понедељак, 25. децембар 2017.

10 одлика ментално јаких људи

10 одлика ментално јаких људи
Понекад дођемо у искушење да друге кривимо за ситуације и проблеме који нас снађу. Ментална снага изузетно је важна у суочавању са свакодневним ситуацијама. Прочитајте шта ментално јаки људи (не) раде и покушајте да схватите где сте у свему томе ви.
Не самосажаљевају се

Многи животни проблеми су неизбежни, али самосажаљевање је ствар избора. Без обзира на то да ли покушавате да „скрпите крај са крајем“ или имате неких других, можда здравствених проблема, осећај самосажаљења не помаже. Уколико сте склони таквом понашању, тренирајте мозак да то промените. Ментално јаки људи не троше време и енергију размишљајући о проблему, него се фокусирају на то да нађу решење.
Не криве друге

Понекад дођемо у искушење да друге кривимо за ситуације и проблеме који нас снађу. Ако размишљате да су други криви за то, на тај начин им дајете контролу над вашим животом. Преузмите потпуну одговорност за начин на који размишљате, осећате или се понашате. То је изузетно важан корак у изградњи менталне снаге и начин да свој живот узмете у своје руке.
Не боје се промене

Иако се најсигурније осећамо у познатом окружењу, избегавање изазова и промена, спутава вас да заиста уживате у животу. Наравно, нису све промене добре, али важно је да препознате када неки изазов избегавате само због тога што се плашите да пробате нешто ново. Што више увежбате да се носите са неочекиваним ситуацијама, имаћете више самопоуздања и могућност да сами управљате својим животом.
Не троше енергију на ствари које не могу да контролишу

Превише често бринемо због ствари на које не можемо да утичемо и које не можемо да променимо. Уместо тога, паметније је размишљати о томе како се изборити са „олујом“, а не прижељкивати да се све то не дешава.
Не труде се да задовоље друге


Често се може чути: „Не занима ме шта други говоре“, али у многим случајевима је то само одбрамбени механизам из страха да не будемо повређени. Није увек лако супротставити се некоме својим ставовима и понашањем, али то је једини начин да живите према животним вредностима које цените, а са којима се други можда не слажу.
Не плаше се ризика

Свакодневно доносимо на десетине и стотине одлука, макар оних „малих“, неважних. Те одлуке углавном доносимо на основу осећања, а не трудимо се да проценимо ризик који то са собом носи. Када је реч о „крупнијим“ одлукама, тек онда вагамо колико је ризично одлучити ово или оно. Наравно да треба промислити пре доношења одлуке, али понекад се мора и ризиковати да бисмо у нечему успели.
Не живе у прошлости

Анализирање догађаја из прошлости је јако важан део изградње менталне снаге и користан начин да нешто научимо. Међутим, живљење у прошлости није добар избор. Иако је јако тешко, ментално јаки људи налазе начин да се „помире“ са прошлошћу, живе и уживају у сваком тренутку садашњости.
Не понављају грешке

Било би лепо да из сваке направљене грешке нешто научимо и не понављамо је, али реалност је мало другачија. У сваком случају, ментално јаки људи се увек труде да из својих грешака извуку поуку, не крију грешке и не траже изговоре за њих.
Не завиде другима

Многи завиде колеги који је добио унапређење, на пример. Осећај зависти, међутим, омета нас у постизању сопствених циљева. Ментално јаки људи су сигурни у своје циљеве, не завиде другима на њиховим достигнућима, него се фокусирају на то да и сами нешто постигну.
Не предају се

Сви се понекад осећамо осрамоћено, обесхрабрено и поражено када у нечему не успемо. Иако се неуспех сматра лошим, готово је немогуће да у нечему успемо, ако никада нисмо „пали“. Ментално јаки људи неуспехе виде као доказ да се труде да напредују и превазилазе своје границе у жељи да дођу до циља.



ИЗВОР: Мондо.рс, Хронограф

10 одлика ментално јаких људи - Центар академске речи, Шабац
Понекад дођемо у искушење да друге кривимо за ситуације и проблеме који нас снађу. Ментална снага изузетно је важна у суочавању са свакодневним ситуацијама. Прочитајте шта ментално јаки људи (не) раде и покушајте да схватите где сте у свему томе ви. Не самосажаљевају се Многи животни проблеми су неизбежни, али самосажаљевање је ствар избора. Без …


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар