среда, 4. октобар 2017.

ОСВЕСТИ СЕ СРБИЈО Нису за Вучића узалуд гласали Бошњаци из Рашке и Шиптари Прешева

ОСВЕСТИ СЕ СРБИЈО Нису за Вучића узалуд гласали Бошњаци из Рашке и Шиптари Прешева
Драган Милашиновић
Свакако да је прво оглашавање ЕУ на дешавања у Каталонији (како је то кршење међународног права), било очекивано, баш као што је било и очекивано да ће се шта год да кажу сударити са својом дугогодишњом политиком двоструких стандарда према Косову.

Па, ипак, мало ко је могао да претпостави толику неспретност портпарола Европске Комисије Маргаритиса Схинаса, који је на питање новинара о различитим приступима ЕУ питању независности Косова и Каталоније одговорио да је „Шпанија земља чланица“ и да за њих та два случаја „нису упоредива“.(1)
„Када је признање Косова у питању, то је био врло специфичан контекст. То је позиција усвојена од стране Савета, а на основу УН декларације и различитих резолуција УН и међународне заједнице. У питању је веома специфична гео-политичка логика и контекст са специфичним разлозима. За Европску комисију те ситуације нису упоредиве”(2), рекао је овај човек, очигледно скромних интелектуалних квалитета.

Зашто скромних? Па, пре свега зато што је у изјави користио лако проверљиву лаж да било који УСВОЈЕНИ документ УН охрабрује или признаје косовску сецесију, а затим и што је у њој употребио и крајње неодређене појмове “гео-политичка логика” (чија?), “резолуције међународне заједнице” (шта је то и ко чини ту заједницу?), као и правно бесмислен израз “контекст са специфичним разлозима” (шта то треба значи у међународном праву?). О „аргументу“ начина тумачења међународног права за земље чланице ЕУ и оне које то нису не вреди ни трошити речи.

Слушајући изјаву господина Схинаса нема сумње да би се његовим “аргументима” сасвим лепо могао оправдати и Хитлеров аншлус Аустрије, као и његово припајање делова других европских земаља. Ко, наиме, може спорити да је и Хитлер је имао своју “геополитичку логику”, одговарајуће “резолуције међународне заједнице”, као и несумњиви “контекст са специфичним разлозима”?!

При томе, господин Схинас, попут неког покондиреног Џејми Шеја(3) или неке оживеле карикатуре из Шарли Ебдоа, користи само оно што му одговара у том тренутку, не водећи рачуна ни о првом следећем питању које произилази из његовог става. Рецимо, ако је Косово “јединствен случај” који има неку, макар и специфичну, “логику”, како то да ту “логику” није препознала Шпанија, него је видела управо супротно? Њено одбијање да призна Косово било је узроковано управо Каталонијом, и показало се знатно разумнијом “логиком”! Управо наметањем своје “логике о Косову” бриселска администрација је саучесник каталонских сепаратиста, који су се отворено на ту “логику” много пута позивали и позивају. Прање руку са “sui generis“ не помаже.

Но, брига за то Маргаритиса Схинаса. Он се, човек, бори да заради своју плату од пет евро-цифара и ваља разумети његову спремност да у то име глуми кловна који није смешан. Али, све то је било јуче.

И колико год то јуче било морбидно, данашње „објашњење“ портпаролке ЕУ Маје Коцијанчић зашто су случајеви Каталоније и Косова неупоредиви још је морбидније. Тим пре што је имала читаву ноћ да нешто сувислије смисли, како би „покрила“ кукавног Схинаса. Ништа није смислила. Њено тумачење неупоредивости Каталоније и Косова политички је на нивоу детета предшколског узраста, а етички на нивоу шизофреничара са неизлечивом дијагнозом. Треба имати много дебелу кожу и веома танке усне па изјавити да је „црно“ заправи „бело“ само зато што је то потврдио Европски Савет.

„Као што је то потврдио Савет ( Европски савет), Косово је СУИ ГЕНЕРИС случај и као такав се не може упоредити са било којом другом ситуацијом. Двоструких стандарда нема. Међународно право мора бити универзално примењено, а ЕУ га у потпуности поштује”(4), изјавила је она у писаном одговору на Танјугово питање.

При томе, Коцијанчић није директно одговорила на питање Танјуга какву „политичку поруку” ЕУ шаље земљама кандидатима, посебно Србији, ставом да је „Шпанија држава чланица” те да су због тога „случајеви Косова и Каталоније неупоредиви”, већ је у старом ЕУ маниру са висине понудила цуцлу варалицу поновивши став да Србија и Западни Балкан имају „јасну ЕУ перспективу”, коју су потврдили и Европски савет и председник Европске комисије Жан Клод Јункер у свом говору о Стању уније“. Требало би, ваљда, да се примимо на то и више им не помињемо то “тричаво” Косово?

Но, наша брига нису излупавања европских портпарола. Нека се ЕУ дави у живом блату које је сама створила. Наша је брига шта ће, у овој ситуацији која даје прилику за велику дипломатску офанзиву, предузети Вучић и српска влада.

И Вучић нам је то одлучно најавио. НАПИСАЋЕ ПИСМО! Као некада Тито. Само, не толико оштро. Да се неко тамо не наљути. Зна Вучић да друг Стаљин није био ни изблиза опасан као тајанствени покретачи лутака у ЕУ позоришту. И зато је једно тихо писмо, права мера. А шта очекује од тог писма поручио нам је данас из Варне:

„Никакве реакције не очекујем, ми то радимо да бисмо дали све што можемо да заштитимо своју земљу”(5), рекао је Вучић, наравно не откривајући нам тајну како се то писмом “штити земља”?!

Али, ја, који Вам често “откривам” по неку Вучићеву тајну, открићу Вам и ову без пардона. Вучић ће својим писмом “заштити земљу” исто као што је његова Српска листа заштитила Косово подржавајући Харадинаја за “косовског” премијера.

Он, наравно, опет позира и покушава да глуми глумца акционих филмова који херој постаје пуцајући ђорцима. Но, после оне режије са Харадинајем, ова делује прилично смушено. Тада је бар пенио на Французе, викао на сцени, повукао амбасадора на два дана. Сада ништа. „Али, бар кажите – огрешили смо се о вас”(6), поручује молећиво бахатим намесницима тајанствених ЕУ сенки.

Но, они му ништа неће рећи. А и зашто би? Сва његова питања и одговори, сво бусање у прса, све ове лажи и обмане усмерене су на домаћу сцену. Јер, већ колико сутра Ана Брнабић, женски премијер у мушком оделу, биће у Бриселу да настави мењање Косова данас за ЕУ интеграцију после 2027. године…

Нису Вучића залуд гласали присталице Љајића, Зукорлића, Угљанина и Шиптари прешевске долине. Освести се, Србијо!

1. http://ift.tt/2yJn3ou
2. Исто
3. Џејми Шеј, дрски а неубедљиви портпарол НАТО-а у времену злочиначког бомбардовања Србије ради отимања Космета
4. http://ift.tt/2yJn3ou
5. http://ift.tt/2yVXAsP
6. Исто

ОСВЕСТИ СЕ СРБИЈО Нису за Вучића узалуд гласали Бошњаци из Рашке и Шиптари Прешева
Па, ипак, мало ко је могао да претпостави толику неспретност портпарола Европске Комисије Маргаритиса Схинаса, који је на питање новинара о различитим приступима Е...


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар