уторак, 4. децембар 2018.

Макрон укида спорне таксе, али демонстранти имају 41 нови захтев

Макрон укида спорне таксе, али демонстранти имају 41 нови захтев
Платформа “Жутих прслука” у само једној ставци спомиње смањење такси на гориво
Француска ће суспендовати таксе на нафтне деривате због којих су избили масовни вишедневни немири у Француској.
Очекује се да премијер Француске Едуард Филип објави „мораторијум на повећање пореза на гориво“.

Нове таксе биле су окидач за масовне протесте широм земље.

France24 јавља да је влада отказала састанак са представницима Жутих прслука заказан за данас.

Протести због поскупљења горива трају од средине новембра широм Француске, а резултирале су и масовним хапшењем демоснтраната у центру Париза.

Повећање пореза на гориво требало је да ступи на снагу 1. јануара.

Председник Француске Емануел Макрон више пута је понављао да неће одустати од такси, али је влада у понедељак сигнализирала да је спремна да пристане на неке уступке. Макрон је током јучерашњег дана отказао планирану посету Србији.



Извор Б92

ЖУТИ ПРСЛУЦИ ОБЈАВИЛИ СПИСАК ЗАХТЕВА
Јуче се у Француској завршио трећи велики протест такозваних “Жутих прслука”, људи који широм земље, највише у самом средишту Париза, демонстрирају због раста цена бензина. Хетерогени покрет, који нема јасно дефинисано вођство и представнике, добио је име “Жути прслуци” због саобраћајних сигурносних прслука које носе сви учесници покрета у протестима на улицама и стратешким тачкама француске саобраћајне инфраструктуре.

Део демонстраната се протекла три узастопна викенда сукобљавао са полицијом, која је у одговору користила сузавац, водене топове и гумене палице. Издвојене групе су палиле аутомобиле и бацале камење на полицију. Укупно је запаљено десетак аутомобила.

Почетни захтеви учесника протеста су били снижење цена горива, међутим, како тврде “Жути прслуци”, они желе генерално повећање куповне моћи Француза, којима је озбиљно пао животни стандард, још под претходним администрацијама, које су посегле за мерама штедње, резања јавне потрошње, променама радног законодавства, повећањем порезног притиска на широке слојеве становништва и другим мерама познатим под еуфемизмом „структурне реформе“, што је имало катастрофалан учинак на француску економију, па је бивши председник Франсоа Оланд морао да прогласи “ванредно стање” у економији земље.

Према најновијим подацима, укупно је ухапшено 412 особа, од којих је 387 задржано у притвору. У сукобима је повређено 133 демонстранта и 23 полицајца. Од 1. јануара се у Француској очекује нови раст цена горива, и то од 27 одсто на годишњем нивоу за дизел и 15 одсто за бензин.

ЧЕТИРИ СМРТНА СЛУЧАЈА
Иако медији о томе нерадо говоре, до сада је у протестима живот изгубило четверо људи. Овог викенда је у Марсељу једна старија жена умрла у болници, где је примљена с повредом коју је нанела крхотина гранате са сузавцем. Осамдесетогодишња жена је била повређена у свом стану у Марсељу, где је у суботу задобила рану од комада гранате са сузавцем. Умрла је у недељу у операционој сали болнице у Марсељу, саопштио је АФП.

МАКРОН НЕ ПОПУШТА
По повратку из Аргентине, где је учествовао на самиту Г20, председник Емануел Макрон је хтео да посети центар Париза, како би се уверио у размере штете након протеста одржаних овог викенда.

Док је пролазио Авенијом Клебер у Паризу, окружен телохранитељима и пратњом, “Жути прслуци” су викали председнику и министру унутрашњих послова да поднесу оставку, као што се види на видеу који је објављен на друштвеним мрежама.

Француски председник је отишао до Тријумфалне капије у Паризу, која је оштећена у нередима у суботу.

Након јучерашње хитне седнице са својим министрима и представницима снага безбедности, на којем је било говора о могућем увођењу ванредног стања, Макрон се ипак није усудио да посегне за тако драстичном мером. У Француској је ванредно стање последњи пут уведено након терористичких напада 2015. године, а оно је укључивало полицијски час, затварање одређених јавних објеката, забрану саобраћаја и протеста у одређеним зонама. Макрон се за сада уздржао од претњи, али је рекао како ће сви изгредници и починитељи насиља бити кажњени.

Француски председник Емануел Макрон, који има најгори рејтинг од када је изабран на овај положај, потпуно је неспремно дочекао побуну “Жутих прслука”, која је избила 17. новембра. Французи су одлуку о повећању такси на гориво протумачили као један од бројних потеза којима се помаже богатима и додатни удар на њихов животни стандард.

БЛОКАДА СКЛАДИШТА ГОРИВА
У прошли понедељак су “Жутих прслуци”, блокирали приступ 11 складишта горива у власништву француске компаније Тотал, због чега је 75 Тоталових бензинских пумпи остало без горива, рекао је портпарол нафтне компаније. Прекоморске територије трпе несташице најосновнијих потрепштина, али подржавају покрет демонстраната.

Улесници покрета “жутих прслука” долазе из разних регија, друштвених и старосних група, а почели су да се организују путем интернета. Иако се не може порећи да током протеста има излива беса и насиља, никако не треба искључити да међу демонстрантима има и убачених група, посебно оних мањих које себе дефинишу као “левичарске”, “анархистичке” или “десничарске”, чијим се услугама обавештајне службе и полиција одавно користе, како би делима вандализма дискредитовали демонстрације.

Еклатантан пример у том смислу је био велики протест током самита Г8 у Ђенови у јулу 2001. године, када су припадници групе Black Block из целе Европе стигли у град, изазвали сукоб с полицијом, боље речено заједно с инфилтрираним полицајцима у њиховим редовима, која им је након инсценираног окршаја отворила пут за бег, да би потом кренули да премлаћују све чланове протестног покрета “No Global”, који је успео да окупи 200.000 људи, који је приказан као “вандалски” и “којем ниша није свето, чак ни имовина обичних људи који се боре и раде како би преживели”. Срећом, за сада овај сценаријо, који је раније успешно примењен у Ђенови и другде у свету, не видимо у Француској.

Француски председник и његов кабинет министара се суочавају с покретом “Жутих прслука” који и даље уживају велику подршку народа. Према резултатима анкете коју је спровео Haris Interactive, након суботњих протеста чак 70 одсто анкетираних Француза подржава демонстрације,а међу њима и бројне познате особе.

У међувремену се председник Макрон, влада и министри надају да ће се протестни покрет распршити и нестати, наводећи како је сваког викенда све мање “Жутих прслука” на улицама француских градова. Међутим, протестни покрет постаје све организованији, а захтеви расту, од почетне жеље за укидањем наметнутих такси на гориво, до последњег захтева којим се безусловно тражи оставка председника и министра полиције. Барем до овог тренутка. С друге стране, челници полиције и жандармерије су све нервознији и прекомерно насиље користе чак и у случајевима где то није потребно, што неизбежно доводи до одговора велике већине “Жутих прслука” који на улице нису изашли како би палили, нити разбијали било шта.

ОБЈАВЉЕНА ПЛАТФОРМА ЖУТИХ ПРСЛУКА
Иако је три недеље било немогуће знати шта тачно желе “Жути прслуци”, а посебно пронаћи њихове вође, зато што једне особе или мање групе која води покрет заправо и нема, коначно је објављена платформа протестног покрета коју су објавили новинари италијанског портала Contropiano, који су тренутно у Француској.

Превели смо њихову платформу и сазнали смо да у фокусу није само повећање трошкова горива, него чињеница да нема напретка и све веће друштвено раслојавање.

Тако се у захтевима покрета који је запалио Француску налазе захтеви попут ренационализације јавних служби, промене радног законодавства у корист радника и борба против мера штедње.

Портал Contropiano наводи да су “Жути прслуци” своје захтеве доставили медијима 29. новембра, али они нису објављени. Много тога је протеклих недеља речено о овом покрету. На пример, на почетку су покрет подржали и левица Жан-Лука Меланшона и синдикати као што је CGT, али су се касније предомислили. Ипак, 1. децембра су у многим деловима Француске изашли на улице заједно, “Жути прслуци” и “Црвени прслуци”, поштујући међусобну аутономију.

Ови су протести нешто другачији од оних који су протекле две године потресали Француску, иако је пренаглашено говорити о епизодама нетолеранције унутар самог покрета, који су се ту и тамо догодили. Медији главног тока упорно понављају како иза покрета стоји “крајња десница”, што је нетачно. Лидерка Националног окупљања Марин ле Пен је само изјавила како је једино решење за смиривање ситуације да се распусти Национална скупштина и одрже превремени избори.

Ово је попис 41 захтјева “Жутих прслука”, што је заправо платформа њиховог деловања, можда и политичког.

Захтеви су типични за радничку класу или осиромашену и уплашену средњу класу без обзира на политичку провинијенцију. На првом месту су материјални услови живота и ставке као што су посао, становање, социјална заштита и порези.

Постоје и захтеви везани за миграције, којој се Французи противе, али без великог излива расизма. Примерак пописа захтева “Жутих прслука” је добио Аурелије Дијанара, који живи и ради у Паризу.

РАД И ПЛАТА

1. Више прогресивности у порезу на доходак, што значи више олакшица.

2. Минимална плата од 1300 евра нето.

3. Пензиони систем мора остати солидаран и стога социјализован, а не доприносни систем.

4. Нема пензије испод 1200 еура

5. Плате свих Француза, пензије и накнаде се морају прилагођавати инфлацији.

6. Заштита француске индустрије и забрана њеног пресељења.

ЗАШТИТА НАШИХ ЗНАЊА И НАШЕГ РАДА

7. Укидање одвојеног рада. Није нормално да особа која ради на француској територији нема исте плате и иста права. Свака особа овлашћена за рад на француској територији мора бити на истом нивоу као и француски држављанин и његов послодавац мора платити исти износ доприноса.

8. За сигуран посао ограничити ограничене уговоре за велике фирме. Желимо више трајних уговора.

9. Максимална плата може бити 15 000 €.

10. Стварање радних места за незапослене.

11. Узраст за одлазак у пензију би требало да буде 60 година за све оне који су обављали тешке послове 55 година.

ПРАВО НА ДОМ

12. Решити проблем бескућника.

13. Ограничити цене најма и осигурати више смештаја по умереним ценама, посебно за студенте и привремене раднике.

14. Провести велики план топлотне изолације домова због еколошких разлога и финансијских погодности за породице.

ДОБРОБИТ, ИНВЕСТИЦИЈЕ, ИНФРАСТРУКТУРА, ЈАВНЕ ПОЛИТИКЕ

15. Фаворизовати мале фирме у руралним подручјима и урбаним центрима. Зауставити изградњу великих трговинских подручја око великих градова који убијају мале фирме, трговце и предузетнике и више бесплатног паркирања у урбаним срединама.

16. Повећати инвалиднине.

17. Ако шестогодишње дете нема ничију заштиту, потребно је наставити с ПАЈЕМПЛОИ системом помоћи до десет година.

18. Исти систем социјалне помоћи за све, укључујући занатлије и самозапослене раднике.

19. Одмах зауставити затварање малих превозних линија, поштанских канцеларија, школа и породилишта.

20. Осигурати добробит за старије људе, уз довољно новца.

21. Највише 25 ученика по разреду у основним школама.

22. Одговарајући алати за психијатрију.

23. Забрана продаје имовине која припада Француској (бране, аеродроми…)

24. Правосуђе, полиција, жандармерија и војска морају имати одговарајуће опрему. Прековремени сати им морају бити плаћени или одбијени од недељне или месечне радне сатнице.

25. Аутопутеви се имају одржавати средствима добијеним од путарине.

26. Цена гаса и електричне енергије су порасле због приватизације тог сектора, стога они поновно морају постати јавно добро и цене усклађено снизити на реалан ниво.

27. Уредити превоз робе железницом.

ОПОРЕЗИВАЊЕ И ЕКОНОМСКА ПОЛИТИКА

28. Порези – велике компаније као Мекдоналдс, Гугл, Амазон, Carrefour морају плаћати више, а мали предузетници и фирме мање.

29. Окончати повећања такси на горива.

30. Забранити опорезивање на извору. У Француској се порези плаћају на крају године.

31. Доста с порезним кредитом за фирме. Користимо овај новац за покретање француске индустрије водоника, која је еколошки прихватљива, за разлику од електричне.

32. Доста с мерама штедње. Престанимо плаћати камате на дуг који је проглашен нелегитимним и кренимо отплаћивати дуг без узимања новца од сиромашних, него 80 милијарди пронађимо у пореским преварама.

33. Забрана наплаћивања накнаде када купци користе картицу за куповину. Одредити порез за бродско гориво и керозин.

ДЕМОКРАТИЈА И ТРОШКОВИ ПОЛИТИКЕ

34. Сваки изабрани заступник има право на средњу плату. Трошкови превоза биће проверени и надокнађени ако су оправдани.

35. Народни референдум мора ући у Устав. Морамо створити читљиву и учинковиту интернет локацију којом управља независно надзорно тело, где људи могу направити рачун. Ако предлог добије 700 000 потписа, мора се расправљати, довршити, допунити од стране Националне скупштине, која ће имати обвезу да у годину дана одржи референдум на националном нивоу. Тренутно, француски устав не предвиђа референдум.

36. Повратак на мандат од седам година за председника Републике. Избор заступника две године након председника допушта слање позитивног или негативног сигнала у вези његове политике. Тиме би се помогло да се чује глас народа.

37. Укинути доживотне накнаде за председнике.

ИНТЕГРАЦИЈА И МИГРАЦИЈА

38. Тражилац азила мора бити прихваћен.

39. Разлози који одређују присилну миграцију морају бити решени.

40. Они којима је ускраћено право на азил одмах морају бити враћени у своје земље порекла.

41. Потребно је успоставити праву интеграцијску политику. Живети у Француској значи постати Француз, што значи да особа мора свладати течај француског језика, француске историје и грађанско васпитање.

Ово је листа захтева “Жутих прслука” из којих се види да се покрет не може дефинисати као левичарски или десничарски. Платформа “Жутих прслука” у само једној ставци спомиње смањење такси на гориво, што је знак да се председник Емануел Макрон суочава с пуно већим незадовољством широких слојева становништва и упитно је како ће се извући из свега овог. Можда репресијом?

Наиме, само у главном граду је специјална полиција користила више од 10 000 комада муниције различитих врста. Сузавца МП7 7940 комада, 800 заглушујућих граната, 339 граната за омамљивање ГЛИ-Ф4, које једино користи Француска и које су у више наврата узроковале озбиљне повреде, 776 “гумених метака” и око 140 000 кубика воде испаљене под високим притиском.

Према независним изворима је 682 људи приведено на испитивање у целој Француској, укључујући 412 само у Паризу. 630 их је било притворено, а у недељу навече је та бројка пала на 378 заточених, укључујући 38 малолетника. Било је 263 повређених, укључујући 83 припадника снага безбедности.

У суботу увече је у Арлесу умрла трећа особа, а четврта је била старица у Марсељу, која је умрла у недељу у болници.

Влада је с једне стране неколико пута изјавила како не жели да промени курс, “али с обзиром на ситуацију мора бити отворена за дијалог”, иако без икаквог учинка.

Ова недеља ће бити кључна за разумевање којим ће смером кренути овај друштвени покрет, који је сада способан износити политичке захтеве који долазе из друштвене магме која кључа. Проглашавање „ванредног стања” би могло бити последња карта за политичку елиту у Паризу и интересе оних које представља.

Али историја нас учи да су сви они који су у Француској по сваку цену хтели остати на власти ту власт на крају изгубили.



Извор logicno.com, 04. децембар 2018.

Макрон укида спорне таксе, али демонстранти имају 41 нови захтев - Нови Стандард
Платформа “Жутих прслука” у само једној ставци спомиње смањење такси на гориво


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар