уторак, 12. децембар 2017.

Вукосављевић: Морају се учинити снажни кораци ради афирмисања ћирилице у јавној и службеној употреби...

Вукосављевић: Морају се учинити снажни кораци ради афирмисања ћирилице у јавној и службеној употреби
НОВОМ СТРАТЕГИЈОМ ДЕФИНИСАНЕ ДИМЕНЗИЈЕ СРПСКЕ КУЛТУРЕ, КУЛТУРНО ЈЕЗГРО И КУЛТУРНИ ПРОСТОР
МИНИСТАР културе и информисања Владан Вукосављевић казао је данас на двадесетој, јубиларној седници Одбора за стандардизацију српског језика да се морају учинити снажни кораци ради афирмисања ћирилице у јавној и службеној употреби, јер ће у супротном ћирилица постојати само у нашој свести.

„Основни задатак сваке културне политике која је разумно форматирана, темељна и долична јесте да сачува културно језгро које су оставиле претходне генерације, да га обогати садржајем које нова генерација доноси и да тако сачувано и обогаћено преда генерацијама које долазе“, рекао је Вукосављевић, а пренело је Министарство културе.

Вукосављевић је оценио да Одбор за стандардизацију српског језика марљиво, темељно, стручно, научно утемељено и мотивисано обавља изузетан посао.

Додао је да је језик један од државотворних елемената и предмет базичне државне бриге која је утемељена на науци о језику.

„Одбор за стандардизацију је настао као израз такве свести која, нажалост, није увек била јасно присутна и препозната код носилаца власти и доносиоца важних одлука, иако су нас кретања у окружењу и Европи опомињала да су национални језик и писмо питања до којих и други и те како држе и на којима активно раде“, оценио је министар.

Вукосављевић је подсетио да је Министарство културе и информисања припремило Нацрт Стратегије развоја културе у Републици Србији од 2017. до 2027. и да су њоме дефинисане димензије српске културе, потом културно језгро и српски културни простор, као и да је посебна пажња посвећена бризи о српском језику и писму, с посебним нагласком на статус ћириличког писма.

Вукосављевић: Морају се учинити снажни кораци ради афирмисања ћирилице у јавној и службеној употреби
НОВОМ СТРАТЕГИЈОМ ДЕФИНИСАНЕ ДИМЕНЗИЈЕ СРПСКЕ КУЛТУРЕ, КУЛТУРНО ЈЕЗГРО И КУЛТУРНИ ПРОСТОР МИНИСТАР културе и информисања Владан Вукосављевић казао је данас на двадесетој, ју


from Нећу да потпишем уговор на латиници - Google+ Posts http://ift.tt/2C6WFYh
via IFTTT

Нема коментара:

Постави коментар