субота, 15. децембар 2018.

ОТВОРЕНО ПИСМО ЈЕДНЕ МАЈКЕ ВУЧИЋУ: „Шта је у ствари порука Вашег деловања – Не рађајте децу ако не желите...

ОТВОРЕНО ПИСМО ЈЕДНЕ МАЈКЕ ВУЧИЋУ: „Шта је у ствари порука Вашег деловања – Не рађајте децу ако не желите да правите социјалне случајеве?“
Доста ми је ћутања и тихог неодобравања. Хтео или не у овој приватној држави принуђен си да размишљаш о ономе који ти кроји судбину. А то сте Ви Вучићу ( ово Ви је само последица кућног васпитања)!

Говорите о програму подстицања наталитета у Србији, само ми није јасно у ком смеру. О повећању или смањењу?

Породиљама исплаћујете срамну надокнаду 3000, 5000, 7000 динара… Да ли Ви можете да одгајате бебу са тим парама? О да, заборавила сам, па Ви сте свемогућ.

Да ли знате колико коштају пелене потребне за месец дана? И не, немојте ми причати да у том случају користимо памучне пелене, оне морају да се перу, а онда је рачун за струју већи. Малтене исто кошта.

Да ли знате колико кошта храна за бебе, јер нису све мајке у могућности да доје? А и оне које то могу морају квалитетно да се хране, како би све витамине и минерале пренеле својој деци. И то кошта. Бебе морају да пију и витамине ( прву годину живота и у зимским месецима друге године)-тако саветују педијатри (а надам се да немају лажне дипломе). Онда им треба дати капи против грчева. Замислите и то се плаћа – читајте социјално не покрива трошкове. Или да их пустимо да се муче са грчићима, а витамине ко шиша. Сутра кад буду мало већи држава ће сносити трошкове њиховог лечења?

Децу треба и окупати, намазати, па чак и обући. Звечке нису неопходне, али ми родитељи волимо да се наша деца играју и развијају моторику. У праву сте, не морамо да их купимо, можемо да узмемо лекове од бака и дека и ставимо их у празне флашице и звечка готова! Парола снађи се, као и све друго у овој држави!

И опет Вас питам да ли све ово можете са поменутим новцем?

А тате? Тате и даље примају исту плату. Већина недовољну да прехрани двочлану породицу, а камо ли вишебројну. Јер треба платити рачуне, станарине, рате за стамбене кредите, порезе, а нас неће нико да чека, ни станодавци, ни банке па чак ни држава. Па зашто би смо ми чекали Вас?

Које решење нудите породиљама? Да се што пре врате на посао, како би имали бар за основне потребе (додуше ако не прођу као ја, да добију отказ после породиљског)? У том случају се намеће питање ко ће да чува бебу док је мама на послу? Вртићи не примају децу млађу од 12 месеци. Баке и деке? Нажалост они још увек раде. А прабаке и прадеке више нису способни за гајење деце, јер су своје здравље оставили градећи државу (како сте им се и сами захвалили) коју сте Ви и слични Вама проћердали. И шта нам преостаје сем да платимо некога ко ће да брине о детету у нашем одсуству. Е па и то кошта. Када одбијемо овај издатака од наших бедних плата не преостане нам ништа више од ове цркавице коју нам и Ви дајете.

Шта је у ствари порука Вашег деловања – Не рађајте децу ако не желите да правите социјалне случајеве.

А баке, деке, прабаке, прадеке, молим да следећи пут пре него што изађете да гласате (јер сте у већини, млађи су отишли трбухом за крухом), прочитате приповетку „Вођа“, а онда помислите на своју децу и потомке и размислите како одлучујете о њиховој судбини, јер живот није сендвич, шећер, уље и брашно.

А ја, ја ћу у борбу (свим легалним средствима) па макар и против ветрeњача.



Бојанa Белић Видовић

ОТВОРЕНО ПИСМО ЈЕДНЕ МАЈКЕ ВУЧИЋУ: „Шта је у ствари порука Вашег деловања – Не рађајте децу ако не желите да правите социјалне случајеве?“
А баке, деке, прабаке, прадеке, молим да следећи пут пре него што изађете да гласате (јер сте у већини, млађи су отишли трбухом за крухом), прочитате приповетку „Вођа“, а онда помислите на своју де…


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар