уторак, 15. мај 2018.

АОЈ ЛИКО ДОК ТИ ИМЕ ТРАЈЕ - РазБуђивање - Никола Ђапић КУД Плитвице

АОЈ ЛИКО ДОК ТИ ИМЕ ТРАЈЕ - РазБуђивање - Никола Ђапић КУД Плитвице
У шестој емисији Разбуђивање, на Хелмкаст каналу угостили смо
господина Николу Ђапића, оснивача и вођу групе "Плитвице".

Група "Плитвице" је етно група која је основана у љето 2006. године, са циљем да чува традицију и насљеђе динарских Срба, односно крајишких Срба који су стољећима насељавали подручије Лике, Сјеверне Далмације, Босанске Крајине, Кордуна и Баније.

Никола Ђапић је рођен 1986. године у Кореници, иако има и далматинских коријена из Сиња. У Лици је започео школовање, које је усљед ратних дешавања прекинуто, а он се нашао у августовској колони 1995. године са 280.000 прогнаних крајишких Срба и тако дошао у Београд, гдје је наставио школовање. Дружећи се својим земљацима крајем 1990-их година у њему су прокључали крајишки гени, тако да је слушајући стихове личког ојкана и кордунашке ојкаче добио жељу да и сам запјева такве пјесме.

Као поштовалац народне традиције објаснио је зашто је своју изворну групу баш тако назвао, по националном парку Плитвице, а не рецимо по планинама Пљешевица или Велебит рецимо. Прву поставку групе "Плитвице", чинили су поред њега: Лазар Ћук, Рајко Кесић и Бранислав Вујанић... због породичних и пословних обавеза група је често доживљавала измјену вокалног кадра, тако да су кроз групу "Плитвице", прошли још: Милан Свилар, Никола Радека, Саша
Лукић, Јован Тричковић, Никола Жигић, Саша Вукша и др.

Никола Ђапић је причао и о животу Срба пре више од једног вијека, какав је био на том личком кршу, што је описано у књизи: "Сваки своју рече", аутора: Илије Дракулића и Николе Радеке.

Група Плитвице је до сада имала велики број наступа за протеклих 12 година (често и хуманитарних), а наступали су углавном по Београду, Војводини, Босанској Крајини, Далмацији, Лици, Кордуну... Са крајишком пјесмом увек разгале наше људе који се тако врате пут завичаја макар мало у мислима.Освајали су и награде: у Ваљеву на "Златном опанку", у Пландишту "Крајишки бисери"... а задњих година често учествују на ревијалном такмичењу у Стрмици код Книна на "Сијелу Тромеђе", једној од највећих и најбољих смотри народног стваралаштва које деценијама траје.


Са групом "Плитвице" Никола Ђапић је био један од организатора личког прела у земунском насељу Бусије новембра 2013. године, које је било и посјећено и служена је аутентична личка храна: баса, полице, купус, пршут, кобасице и др.

У емисији Разбуђивање, Никола је објаснио неке термине и разлике између: розгалице, ојкаче, ојкана... засвирао је личку тамбурицу - дангубицу, двојнице, а на крају запјевао своју чувену пјесму: "Мрки вук се с'Пљешевице чуди".

Поред тога, Ђапић је најавио нове наступе које је планирао са својом групом Плитвице: 15. јула у Београду на XII Крајинади, 21. јула у Стрмици на XXIV Сијелу Тромеђе.

Аутор и водитељ Милан Чучковић

Ставови изнесени у емисији не морају бити обавезно и ставови ХелмКаст-а
from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар