уторак, 10. април 2018.

РТ: Небензја Западу – Да ли разумете опасну границу на коју доводите свет?

РТ: Небензја Западу – Да ли разумете опасну границу на коју доводите свет?
Специјални изасланик у УН-у за Сирију, Стафан де Мистура, отворио је састанак СБ УН-а саопштавајући извештаје о наводном хемијском нападу у Думи и накнадном нападу на ваздушну базу Т-4 из Сирије. Он је позвао на „независну истрагу“ о наводном инциденту у вези са хемикалијама и позвао на уздржавање све стране, с обзиром на напад на ваздушну базу.


Русија је дубоко забринута чињеницом да неки главни градови поред Вашингтона, Лондон и Париз, „слепо прате“ своје америчке савезнике, те су се ангажовали „у конфронтационој политици против Русије и Сирије без икаквог оправдања“, рекао је представник Русије у УН-у, Василиј Небензја.

Он је даље рекао да се Москва недавно суочавала са „клеветничком, `јастребовском` реториком, санкцијама, уценама и чак претњама силом“.

Западне државе сада прете и осуђују Русију са жудњом коју њихове владе „нису ослободиле“ током Хладног рата, додао је Небензја. „Русија је неопростиво угрожена“, рекао је он.

Небензја је нагласио да сваки пут када се западне силе мешају у послове других држава, они „остављају само хаос иза себе“.

„Да ли разумете опасну границу на коју доводите свет?“, упитао је руски изасланик.

Нема сумње да наводни наводни хемијски напад у Думи у Сирији иде у том правцу, рекао је Небензја. Затим је позвао на непристрасну истрагу о пријављеном инциденту, који би требало да почне са претпоставком невиности.

УН-ов орган треба посетити Сирију и истражити наводе, рекао је Небензја, позивајући Организацију за забрану хемијског оружја да посети Думу већ у уторак.

„Сиријске и руске трупе обезбедиле би инспекторима безбедан пролаз у подручје наводног хемијског напада у Думи након што стигну у Дамаск“, рекао је он.

Небензја је довео у питање „доказе“ које је пружила контроверзна група „Бели шлемови“. Посебно је нагласио да је место наводног напада лажно, рекавши да је изгледало „неприродно“ да је бомба „погодила кров зграде, а потом пала на дрвени кревет, а да га није ни оштетила“.

*
Небензя ЛУЧШИЙ! „Размазал КЛОУНОВ в ООН и поставил на место Запад на заседании по Сирии“

*
Русија у СБ УН: Ни у време Хладног рата нисте овако дрско претили Русији
„Руководства Сједињених Америчких Држава, Велике Британије и Француске без икаквих основа и без размишљања о последицама води политику конфронтације према Русији и подстичу друге да то чине“, рекао је стални представник Русије у УН Василиј Небензја.



Према његовим речима, у томе се користи „широки арсенал метода као што су клевете, увреде, ратоборна реторика, уцене, санкције и претње употребом силе против суверене државе“.

„Дрско се прети Русији. Тон којим се то чини прешао је границу дозвољеног. Чак ни у време Хладног рата овакав безобразлук према Русији ваши претходници себи нису дозвољавали“, додао је Небензја током свог говора на заседању Савета безбедности УН.

Сједињене Америчке Државе извеле су брзоплете закључке о употреби хемијског оружја у Сирији, што председнику Башару ел Асаду не треба, јер добија рат против побуњеника. Као што су стручњаци запазили, лидери нападају цивиле када су очајни, али Асад није очајан.

​Небензја је предложио експертима ОЗХО да сутра одлете у Дамаск како би истражили инцидент у Думи и додао да ће власти Сирије и војска Русије помоћи у томе.

„Шведска је израдила нацрт резолуције о истрази инцидента. У принципу, да би га истраживао ОЗХО не треба никаква резолуција. Али ми смо спремни да размотримо ову резолуцију. Данас предлажемо да урадите оно што сте замислили у свом нацрту: дозволите ОЗХО, који је саопштио да је спреман да ово реши, да одмах, већ сутра одлети за Дамаск“, рекао је Небензја.

„Уосталом, то је оно на шта нас је позвао председник (САД Доналд) Трамп и други западни лидери“.

Стални представник Русије у Уједињеним нацијама рекао је да „провокација у Думи личи на прошлогодишњи инцидент у Хан Шејхуну 2017. године“, када су Сједињене Америчке Државе унапред припремиле напад на Сирију.

„Заједнички моменат представља испланирани карактер акција“, истакао је Небензја.

Небензја је навео да су након ослобођења Думе од терориста тамо упућени руски специјалисти ради прикупљања података. Они су узели узорке тла који су показали да не постоје нервно-паралишуће супстанце нити супстанце које садрже хлор.

Он је додао и да нико од локалног становништва није потврдио чињеницу о хемијском нападу. „У локалну болницу нису долазиле жртве са симптомима тровања супстанцама типа сарина и хлора. Тела мртвих од тровања такође нису пронађена“, нагласио је Небензја.

Руски дипломата претпоставља да је „лажна вест о Думи“ покушај да се пажња скрене са „водвиља“ о случају „Скрипаљ“.

„Суботњи фалсификат из Думе има за циљ, између осталог, и скретање пажње јавности са водвиља о ’случају Скрипаљ‘, у који се коначно запетљао Лондон, пребацујући ничим неоправдане оптужбе на Русију и испуњавајући основни задатак — обезбеђивање солидарности од савезника у изградњи антируског фронта“, истакао је Небензја.

Као одговор на речи америчког амбасадора у УН Ники Хејли да Русија никада неће бити пријатељ Сједињених Америчких Држава, стални представник Русије рекао је да се Москва не намеће међу пријатеље, већ од Вашингтона само очекује конструктиван дијалог.

„Ми нисмо ваши пријатељи. Од вас желимо само нормалне цивилизоване односе, што арогантно одбијате, занемарујући елементарну пристојност. Међутим, варате се да имате пријатеље. Вама су такозвани пријатељи само они који не могу да вам кажу ’не‘. И то је једини критеријум пријатељства у вашем схватању“, нагласио је Небензја.

„Русија има пријатеље. И ми, за разлику од вас, немамо противнике. Ми не гледамо на свет кроз такву призму. Међународни тероризам — то је наш непријатељ. Али ми и даље нудимо сарадњу“, закључио је он.

ИЗВОР: СПУТЊИК

*

Хејлијева: САД ће одговорити на употребу хемијског оружја у Сирији
Сједињене Државе ће предузети мере као одговор на употребу хемијског оружја у сиријској Думи, саопштила је амерички амбасадор у УН-у Ники Хејлеј на састанку Савета безбедности.

„Дошли смо до тренутка када свет треба да види да је правда постигнута. Ово ће се сматрати у историји као тренутак када ће Савет безбедности испунити своје обавезе или показати потпуну неспособност да заштити људе у Сирији. У сваком случају, САД ће одговорити“, рекла је Хејлијева.

Она је додала да Русија „поткопава кредибилитет УН-а својим акцијама у Сирији“, те је позвала да се „не заборави улога Русије у деструктивној политици (председника Сирије Башара) Асад“.

Извор: Восток / РТ

РТ: Небензја Западу – Да ли разумете опасну границу на коју доводите свет?
Небензја је нагласио да сваки пут када се западне силе мешају у послове других држава, они „остављају само хаос иза себе“. „Да ли разумете опасну границу на коју доводите свет?

Нема коментара:

Постави коментар