП ЗБОГ „РАМПЕ“ КОСОВУ
Држава Шпанија остала је без права да буде домаћин Европског првенства у дизању тегова за јуниоре јер није дозволила учешће косовским такмичарима.

Шпанска влада, која не признаје независно Косово, није одговорила на писмо Европске федерације у дизању тегова (EFW) да пусти косовске такмичаре да уђу у ту земљу, преноси Коха диторе.

Зато је EFW накнадно обавестила Шпанију да губи организацију турнира за такмичаре до 23 године.

Шампионат у дизању тегова од 24. до 31. октобра одржаће се највероватније у Пољској.

Србији је недавно одузето рукометно јуниорско СП због забране утакмице са Косовом.Извор Б92, 23. април 2018.

Тагови: kosovo, ЕУ, Шпанија, Рахој, Самит у Софији, вето, самит ЕУ, шпански вето

Шпанија ставила вето на декларацију ЕУ због Косова - Нови Стандард
Шпански премијер не жели да се његов потпис нађе уз Харадинајев


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар