петак, 14. децембар 2018.

ПОТПИСАНО Опозиција уједињења у вези избора

ПОТПИСАНО Опозиција уједињења у вези избора
Представници опозиционих савеза, странака и покрета потписали су данас Заједничке услове за спровођење слободних и поштених избора и том приликом истакли да су, без обзира на међусобне разлике, јединствени у ставу да ће се уједињено и синхронизовано борити за фер изборне услове.

Поред Савеза за Србију, Заједничке услове опозиције потписали су и: Демократска заједница војвођанских Мађара, Демократска странка Србије, Доста је било, Грађанска платформа, Не давимо Београд, Нова странка, Покрет центра и Социјалдемократска странка.

Наводећи да је услове подржало још покрета и странака, самостална посланица Мариника Тепић подсетила је да су представници опозиције 12. октобра формирали Радну групу која је имала задатак да конкретизује захтеве за слободне и поштене изборе.

Она је навела да су кључне тачке захтева опозиције везане за спречавање злоупотреба бирачког списка и јавних ресурса у кампањи, контролу изборног процеса, посебно на Косову и Метохији, изборне радње и изборни дан као и за кривичне санкције против оних који те злоупотребе врше.

Потписници су затражили да опозицији буде омогућено да у информативном програму Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине буде заступљена “најмање 60 минута недељно пре предизборне кампање” и да њени представници учествује у “свим дебатним емисијама” на јавним сервисима, као и промену састава РЕМ-а “ради доследне примене својих овлашћења контроле електронских медија”.

Председавајући Савеза за Србију и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић нагласио је да су захтеви опозиције предуслов за одржавање поштених избора и додао:
„Нужно је да људи од интегритета буду на кључним местима у држави у оквиру РИК, РЕМ, Програмског савета РТС, који ће обезбедити контролни механизам, да сваки следећи избори буду фер и поштени. То би онда значило да Србија има шансу да постане пристојно друштво.“

Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић оценио је да је “трагично” што опозиција у Србији 2018. године мора да се бори за стварање сулова за слободне и поштене изборе.

“Ово није хир, ово су елементарни услови за демократске изборе. Без ових услова, избора не може бити”, казао је Јовановић.

Константин Самофалов из Социјалдемократске странке (СДС) оценио је да у Србији од 2012. године “нема слободних избора” као и да “једва да има слободних медија”.

“Почели су и да бију представнике опозиције металним шипкама, да новинарама спаљују куће. Том лудилу се мора стати на пут и зато СДС подржава све захтеве опозиције за слободним изборима и медијима”, рекао је Самофалов.

Наводећи да је до сада постојала нека врста неразумевања између грађане и опозиције, али у унутар саме опозиције у Србији, функционер Нове странке Арис Мовсесијан је казао да је утврђивање заједничких услова за слободне и поштене изборе прави пут за даљу сарадњу опозиције и унапређење демократије у земљи.

У име Покрета центра, заједничке услове је потписала Татјана Мацура која је казала да је опозицију данас ујединила “борба за враћање нормалности и оних вредности које су у претходних 30 година урушаване у Србији” док је Радомир Лазовић из иницијативе Не давимо Београд оценио да је сада “прави тренутак да се бавимо изборним условима” и да је “увек време” да иницијатива сарађује са политичким странкама у борби против насиља и контроли изборног процеса.

Председник Демократске заједнице војвођанских Мађара Арон Чонка казао је да је текст заједничких услова опозиције настао као “самоодбрана” вредности које су како је навео, урушаване последњих година.





from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар