петак, 20. октобар 2017.

МОМЦИ КОЈИ СУ ДОВЕЛИ ДО ЛУДИЛА АМЕРИЧКУ ПОЛИТИЧКУ ЕЛИТУ?

МОМЦИ КОЈИ СУ ДОВЕЛИ ДО ЛУДИЛА АМЕРИЧКУ ПОЛИТИЧКУ ЕЛИТУ?
АНДРЕЈ ПОЛОНСКИ

Да ли се поновила историја о 300 Спартанаца који су победили целу персијску армију?

Магазин РБК [1] у новембарском издању објавио је истраживање о раду познате „интернет фабрике” или фабрике „тролова” из Лахте [2], чије су резултате неколико месеци анализирале америчке обавештајне агенције и медији. Студија је прецизна и детаљна, све са именима. Како видимо, извештај се није појавио сам од себе и очигледно је да су га великодушно финансијски помогла заинтересована лица. На елементарну новинарску етику и необјављивање личних података можемо да заборавимо, јер овде је реч о „непријатељима либерализма”. Са друге стране, што је урађено, урађено је. Играмо, дакле, са спуштеним гардом.

Испоставило се да је наводно 2014. године, пословни човек из Петрограда – Евгеније Пригожин (на слици испод) [3] – основао својим капиталом и на сопствену иницијативу неку врсту „фабрике” за ширење патриотских садржаја преко интернета и друштвених мрежа. „Интернет фабрика” у Лахтију радила је паралелно са „Федералном агенцијом новости”, коју је такође основао Пригожин, али за класични медијски простор.

Иначе, о овим момцима из Санкт Петербурга није знао само лењ човек. Или неко кога уопште није интересовала политика. Сам Пригожин одбио је да јавно расветли ту страну својих активности. Уосталом, такав је закон жанра.

Структура „фабрике” је једноставна и убитачно ефикасна. Штавише, она се може представити и као нека врста модела идеалне самоуправне заједнице, о каквој сањају анархисти. Према писању магазина, рад фабрике директно координира 30-годишњи ајтијевац Михаил Бурчик (на слици сасвим доле) [4]. Он директно сарађује са 20-30 запослених, који заузврат надгледају групе од 10 до 100 људи у зависности од кампање која се проводи или одређених конкретних задатака. У целој структури нико не управља и не наређује ником. Момци све смишљају сами, објављују сами, не постоји нека посебна контрола. То је зона креативне слободе – свако ради оно што уме, размишља и анализира према свом најбољем нахођењу, таленту и вештинама које поседује. Овакве принципе диктирају захтеви интерактивног окружења на друштвеним мрежама: ако се дуго и скрупулозно намеће неко решење, неће бити ефекта, цео систем ће се срушити...

500
Према подацима Магазина РБК, у „фабрици” се производњом медијских садржаја укупно бави око хиљаду људи. Према нашим подацима, реална цифра је упола мања – око 500 људи.

У „одељењу за иностранство”, које је фокусирано на енглеско говорно подручје, у најбољим данима радило је 50-90 људи. И то максимално. Ови момци су на енглеском језику креирали и постављали више од хиљаду информативних блокова недељно (блогова, твитова и постова на Фејсбук). Покривеност публике у САД у септембру 2016. године износила је у просеку 20-30 милиона, а на врхунцу 70 милиона људи. Имали су више од пет милиона претплатника.

У „фабрици” раде талентовани локални момци; најстарији међу њима једва да је напунио 30 година. У 2015. години (није прошла ни година од формирања „одељења за иностранство”) амерички медији почели су да причају о „фабрици”. Неко по имену Адријан Чен објавио је у Њујорк тајмсу чланак под насловом Агенција, који је своја врста „доказа” о инвазији „страшних Руса” на амерички интернет простор. И то је била прва ласта. Тек после тога ће се Американци тотално престравити и напослетку видети зачин Кремља у баш свакој америчкој чорби.

Након Ченовог чланка, а с обзиром на своју посебну бригу за ширење слободе медија и одсуство цензуре, одмах су блокирани сви сумњиви налози у САД. Али у „интернет фабрици” нису били изненађени ни узнемирени таквим развојем догађаја, већ су одмах отворили и пустили у промет нове налоге.

Чиме се заправо бавила „интернет фабрика” из предграђа Петрограда? Момци нису ширили лажне вести, нису никога застрашивали и ником нису претили. Они су се тек поиграли са својом трансатлантском публиком, и то са урођеном благошћу коју им је даровала њихова талентована младост. Они су провоцирали, шалили се, играли се, заинтригирали и, што је најважније, скретали пажњу на акутне проблеме у америчком друштву. Проблеме који су највише бринули просечне Американце, проблеме о којима због ушанчене инерције јавности једноставно нису размишљали или су се плашили да покрену њихово решавање.

jevgenijeprigozinКао резултат рада „фабрике”, испоставило се да се иза фасаде америчког двопартијског система скрива неколико тајкунских група, да се иза политичке коректности скрива расно, национално и социјално насиље, иза фасаде о слободи штампе потпуна и тоталитарна контрола над слободним ширењем информација. И то је тек врх леденог брега.

„ЉУБИТЕЉИ ФЕР ИГРЕ”
Да америчка друштвена кретања нису давала штофа младим мушкарцима и девојкама из Лахте, они не би били тако успешни у свом раду. На крају, испало је да су постигли задивљујући резултат, због чега је Америка потпуно излудела. А добар резултат екипе из предграђа постигнут је истим оним оружјем, са којим је „нација изузетних” изазвала Арапско пролеће, хаос у Либији, којим је довела Египат на ивицу расула, којим је организовала или покушала да организује бројне обојене револуције широм планете.

На овом месту има логике говорити о финансијама, посебно зато што у САД све воле да мере према новцу. Према трврдњама Магазина РБК, за све активности „интернет фабрике”, укључујући и „одељење за иностранство” потрошено је око 2,2 милиона долара. Ова сума укључује и техничку подршку (компјутери, мрежа, сервери…), плате, изнајмљивање канцеларијског простора и куповина рекламног простора.

Хилари Клинтон је, према званичним подацима, потрошила на своју изборну кампању укупно 897 милиона долара. Да ли се то понавља историја о 300 Спартанаца који побеђују целу персијску армију?

Секретар за штампу руског председника Дмитриј Песков подвукао је да администрација председника или неке друге званичне институције Русије немају никакве везе са поменутим активностима на интернету. „Ми не знамо“, каже Песков, „ко и како поставља рекламу на Фејсбук и никад се нисмо бавили таквим стварима, никад руска држава није узимала учешћа у таквим акцијама” [5].

Момци из „фабрике у Лахти” се са своје стране радују: „Да ли смо могли да утичемо на исход америчких избора? Наравно да нисмо. Да ли смо током избора могли да одвучемо неопредељене државе на Трампову страну? Могуће, али и нас саме је запањио резултат. Зашто нам све то треба? Ми смо љубитељи фер игре”.

Заправо легенда о чуду у Лахти доказује тек једну ствар. Доказује да руски човек, која има бистру главу, средства и способности, може поставити наглавачке пола света, укључујући ту и CIA, FBI, Демократску странку САД, све њихове системе одвраћања, све њихове принципе и правила. Притом, све то чине оружјем које су Американци користили против свих нас последњих деценија.

mihailburcikВелика је истина да Руси брзо уче. А непријатељи су лоше савладали лекције из историје, али то је већ њихов проблем.

__________________
Упутнице и напомене:

[1] http://ift.tt/2c1WLq7

[2] Предграђе Петрограда на обали Финског залива.

[3] Евгеније Пригожин (Евгений Пригожин) је бивши професионални ски тркач, који је после активне каријере радио као тренер. Завршио је Лењинградски фармацеутски факултет. Почео је свој бизнис продајом хот-дога 1990. године. Од 1991. до 1997. године створио је мрежу продавница хране, а 1995. отворио бар-продавнице Вински клуб на Васиљевском острву у Петрограду. Године 1996. након састанка са Тонијем Гиром (познатим угоститељом) отворио је први луксузни ресторан у Петрограду – Стара царинарница. После су се појавили и ресторани Руски кич, 7/40 и Палата Строгановски. У 2009. години отворио је ресторан у Дому Владе Руске Федерације. Од 1997. године почео је да развија кетеринг бизнис, отварио је ресторан New Island, у коме је Владимир Путин прославио рођендан. Економска криза је утицала и на приход врхунских ресторана, који је опао за скоро две милијарде рубаља. Ипак, Пригожин је и даље власник уговора за испоруку хране за војску у вредности од 50 милијарди рубаља. Заузима 106. место на ранг листи милијардера. Процењује се да је тежак око 6,4 милијарде рубаља.

[4] http://ift.tt/2zBKOjA

[5] http://ift.tt/2zo1KJF

Превео ЗОРАН ДРАГАНОВИЋ


МОМЦИ КОЈИ СУ ДОВЕЛИ ДО ЛУДИЛА АМЕРИЧКУ ПОЛИТИЧКУ ЕЛИТУ?


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар