субота, 15. децембар 2018.

Кордун се у срцу носи (РазБуђивање)

Кордун се у срцу носи (РазБуђивање)
У двадесет и другој емисији емисији "Разбуђивање" угостили смо Стеву Бекића, оснивача и уметничког руководиоца КУД "Петрова Гора Кордун".

Стево Бекић је рођен 1945. године у кордунашком малом селу подно Петрове Горе. Завршио је Војну техничку академију у Загребу, а после је службовао на више места по бившој Југославији као официр ЈНА.

Стево Бекић је велики љубитељ и чувар народне трације Кордуна и читаве Крајине, јер то је исти народ. У емисији Разбуђивање причао је о Кордуну: географски, историјски и етнографски.

Кордун је регија која се налази између ријека: Коране, Купе, Глине и Мрежнице. Срби су се у ове крајеве почели досељавати још у 16. веку приликом турског продирања на Балканско полуострво. Тада се то подручије звало "Кордон", који је био сав под брежуљцима и било је лакше Турцима ту проћи у својим походима на Европу.

Срби који су долазили из Старе Србије су примани и давана им је земља од аустријског цара, али су они за узврат морали да ратују за интерес германске царевине. Били су војници, а не кметови. Ватикан је константно желио да их покатоличи. Касније је Бечки двор створио Војну Крајину у коју је ушао и Кордун. Слабљењем Османлијске царевине смањила се потреба за војницима - граничарима.

Након Првог светског рата Кордун је ушао у састав Краљевине СХС.

У Другом светском рату Кордун је био регија са највише пострадалих Срба. Сваки трећи становник није преживео рат. Усташе су на Кордуну починиле стравичне злочине као што су: Садиловац, Пркос, Вељун итд. После Другог светског рата о усташким злочинима се причало са шапатом.

Распадом Југославије 1990-их Кордун је опет настрадао. А његови житељи нашли су се августа 1995. године у колонама за Србију. Стево Бекић је основао 2000. године групу КУД "Петрова Гора" и са њом имао много наступа по Србији, БиХ, Црној Гори.

Поред тога, Бекић је објаснио које су специфичности за Кордунаша и најавио два концерта; први у Земуну 15. децембра и други 17. децембра на свечаној академији "Крајина живи".


Аутор и водитељ Милан Чучковић

#Кордун #СтевоБекић #НароднаТрадиција




from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар