уторак, 26. децембар 2017.

Око 2.500 радника Железнице од данас на улици

Око 2.500 радника Железнице од данас на улици
Око 2.500 радника, углавном из извршних служби, данас напушта Железнице Србије уз отпремнине, пише Данас.
За око 2.500 радника у Железницама Србије данас ће бити последњи радни дан у том холдингу, сходно споразуму који је Влада Србије потписала са међународним финансијским организацијама у склопу решавања проблема вишка запослених.
Саша Станојевић, председник Синдиката “Слога” Железнице Србије
– Основни проблем представља накарадно урађена систематизација радних места у предузећу. Систематизацијом се смањује број запослених, а најпогубније је то што се тај процес, готово искључиво, одвија у извршним службама које су директно везане за обављање саобраћаја. У извршним службама не постоје вишкови запослених и превременог одласка у пензију ту не би смело да буде. Вишкове треба тражити у администрацији где су се људи запошљавали по партијској линији а никако међу машиновођама, отправницима возова, контролорима исправности кола и другима од којих зависи несметано функционисање железничког саобраћаја – истиче наш саговорник. Он такође сматра да је крајњи циљ лоше урађене систематизације продаја инфраструктуре железница страном или домаћем приватном капиталу те је управо то разлог што је по неким подацима чак око 80 одсто оних који одлазе са Железница Србије управо из извршних служби.
– Чињеница да српске железнице углавном уз отпремнине напуштају запослени у извршним службама, односно људи директно укључени у функционисање саобраћаја може довести и до угрожавања његовог безбедног одвијања. Ми смо као синдикат у више наврата упозоравали на то, писали писмо надлежнима, али никаквог ефекта није било – истиче Станојевић.

Око 2.500 радника Железнице од данас на улици | УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ "СЛОГА"


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар