четвртак, 12. октобар 2017.

Зоран Михајловић: Оптуживши запослене да злоупотребљавају боловање министар Зоран Ђорђевић ударио је...

Зоран Михајловић: Оптуживши запослене да злоупотребљавају боловање министар Зоран Ђорђевић ударио је шамар и радницима и лекарима
Слађана Киковић из Уједињених гранских синдиката "Независност" и Зоран Михајловић из Савеза самосталних синдиката Србије кажу да није доказана тврдња министра рада Зорана Ђорђевића да радници у Србији злоупотребљавају боловање. Михајловић мисли да је овај потез припрема за промену Закона о раду догодине.



Након што је разговарао са турским, кинеским и другим инвеститорима и послодавцима министар рада и социјалних питања Зоран Ђорђевић је рекао да су у министарству дошли до закључка да је боловање један од проблема који мора бити решен. Министарство решење види у појачаним контролама боловања које ће важити за целу Србију, јер се појава злоупотребе боловања жели сузбити - "да не постоји”.
Да ли то значи да инвеститори одређују када ће неко бити болестан или да људи, заиста, превише иду на боловање?

Синдикати се надају да ће, нако састанка сутра, министар Зоран Ђорђевић, ипак, променити мишљење.

Слађана Киковић из Уједињених гранских синдиката "Независност" каже да је контрола боловања увек постојала и да је то систем који треба да функционише без неких популистичких изјава. Она наводи да треба да се постави и питање да ли су послодавци омогућили радницима адекватне услове, да њихово здравље не буде нарушено.

"Чини ми се да су у овој земљи велики апетити инвеститора, а на штету права радника", оцењује Киковић. Додаје да се Србија пропагира као земља која има изузетну стручну снагу, добре извршиоце, али и јефтину радну снагу. А сам процес рада се не контролише на прави начин, истакла је.

“Ако радник прекрши неки закон, кад на пример постоји претпоставка да неко злоупотребљава боловање, држава то објави на сва звона, диже се на државни ниво, а кад су угрожена права радника, држава каже да то није њен проблем”, наглашава Киковићева, наводећи пример Гоше.



Зоран Михајловић из Савеза самосталних синдиката Србије наводи да “није ни направљена дубља анализа, која је требало да се направи, због чега људи иду толико на боловање, као ни шта то инвеститори траже од наших запослених и какви су сулови рада, уопште”.

"Министар рада Ђорђевић је ударио шамар свим радницима Србије, тиме што је све раднике назвао нерадницима, отрилике, јер су сви фолиранти, по његовом и злоупотребљавају боловање. А други шамар је ударио здравственим радницима, који су задужени да се брину о здрављу наших суграђана, и мислим да је то непримерено", каже Михајловић.

“Боље да је послао инспекцију рада да види у каквим условима раде ти радници, да ли раде прековремено и 10 сати, да ли имају ХТЗ опрему, да ли раде и суботом и недељом, да ли су плаћени за свој рад, уопште”, набраја гост Дана уживо.

Закон о раду из 2014. иде у корист послодавцима и могу да формирају комисије које ће ићи у посету тим радницима и проверавати да ли злоупотребљавају бловање, додаје Михајловић.

“Кад се пореди Запад и Србија - не може да се повуче паралела”, наводи Михајловић, додајући да зна да у неким фабруикама људи раде у прслуцима, јер нема грејања.

"Овде мислим да стоји нешто друго - најава 2018. године када ће доћи до промене Закона о раду. Послодавци су, односно Савез страних инвеститора који веома утиче на нашу Владу, и прошли пут је тражио да они не плаћају боловање, већ да то пређе на терет државе, да плаћена одсуства која се не сматрају радом, чак и давање крви, плаћа држава, и да не треба да плаћају паузу од пола сата, јер се то не сматра ефективним радом", наводи Михајловић.

Осврћући се на изјаву премијерке и министра спољних послова који су, говорећи о штрајку радника у Фијату, рекли да се тиме шаље лоша порука инвеститорима, Киковић наводи да радници у Републици Србији имају право да стварају своја права, а да је једно од основних права сваког радника, без обзира да ли је синдикално организован или није, да организује штрајк.

"Колико ја знам тај штрајк у Фијату је организован у складу са законом".

Киковићева наводи да су радници у Србији обесправљени и кад је у питању остваривање права на судску заштиту, јер се не поштује суђење у разумном року. Поставља се питање када ће судска власт да контролише оно што је законодавна власт донела и када ћемо имати тај адекватан репер, навела је.

Она је истакла да синдикати никада нису добили анализу коју су тражили пре измена и допуна актуелног Закона о раду - анализу о томе зашто се мења.

"Ово је Ел Дорадо... Зовемо стране инвеститоре, дајемо им јефтину радну снагу и очекујемо да ти обесправљени радници ћуте, и траже поклоњење свих њих", рекла је Киковићева.

Михајловић наводи да није сигуран шта је министар Ђорђевић хтео овим опитним делом, и навео је да ће на састанку синдиката с њим, у петак, тражити да одговори на то питање, као и на то шта је последица и позадина свега. "Тражићемо да нам обајсни - да ли ће инспекција рада ићи од куће до куће и проверавати", додао је.

Михајловић се нада да ће, како каже, синдикати призвати Ђорђевића да се мане тога.

Сваке године преко 100.000 младих људи оде у иностранство, јер не желе да буду јефтина радна снага, јер неће да буду мало плаћени, да буду шиканирани, да раде у пеленама, а после боловања да буду премештани на неко друго место, наглашава Михајловић.

"Ако хоћемо у ЕУ не можемо да се рекламирамо као јефитна радна снага", истиче гост Дана уживо и додаје да српски радници желе да буду плаћени као радници у Европи.



Говорећи о наводној злоупотреби боловања, Киковић је мишљења да се ради о врло малом броју људи. То се лако можете проверити интерним контролама, ако човек није код куће, у кревету, и није код лекара, може се проверити да ли можда ради неке сезонске послове, додала је.

"Овде је поетна приче у једном шиканозном ставу који креће од тога да се радници у Србији, фактички, проглашавају нерадницима због узимања боловања. Ово је једна презумпција која није доказана", истакла је Киковић.

"Не знам одакле информација господину Ђорђевићу да постоји злоуопотреба боловања? Како су дошли до тога? То је нешто што је паушално изговорено и што нема доказа", каже Михајловић.

Нека докажу да радници у Србији злоупотребљавају боловање и да је то узело једну ширину да морају да се предузму неке посебне мер, додаје.

"И ово што имамо од права запослених угушићемо оваквом изјавом", наглашава Михајловић. Каже да је изјава опасна и због тога што директно нарушава здравље радника - који онда неће узимати боловање, па ће долазити на посао, а можда и заразити друге. Као проблем наводи и да радници у многим фирмама, са малим бројем запослених, ако неколико дана не дођу на посао због болести, добијају отказе.

Треба пустили лекаре и оне институције које су се и до сада тиме бавиле, да раде свој посао, додао је.

Михајловић каже да држава покушава да доведе што већи број инвеститора, који би смањили незапосленост, али да са оваквим малим платама, то није решење за дуже време. Додаје и да у Србију долазе инвеститори који немају неку технологију, и тако могу лако да се преселе на друго место, где добију боље услове.

Имате близу милион људи на граници сиромаштва, и 300.000 радника који су на том нивоу - имате људе који гладни дођу на посао, падне им имунитет, и разболе се, прича Михајловић о ономе шта се дешава у Србији.

Киковић каже да ће синдикати од државе, што се овог случаја тиче, тражити, пре свега, поштовање закона који се примењују. Тражићемо адекватну примену и колективних уговора, испитаћемо тамо где радници доживе отказ због наводне злоупотребе уговора, а наши чланови ће имати бесплатну правну помоћ, испитаћемо законитост тог поступка и решења о отказу уговора у раду, испитаћемо да ли су поштовани Закон о заштити пацијента и Закон о раду, набраја Киковић.

"Пилот пројекат не може да постоји, људи нису предмет пилот пројеката. То се стално мора указивати извршној власти да то не може тако да функционише", навела је.

Михајловић додаје да желе у петак на састанку да приволе министра Ђорђевића да одутане. Мислимо да овим репресијама може да произведе контраефекат, каже.




from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар