среда, 4. октобар 2017.

ПОДСЕЋАМО: Професор Коста Гаљак: Србију су продале “екстремне патриоте”… Куда ћемо с’ овим шљамом?

ПОДСЕЋАМО: Професор Коста Гаљак: Србију су продале “екстремне патриоте”… Куда ћемо с’ овим шљамом?
Рекли су да је поштена и успешна Србија могућа… али не и да ће је таквом направити. (Фото: Новинар.де)

Професор Константин (Коста) Гаљак један је од најактивнијих Срба са Косова и Метохије како на пољу политике тако и у области науке, тачније социологије. Био је први дипломирани социолог са ових простора што му је омогућило брзо запослење али и да предаје на 22 факултета и више школе широм бивше Југославије. Написао је много радова из области Социологије а само Косовској Митровици преко тридесетак аналитичких. У политици је изузетно активно бранио српске националне интересе и истину чега се ни данас не одриче.

*

Током Бриселских преговора, иако носилац листе СНС-а за Косовску Митровицу, изузетно активно и искрено говорио о преговорима због чега је, заједно са адвокатом Богданом Шпадијером из Косовске Митровице, избачен из странке. Сви водећи медији укључујући и Дневник 2 РТС-а пренели су ову вест.

Није се за рачун материјалних интереса никада одрекао принципа којима се кроз живот води до данас а које представљају најсветлије идеје којима је српски народ очувао своје биће, веру и особености кроз векове тешке историје.

Углед који му је образовање донело није успео ни на тренутак да засени везу са родним крајем и Колашином на северу Косова и Метохије где су му преци сахрањени а он још увек, колико му здравље и године допуштају напор који планински терен изискује, обилази и ради на свом имању. Завист коју би изазвао преузношењем над сународницима и “брђанима” из свог завичаја, после свих привилегија које је уживао током година високо цењеног научног рада, може да изазове једино тиме што га то ни мало није променило у његовом односу према обичном и часном човеку чиме год се он бавио.

Са професором Костом разговарали смо о преговорима, политичарима и политичарењу, “стампеду” посланика и “чланству” које дневно мења програме, статуте, чланске књижице зависно од “могућности”, политици Немачке према Србији и неполитици Србије према њој, будућности која чека Косово и Метохију а на најнепосреднији начин који се многима неће свидети али истина је света за нашег саговорника и он други избор нема. Послушајте интервју и причу коју нећете моћи да на другим местима и од других људи чујете:


Професор Коста Гаљак се и данас без страха и са много енергије труди да каже све што се народу догађа а народ то не види или не жели да види. Иако у пензији, активан је у свом раду и критичком погледу на Србију и оно што јој се због овакве политике дешава.

Са супругом живи у породичном стану у Косовској Митровици.



Сталн дописник портала Новинар.де
Иван Максимовић, Косовска Митровица.




from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар