петак, 20. октобар 2017.

Данијел Игрец: Поруке из Пекинга – како их треба разумети?

Данијел Игрец: Поруке из Пекинга – како их треба разумети?
У Кини је протеклих дана одржан 19. по реду конгрес владајуће Комунистичке партије. Њен председник и шеф државе, Си Ђинпинг, имао је том приликом историјски говор у којем је осликао даљи курс који ће најмногољуднија земља света заузети у унутрашњој и спољној политици.

Поруке које је кинески председник изнео у свом трочасовном обраћању окупљеним делегатима и нацији чине тај говор историјским јер наговештавају да нам тек предстоје крупне промене у међународној арени.

Погледајмо шта је то кључно у говору кинеског председника:

1.) Си Ђинпинг је нагласио да се Кина залаже за „нови модел глобалног друштвеног развоја који се заснива на принципима међународне хармоније, равноправности држава и мирне коегзистенције различитих нација и етничких заједница„. Другим речима, кинески председник истакао је мултиполарни светски поредак не само као будућност међународне политике већ и као најбољи гарант глобалне безбедности.

2.) Си Ђинпинг је истакао да је његова држава захваљујући специфичном друштвено – економском моделу који он назива „социјализам са кинеским карактеристикама“ успела да своје привредне и људске потенцијале искористи за јачање свог међународног утицаја и афирмацију позиције велике светске силе. „Наставићемо са оваквим темпом рада и већ 2049. године наша држава ће бити највећа и најзначајнија светска привреда„, нагласио је Си Ђинпинг.

3.) Кинески председник је рекао да Пекинг не жели и неће да копира туђе политичке системе већ хоће да гради и јача своје сопствене. „Кина неће затварати своја врата пред остатком света већ ће са њим сарађивати све док је то у њеном националном интересу„, поручио је Си Ђинпинг. Овим је јасно одбачено било какво подређивање диктату западног неолибералног модела друштвено-политичког и економског уређења.

Си Ђинпинг је такође обећао да ће Кина постати „земља иновација“ фокусирана на ваздушно-космичке технологије, сајбер простор и транспорт чиме је јасно ставио до знања да његова држава више неће толерисати америчку доминацију у тој сфери већ ће бити активни супарник Вашингтона и на том пољу.

4.) Кинески председник посебно је позвао светске лидере на поштовање принципа територијалног интегритета чланица УН-а и најавио да ће Пекинг додатно оснажити своју борбу против међународног тероризма и свих облика сепаратизма на глобалном нивоу.

5.) Кинески председник најавио је изградњу „светски способне војске“ и могућност да Пекинг у догледној будућности оформи војни савез са Москвом. Ово је изузетно важна порука јер нам заправо осликава степен блискости двеју држава не само на економском већ и на безбедносном пољу. Стварање заједничких војних структура изискује постојање заједничких интереса и свести о неопходности вођења заједничке одбрамбене политике. Овом поруком Си Ђинпинг потврдио је више него одличне личне односе са Владимиром Путином и међудржавне са Руском Федерацијом.

Си Ђинпинг је тиме показао да постоји одлична кооперација двеју земаља у оквиру Шангхајске организације за сарадњу и више него јасна перспектива јачања стратешке сарадње па чак и подизања те сарадње на виши институционални ниво у годинама које су пред нама.

„Нећемо толерисати никоме, користећи било која средства, у било које време да покуша да одвоји и један једини инч кинеске територије!“, нагласио је Си Ђинпинг, тиме шаљући јасну поруку не само аутономашким тенденцијама у Тајвану и Хонг Конгу већ и шире, свакоме ко на било који начин покуша да подрива њене интересе и у осталим деловима света. Демонстрација овако одлучног става указује на то да Пекинг неће скрштених руку гледати како му проамеричке структуре у Централној Азији, Јужнокинеском мору, на Блиском истоку и Балкану подривају суверена права и осптруишу изградњу капиталног глобалног економског, енергетског и финансијској пројекта – Новог пута свиле.

Кина је одлучна да сузбије и сваки даљи покушај дестабилизације прилика на Корејском полуострву јер је свесна да је одлучна демонстрација спремности да се очува мир кључни предуслов за успешно учвршћивање њених геостратешких позиција. Ако ову поруку повежемо са горе наведеном изјавом о изградњи „светски способне војске“ закључак се намеће сам по себи – Кина је, ако то буде потребно, спремна и војно да дејствује како би заштитила своје виталне интересе.

Поруке Си Ђинпинга су поруке које приличе правим државницима. Оне су весник нове ере кинеске политике како на унутрашњем плану тако и у међународној заједници. У средишту те политике је „национални интерес“ као њена стратешка одредница, као полазна тачка и циљ сваког потеза државне власти.

Си Ђинпинг нам између редова јасно поручује да је 21. век век суверенистичке политике и век обнове концепта независне националне државе. Век који мора да означи крај империјалистичких авантура Сједињених Америчких Држава и обуставу њихове политике интервенционизма. Век који ће отворити врата новом формату међународне сарадње у којем ће свака нација имати користи од економске и безбедносне међузависности и где за америчку политику једнострано наметане глобализације неће бити места. Век пада вештачких наднационалних и наддржавних структура и век афирмације оних међународних организација које своје деловање заснивају на уважавању равноправности и суверене једнакости држава; држава које ће поново постати основне ћелије новог међународног поретка, поретка слободних земаља.

Поруке Си Ђинпинга су сигнал да улазимо у еру даљег упадања моћи Запада и да се налазимо на прагу новог, вишеполарног светског поретка. У току је активно успостављање мултиполарног система међународних односа. Корак по корак одлази у прошлост концепт светског поретка заснованог на принципу доминације „једне суперсиле и једног војног блока„.

У таквим околностима Србија се налази пред судбоносном одлуком. Она стоји на (геополитичком) раскршћу. Пред њом се налазе два пута. Први, евроатлантистички, којим се до сада кретала, који је поплочан сталним притисцима и уценама, а који води у коначни губитак државности.

И други, суверенистички, који се јасно исцртава пред нашом државом је пут опоравка. Пут повратка државним и националним интересима, повратка аутентичној националној идеји и прекид са политиком узмицања и повлачења.

Поруке из Пекинга означавају да се на хоризонту назире ново доба, доба у којем ће и Србија имати више маневарског простора за проактивно деловање, за постизање стратешке аутономије у међународној арени. Она ће нам омогућити да кренемо у обнову свог суверенитета, реинтеграцију отетих територија и повратак под своју јурисдикцију језгра српске државотворности – Косова и Метохије.

Од националног значаја је да Београд на прави начин схвати суштину Си Ђинпингових порука и да препозна њихову геополитичку димензију. Нећемо претерати ако кажемо да је из свеукупног контекста говора кинеског председника могуће препознати јасне сигнале, упућене савезничкој и пријатељској Србији – „Кина ће вас бранити и заступати свуда где изразите ваше легитимне интересе“. Поред економије, банкарства, саобраћаја и енергетике и борба за очување територијалне целовитости на међународном нивоу је једна од кључних области у којој Србија може да рачуна на снажну подршку Пекинга.

Историја нас учи да је у међународним односима корисно имати одрживе алтернативе и да је свака једносмерна политика несмотрен и неодговоран избор. Србија ће своју самосталност и независност најбоље сачувати уколико буде имала јасну и суштинску, а не само декларативну мултивекторску спољнополитичку стратегију. Историја нас такође учи да је пријатељство једна од најпоштованијих вредности у кинеској цивилизацији и да Кинези своје пријатеље не издају већ им искрено помажу. А Си Ђинпинг је већ више пута истакао да су Србија и Кина „две државе које гаје искрено и дубоко пријатељство“.

Мр Данијел Игрец

Данијел Игрец: Поруке из Пекинга – како их треба разумети? | Видовдан Магазин


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар