субота, 21. октобар 2017.

ПРЕД СПОМЕНИКОМ НА ВРАЊЕВЦУ 18. октобра 2017.

ПРЕД СПОМЕНИКОМ НА ВРАЊЕВЦУ 18. октобра 2017.
Пред спомеником на Врањевцу, подигнутим у част и славу официра, војника и цивила Браничевског округа страдалим у ратовима 1912-1918. године, окупили су се родољуби- поштоваоци њихове величанствене жртве - да им одају почаст. Учинили су то на овом месту, где се налазе имена свих страдалника браничевских из оног времена, које су потомци заборавили а историја прећутала. Окупили су се пред симбололима дедовских јуриша, победа, патњи, страдања и јунаштва - пред спомеником какав код нас досад није подигнут и поред очуваних ровова српске војске из октобра 1915. године где се бранила Србија.

Парастос је одржао отац Симеон, игуман манастира Рукумија, уз саслуживање оца Мирка, пароха кулско-црљеначког и оца Бобана, пароха трњанског. Химну Боже правде отпевао је изузетни рукумијски хор. Потом су положени венци .

Изасланик Начелника генераштаба Војске Србије Саво Глишкић објаснио је јасно и занимљиво како се бранила Србија на овим просторима и поздрављен је бурним аплаузом. Председник општине Малиша Антонијевић, као домаћин, поздравио је присутне и пожелео им пријатан боравак на овом историјски значајном месту и светом месту, на којем ће се окупљати будуће генерације. Горан Дачић, председник малоцрнићког Општинског удружења поштовалаца традиције ратова 1912-1920, изнео је мало познате податке о бици на Врањевцу, и борбама у Браничеву, док је Предраг Марковић, изасланик престолонаследника Александра веома занимљиво говорио о учешћу чланова династије Карађорђевић у балканским и Првом светском рату.

Скупу је присуствовао и командант пожаревачког гарнизона, пуковник Саша Милутиновић, гарнизона који је живо пратио изградњу споника и према својим могућностима учествовао.

DSC 0437

Овај зналачки одабран програм обогаћен је сјајним нумерама хора манастира Рукумија и изврсном песмом Цвета трешња на планини у извођењу наставника божевачке Основне школе. Окупљени народ с пажњом је пратио извођаче у великој тишини. Кад је професор Валентин Ољача почео да чита оригинаклни текст говора краља Александра Карађорђевића изговорен уочи самог аустроугарског напада на Србију 1915, године, а чинио је то веома упечатљиво, разлегао се аплауз. Програм је ефектно завршен Шантићевом песмом Ми знамо судбу ( и све што нас чека) коју јеизговорила с дубоким доживајем, као и увек досад, Сребранка Томић, омиљена директоркабожевачке школе и врсни рецитатор .

После тога уследио је леп сусрет са домаћицама из Кобиља, Куле и Црљенца, које су народ послужиле укусни ђаконијама. Наравно, све је било посно и нимало мање укусно од мрсног. Показало се да народ, који је некада постио и био здравији него сада, може слободно опет да пости. Наравно, знамо ко га је и како отерао од вере и поста. Па, Србији је неопходан здрав народ, а не конзументи шарених лажа које се све више намећу са ТВ екрана и других пропагандних срестава.

Треба се супротставити том олаком прихватању свега што се све агресивније нуди и загађује наш физички и духовни живот.

Уосталом, организатори и градитељи споменика на Врањевцу, ништа од владајуће прпаганде нису прихватили, јер су схватили да све то треба одбацити, и ослонити се на истинске родољубе и укључити их у тај подухват. То је начин на који можете да нешто урадите за себе и своју земљу Србију. Није се то могло радити са тајкунима и тајкунчићима, лажним родољубима и политикантма, јер озбиљни послови не траже мајсторе марифетрлука, које не занима судбина сопственог нарда, већ родољубе који ће све што чине чинити за добро Срибије. Не могу и неће у томе учествовати они који су продали српске изворе пијаће воде, српске њиве и фабрике и оставили хиљаде људи без посла. Они који с лакоћом пливају у свим водама.

Зато је на врањевачком знамену написано: ОВАЈ СПОМЕНИК ПОДИГЛИ СУ ОНИ КОЈИ СУ ВОЛЕЛИ СРБИЈУ. Такви су и дошли јуче на Врањевац. И долазиће увек. И биће их све више!

Такви ће ценити и поштовати своје јуначке дедове. Да би било што више њих помоћи ће и оваквао окупљања као на Врањевцу и осталим српским просторима. Само залуђени устрајаваће у својим заблудама. Наша деца морају знати да су им преци били јунаци какве свет није видео.

Светиње Браничева

ПРЕД СПОМЕНИКОМ НА ВРАЊЕВЦУ 18. октобра 2017.
Светиње Браничева - Манастири, Манастиришта, Свете Воде


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар