четвртак, 5. октобар 2017.

Хроника


Хроника
Зоран Стојиљковић: Достојанствен рад у Србији угрожава и држава; чега се паметан стиди, будала се поноси, да имамо јефтину, а образовану радну снагу
Достојанствен рад у Србији угрожава и држава која је сервилна према мултинационалним корпорацијама, међу којима је и Фијат Крајслер у Крагујевцу, за које као да не важи домаће законодавство, рекао је агенцији Бета у Крагујевцу председник Уједињених гранских синдиката Независност Зоран Стојиљковић.
"Овде приватне корпорације, поготову мултунационалне, не плаћају порезе и доприносе, не уплаћују осигурање, као у Гоши у Смедеревској Паланци где не уплаћују ни плате. Омогућује им се да ангажују радну снагу за 200 евра месечно, плус 20 или 25 одсто што се унапред договара са нама. Оно чега се паметан стиди, будала се поноси, да имамо јефтину, а образовану радну снагу. То угрожава права запослених", рекао је Стојиљковић.
Он је оценио да је простор недостојанственог рада у Србији огроман и казао да достојанствен рад значи да је безбедан, уговорен, да није рад "на црно" и да је пристојно и на време плаћен.

Стојиљковић је рекао да оно што би требало људима да припада, што је гарантовано декларацијама и део европских вредности, није обезбеђено грађанима и грађанкама Србије.

Како је навео, 10 одсто запослених у Србији иде на посао, а не прима плату, а петина запослених је у сивој економији.

"Имате масовну исплату на руке, а то је договор са послодавцем да се исплаћује минималац преко папира, а остало на руке", рекао је Стојиљковић.

Он је навео да синдикат у таквој ситуацији може да нешто промени и то "онолико колико је способан, колико људи који га предводе имају интегритета, не продају се и колико их запослени подрже".

"Имамо непоткупљив синдикални врх, али и људе који живе у страху од губитка посла, незапослености, и нису спремни да ризикују", рекао је Стојиљковић.

Он је рекао да је 7. октобар - Дан достојанственог рада, али је поставио питање да ли ће ико други, сем синдиката да га се сети.

(Н1)

: Зоран Стојиљковић: Достојанствен рад у Србији угрожава и држава; чега се паметан стиди, будала се поноси, да имамо јефтину, а образовану радну снагу
Достојанствен рад у Србији угрожава и држава која је сервилна према мултинационалним корпорацијама, међу којима је и Фијат Крајслер у Крагујевцу, за које као да не важи домаће законодавство, рекао је агенцији Бета у


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар