петак, 6. октобар 2017.

Милица Ђурђевић на Новосадској ТВ: “Брисел се руга Србији када каже да је Косово специфично!”

Милица Ђурђевић на Новосадској ТВ: “Брисел се руга Србији када каже да је Косово специфично!”
Члан Председништва Српског сабора Заветници гостовала је синоћ на Новосадској телевизији у емисији „Суочавање“ аутора и водитеља Бојана Панаотовића.
У разговору о актуелним политичким питањима, она се посебно осврнула на двоструке аршине Брисела када су у питању Косово и Метохија и Каталонија. На констатацију да је Европска комисија у свом званичном ставу истакла како је Косово било “специфичан случај” што су потврдиле и многе декларације и резолуције УН, Ђурђевићева је одговорила:
”О каквим то резолуцијама ЕУ говори када су се апсолутно сва документа која су усвојили како СБ тако и Генерална скупштина УН позивали на неповредивост суверенитета и интегритета Србије на КиМ?
Србија мора да затражи одговоре од европских званичника: Шта је то јединствено када је Косово у питању? Да ли они тиме признају да за Србе не важи међународно право?”
Она је закључила да је једино по чему су Косово и Метохија специфични је спровођење систематског етничког чишћења, насилне промене демографске слике, погрома и прогона српског народа и уништвање културне и духовне баштине.
У том контексту речи је било и о Републици Српској, а Ђурђевићева је истакла да Србија треба да пружи пуну подршку Републици Српској која се налази пред сталним притисцима.
„Не можемо очекивати да ће одређене заинтересоване силе благонаклоно гледати јачање атрибута држановности Републике Српске, напротив, и САД и Велика Британија годинама уназад користе различите методе за укидање Српске и поништвање њених дејтонских надлежности. Србија и Српска морају упоставити заједничку националну политику, што ширу економску, безбедносну и културну сарадњу и пуну примену специјалних односа. У првим корацима важно је да Београд помогне Бања Луци да јача свој међународни положај.“, закључила је она.
На питање како Заветници гледају на питање Косова и Метохије, које је поново актуелизовано у јавности, она је одговорила да сама чињеница да се у Србији отвара унутрашњи дијалог о њеном територијалном интегритету говори да постоји забрињавајући ниво нестабилности.
“Једино о чему се може разговорати је на који начин да повратимо суверенитет на КиМ, а не да ли Србија треба да истраје у политици да су КиМ њен неотуђиви део. Тако нешто не сме да се постави као питање!”, истакла је она.
Она је нагласила да су Заветници спремни да понуде низ конкретних мера за израду националне стратегије о КиМ, али да сматрају да су погубни позиви на ,,историјско помирење“ са Албанцима у условима када они практично држе под окупацијом део српске територије.
“Свака журба и исхитреност у решавању проблема на КиМ у овом тренутку не може бити у корист Србије. Нама је неопходан замрзнути конфликт, али то не подразумева да ми скрстимо руке и чекамо нека боља времена. Напротив, потребна нам је снажна активности и на међународном и на унутрашњем плану како бисмо спремнији дочекали повољније услове за Србију који су свакако извесни у блиској будућности.”




from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар