субота, 13. јануар 2018.

Поштапалице у српском језику: Сви их користимо, а постоји начин да се заувек ослободимо тих иритантних...

Поштапалице у српском језику: Сви их користимо, а постоји начин да се заувек ослободимо тих иритантних помагала
Готово да нема особе која у свакодневном говору не користи разне врсте поштапалица. Оне често знају да “парају уши” саговорнику и иритирају ако се нагомилавају и понављају безброј пута у реченици.

Срби имају и неке најпопуларније поштапалице, којима себи купују време у говору, док се не сете следеће речи коју желе да изговоре. О поштапалицама, начинима да их избаците из говора, али и о оној напопуларнијој говорила је др Марина Николић, уредница сајта “Језикофил”.

плеоназам у српском језику

“Дакле”, “брате” и оно чувено “значи” помене се и по неколико пута у истој реченици, а саговорник врло брзо стиче утисак да баратате са јако малим фондом речи. Хајде, најпре да дефинишемо шта су то поштапалице.

“Поштапалице су лексичко-стилске грешке које настају употребом речи или фраза које су у говору непотребне, те само оптерећују и кваре текст. Њих чине речи које имају значење, али се оно изгубило у корист употребе, тако да поштапалице у ствари не представљају ништа друго до скуп гласова лишен значења, који служи као пауза у говору, што оставља неколико секунди за размишљање”, каже др Николић у разговору за “Б92“.

Резултати недавне студије Универзитета Аризона показали су да се поштапалице попут “наравно“, “стварно“, “заправо“, “невероватно“ највише користе када смо под стресом, те да представљају говорни образац код напетости.

“Свакако да и стрес може бити узрочник појаве поштапалица у нечијем говору. Када јавно говоримо, под адреналином смо, срце убрзано ради, дах је плићи, могућа и честа је трема, што све заједно може имати за последицу замуцкивање, неповезан и испрекидан говор, који покушавамо да повежемо и учинимо течним управо поштапалицама и фразирањем. Истраживања су показала да се се стресне ситуације испољавају и невербално и језички.”

Пошто је већина нас жртва неке поштапалице, поставља се питање који је најбољи начин да их се решимо?

поштапалице

”’Значи’ је свакако најфреквентнија, уз ‘овај’ и ‘мислим’. У јавном говору апсолутно треба избегавати ‘бре’ или ‘брате’, а трудити се избегавати ‘значи’, ‘овај’, ‘како да кажем’… Препорука за њихово отклањање је спорије говорити, дисати дубоко, а у основи јесте богаћење сопственог речника, које се постиже читањем и вежбом. Један од савета може бити и снимање сопственог говора, што нам омогућава да лакше уочимо своје грешке”

Др Марина Николић издвојила је десетак поштапалица које се највише користе у свакодневном српском језику, које нису стране ни интелектуалцима.

”Најфреквентније поштапалице у свакодневном говору јесу ‘значи’, ‘овај’, ‘знаш’, ‘схваташ’, ‘како да кажем’, ‘како се зове’, ‘оно као’ или само ‘као’, ‘у сваком случају’, ‘каже’ – у препричавању туђег говора, ‘бре’ – као дијалекатска и експресивна поштапалица, ‘брате’ – као жаргонска. С друге стране у говору интелектуалаца јавља се најчешће ‘уствари’, ‘заправо’, ‘свакако’, ‘у сваком погледу’ , ‘такође’ и тако даље.”

Опанак/Б92/Језикофил

Поштапалице у српском језику: Сви их користимо, а постоји начин да се заувек ослободимо тих иритантних помагала - Opanak.net
Готово да нема особе која у свакодневном говору не користи разне врсте поштапалица. Оне често знају да “парају уши” саговорнику и иритирају ако се нагомилавају и понављају безброј пута у реченици. Срби имају и неке најпопуларније поштапалице, којима себи купују време у говору, док се не сете следеће речи коју желе да изговоре. О поштапалицама, … Continue reading "Поштапалице у српском језику: Сви их користимо, а постоји начин да се заувек ослобод...


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар