недеља, 24. децембар 2017.

Одговор Форума београдских гимназија премијерки Ани Брнабић: „Премијерка је омаловажила наставничку ...

Одговор Форума београдских гимназија премијерки Ани Брнабић: „Премијерка је омаловажила наставничку професију“
Школско звоно је за ђаке а не за наставнике:
Премијерка је омаловажила наставничку професију
Форум београдских гимназија сматра изјаву премијерке Ане Брнабић, дату медијима 20. децембра 2017. године, неодмереном и штетном по српску просвету.
Својом неспретном изјавом, премијерка Републике Србије г-ђица Ана Брнабић (у даљем тексту: премијерка) је свесно или несвесно увредила све просветне раднике, омаловажила њихов рад и поставила их на стуб срама.

У изјави датој медијима, а у вези усвајања Закона о запосленима у јавним службама, премијерка је нагласила да у будућности плата неће бити једнако увећавана онима који проводе на радном месту по 12 сати, као онима који у учионици проводе по три сата дневно – алудирајући на радно време наставника.

Форум београдских гимназија, пре свега, подсећа премијерку да наставник дневно држи 5,8 часова, а не 3 часа са ђацима (норма је 24 часа недељно) и да се школским звоном не завршава његов радни дан, већ се наставља седницама и другим активностима у школи, као и код куће, и неретко траје много дуже од осам сати. Значи – школско звоно је за ђаке а не за наставнике.

Питамо нашу премијерку, да ли радни дан глумца траје два сата (колико траје представа) и да ли радни дан хирурга траје два сата (колико траје операција)?

Да ли је могуће да наша премијерка мисли да глумац глуми „из главе“, без припреме? Да ли је могуће да наша премијерка мисли да хирург на операцију долази право са пијаце? Да ли је могуће да наша премијерка ненамерно прави овакве омашке, тврдећи два пута у два месеца да наставници читају новине на часу и да раде три сата дневно?

Дозвољавамо да је наша премијерка, док је била ученица, могла имати ниподаштавајући став према својим наставницима, што би могла бити последица младалачке незрелости, али како схватити да једна премијерка има овакво мишљење о онима који образују и васпитавају децу?

Слободни смо и да поставимо питање премијерки, шта можемо да очекујемо од деце и родитеља ако она, која се налази на челу државе, по други пут у последња два месеца, јавно види просветне раднике као нераднике који читају новине на часу, раде 3 сата дневно и који не заслужују повећање плата?

Наглашавамо премијерки да њен посао није да одређује основ за повећање зараде („број радних сати проведених на раду“ – како она каже), јер време проведено на раду утврђује Закон о раду, а не премијерка. Њено је само да повећа или да не повећа плату.

Ипак, уколико наша премијерка буде дошла до сазнања о томе да неки наставник чита новине на часу и ради 3 сата дневно, да неки глумац излази на сцену не знајући шта треба да глуми, или да неки хирург са пуним цегером улази у операциону салу, дакле – ако наша премијерка осети грађанску дужност да друштву скрене пажњу на неиспуњавање нечијих радних обавеза, слободна је да о томе информише надлежне инспекције.

До тада, молимо премијерку да убудуће, у даљим својим иступима, не навлачи гнев јавности на узвишену наставничку професију, да не омаловажава труд свих часних наставника који поштено зарађују своју наставничку плату и да не урушава српску просвету.



У Београду, 22.12.2017.

Председник: Александар Марков

Одговор Форума београдских гимназија премијерки Ани Брнабић: „Премијерка је омаловажила наставничку професију“
Форум београдских гимназија сматра изјаву премијерке Ане Брнабић, дату медијима 20. децембра 2017. године, неодмереном и штетном по српску просвету.…


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар