недеља, 22. април 2018.

ДЕКЛАРАЦИЈА О ЗАШТИТИ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

ДЕКЛАРАЦИЈА О ЗАШТИТИ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ
Српско расејање, као део српскога народа, са посебном забринутошћу прати дешавања на Косову и Метохији. Имајући у виду да је Косово и Метохија духовни и државотворни центар српскога РОД-а, у складу са Уставом, дефинисан као неотуђиви саставни део Републике Србије.

Функционисање и статус Косова и Метохије у оквиру Републике Србије угрожено је деловањем сепаратистичких, криминалних и међународних структура, који својим деловањем нарушавају суверенитет, територијални интегритет и уставни поредак Републике Србије.

Препознајући недвосмислену вољу Српског расејања, осуђујемо све дестабилизујуће факторе и захтевамо од Владе Републике Србије да предузме неопходне мере за одбрану легитимних интереса Р.Србије и народа на Косову и Метохији, као интегралном делу Републике Србије,који се налази под привременом управом спољних фактора,обезбеди заштиту, опстанак и услове за повратак прогнаних и избеглих.

Као наш допринос унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији, који је иницирао председник Р. Србије Александар Вучић,

Ми, представници српског расејања са свих континената, окупљени у Покрет „Родољуба Отаџбине и Дијаспоре“ „РОД“ доносимо:

ДЕКЛАРАЦИЈУ О ЗАШТИТИ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ



1. Ми, представници Српског расејања, окупљени у Покрет Родољуба Отаџбине и Дијаспоре„РОД“ у складу са међународним правом, Уставом и вољом грађана, не признајемо и никада нећемо признати једнострано проглашену независност Косова. Решење за проблем Косова и Метохије видимо у престанку међународне окупације и повратку те територије у уставно-правне оквире Републике Србије. Косово и Метохија треба да буде аутономна покрајина у саставу Србије где ће албанска национална мањина уживати сва права у складу са највишим европским стандардима.

2. Покрет Родољуба Отаџбине и Дијаспоре „РОД“ у име српске дијаспоре окупљене у „РОД-у“, се апсолутно ПРОТИВИ било ком чиновнику или функционеру Р. Србије (укључујући и председника, премијера и све министре) да у име српског народа стави потпис на било какав „правно обавезујући споразум“ који би лажној држави Косово омогућио чланство или посматрачки статус у УН. Било какво формално или неформално признање самозване државе Косово или давање легитимитета њеним нелегалним институцијама сматраћемо чином велеиздаје и инсистираћемо на кривичном гоњењу свих одговорних.

3. Тражимо од Председника Р. Србије да се повуче из тзв. Бриселских преговора са представницима сепаратистичких власти у Приштини и тражимо да се решавање овог проблема врати под окриље Савета Безбедности УН. Уколико то није могуће, захтевати укључивање Руске Федерације у преговоре.

4. Тражимо од Уставног суда Србије што хитније доношење одлуке о процени уставности свих одредби из већ потписаног Бриселског споразума а на власт Р. Србије апелујемо, да не врше политичке притиске на суд и обезбеде услове за несметан и независтан рад судства и правосуђа

5. Тражимо од Владе Р. Србије да донесе одлуку којом се отказује гостопримство међународној мисији ЕУЛЕКС јер је све време од свог оснивања 2008. године кршила претпоставку статусне неутралности и свесрдно радила на заокруживању албанске државности на Косову и Метохији. До тренутка повратка Косова и Метохије под контролу Србије, захтевамо пребацивање свих овлашћења на мисију УНМИК која мора остати под директним руководством Уједињених нација.

6. Тражимо задовољење правде и наставак кривичног гоњења за све челне људе НАТО држава који су одговорни за бомбардовање 1999. године као и за све вође сепаратистичке побуне на Косову и Метохији. Тражимо од надлежних органа наставак процеса пред међународним судовима и наплату ратне одштете од свих држава које су учествовале у нелегалном бомбардовању и уништавању инфраструктуре, објеката и људских живота.

7. Тражимо од српских представника на Косову и Метохији да бојкотују рад нелегалних косовских институција а нарочито од делегата Српске листе да напусте тзв. Владу Косова и ускрате сваку врсту подршке осведоченом зликовцу и ратном злочинцу тзв. премијеру Косова Рамушу Харадинају.

8. Тражимо од Владе Р. Србије да предузме све неопходне мере за потпуно извршење Резолуције 1244 СБ УН, нарочито у смислу физичког повратка српског цивилног и војног особља Р. Србије на територију Косова и Метохије.

9. Покрет Родољуба и Дијаспоре „РОД“ захтева заштиту свих гарантованих права Србима на Косову и Метохији, право на повратак и сва имовинска права.

10. Тражимо од Владе Републике Србије да настави расветљавање судбине несталих лица и пружи правну заштиту свим Србима, против којих, шиптарске нелегалне институције, воде процесе.

11. Покрет РОДОЉУБА ОТАЏБИНЕ И ДИЈАСПОРЕ „РОД“ пружа пуну подршку српском народу на Косову и Метохији и обавезују се да ће заједничким снагама радити на одбрани Косова и Метохије.

Представници Српског расејања из Аустрије, Немачке, Швајцарске, Француске, Шпаније, Данске, Норвешке, Словеније, Словачке, Русије, Украјине, Италије, Аргентине, Аустралије, Америке, Канаде, Јужне Африке, Енглеске.

У манастиру Милешева, 10. априла, 2018. године

ДЕКЛАРАЦИЈА О ЗАШТИТИ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар