недеља, 22. април 2018.

Tерет-ана...

Tерет-ана...
"Свако ко води политику додворавања, било да се ради о култури, привреди, одбрани или било којој другој области, треба и мора да буде смењен", поручује Мирослав Паровић, председник Народног слободарског покрета, поводом писања Српског телеграфа да је Министарство културе преко Филмског центра Србије учествовало у финансирању филма о албанским лешевима који су са Косова превожени у Србију.

У питању је остварење редитеља Огњена Главонића „Терет“, које ће једино са ових простора бити приказано на Канском фестивалу.

Критичари за филм кажу да је антисрпски, па учешће званичне српске институције у томе, уз сву уметничку слободу аутора, оцењују као скандалозно и позивају на одговорност.

– Један сам од ретких политичара у Србији који стално истиче значај културе за постојање снажне и успешне државе. Велики је проблем што се део наше културне елите додворава важећим клишеизираним трендовима у којима се већ дуго Срби приказују као лоши, а то се ради јер се из разних фондова за то добија новац. С друге стране, тужно је да држава преко својих фондова такође подржава такве приче јер су уплашени да не буду означени као екстремисти или националисти – каже Паровић додајући да је за њега све то срамно и да ће последице тога дугорочно бити катастрофалне. Културна контаминација је, према његовим речима, често гора од загађења животне средине.

– Страшно је да деценијама имамо проблеме, а да нико не сноси баш никакву одговорност – истиче он.

Сатанизација Срба

Медијски стратег Саша Боројевић каже да филм није у служби истине, већ додатне сатанизације целокупног српског народа.

– Идеологија аутошовинизма као канцер нагриза наше национално биће. Како то да се не снимају филмови о агресији на нашу земљу, о злочинима НДХ над Србима, тровању осиромашеним уранијумом 1999. и да још то подржи Министарство културе. Постављам јавно питање министру: Колико кошта аутодеструктивна истина коју плаћају порески обвезници Србије? – питао је Боројевић министра Вукосављевића.



Подсетимо, за антисрпски филм „Терет“ државне институције и установе су издвојиле 6,7 милиона динара. Секретаријат за културу и информисање Војводине дао је 2,7 милиона динара, док је Филмски центар Србије (ФЦС), који финансира Министарство културе Србије, помогао са четири милиона динара. У војвођанском секретаријату су истакли да је новац за овај пројекат издвојила претходна власт 2013. и 2015.

Министарство даје паре и не пита

На питање да ли проверавају и контролишу на какве пројекте одлазе средства из буџета, из Министарства културе поручују да они не одлучују о расподели средстава за суфинансирање српске кинематографије.

– Министарство финансира редовне и програмске активности ФЦС, као што је то случај са још 41 установом културе, али је конкурс у ингеренцији Филмског центра и његових комисија. Ми нисмо цензор за пројекте који су одабрани за суфинансирање и за које су сагласност дали директор и УО – кажу у министарству. Истичу и да нису позвани да дају оцене о квалитету и уметничким дометима филма „Терет“, нити о политичким конотацијама које може да изазове.

– Позната су залагања министра Вукосављевића да се створи реална и заснована слика о свим важним питањима из наше прошлости и савремености, противећи се свакој злоупотреби уметничких слобода у ширењу негативних стереотипа о сваком, па и српском народу – наводе у министарству.

-----------------------------------------------------------

Српски филм „Терет“ Огњена Главонића у Кану

Дугометражни играни филм „Терет“ Огњена Главонића биће приказан на 71. филмском фестивалу у Кану, у оквиру селекције Петнаест дана аутора. „Терет“ је једини филм са простора бивше Југославије на овогодишњем фестивалу.

Филм прати причу Владе, возача камиона, у току НАТО бомбардовања Србије 1999. године. Док пролази кроз непознате пределе, окружен последицама рата, Влада не зна и не жели да зна шта је то што превози али тај товар временом постаје његов терет.

Главну улогу тумачи Леон Лучев, а у споредним улогама се појављују и Павле Чемерикић, Тамара Крцуновић, Игор Бенчина, Радоје Чупић, Јово Максић, Стефан Трифуновић, Тања Пјевац, Љубиша Милишић, Новак Билбија и Иван Лучев.

Сценариста и редитељ филма је Огњен Главонић, директорка фотографије Татјана Крстевски, монтажерка Јелена Максимовић, сценографију потписује Зорана Петров, костим Маја Мирковић, дизајн звука Јаков Мунижаба док је микс звука урадио Жил Бенардо.

„Терет“ је први дугометражни играни филм Огњена Главонића, аутора награђиваних документараца „Живан прави панк фестивал“ (2014) и „Дубина два“ (2016).



Продуценти „Терета“ су Драгана Јововић, Стефан Иванчић и Огњен Главонић испред продуцентске куће Нон-Алигнед Филмс из Србије, док су копродуценти Цинема Дефацто (Француска), Кинорама (Хрватска) и Тхрее Гарденс Филм (Иран). Филм је реализован уз подршку Филмског центра Србије, Секретаријата за културу и јавно информисање Аутономне покрајине Војводине, француског државног фонда ЦНЦ, европског фонда за копродукције Еуримагес, Хрватског Аудиовизуалног Центра, фонда Висионс Суд Ест, Хуберт Балс Фонда фестивала у Ротердаму и Доха Филм Института.

Republika/Србин.инфо

Tерет-ана...


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар