четвртак, 31. децембар 2015.

Ima posla za još 10.000 softveraša

Ima posla za još 10.000 softveraša

30. decembar 2015.   Obrazovanje   Nema komentara

IT_trendovi

Slobodno se može reći da je Novi Sad već odavno centar softverske industrije u Srbiji, jer je od oko 7.000 zaposlenih u ovoj sektoru privrede oko polovine u Novom Sadu. Tridesetak kompanija iz ove oblasti članice su  Vojvođanskog IKT klastera, koji okuplja i desetak institucija zainteresovanih za napredak IT-ja. Direktor Vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja ističe da ovaj sektor veoma dobro radi, da će tako sigurno i nastaviti, ali da je, ako se želi da od ove industrije korist ima i celo društvo, neophodno napraviti strateške korake koji bi omogućili razvoj i drugih sektora i obezbedilo zapošljavanje i do 10.000 hiljada ljudi.Neophodno je i da naša država sagleda značaj softverske industrije i korist koja proizilazi iz nje – kaže Šolaja. – Ova industrija u Srbiji je snažna i konstantno napreduje, a za realizaciju pozitivnih efekata, koje ona može da ima i na ostatak društva i privrede, potrebno je stvoriti uslove. Ne smemo da dozvolimo da budemo zemlja jeftine radne snage, nego naprotiv zemlja iz koje stižu sofisticirana softverska rešenja i proizvodi za svetsko tržište. Na taj način se postiže prava multiplikacija uložnog, zadržavanje intelektualnog vlasništva u Srbiji i preduslovi da ova industrija zapošljava i druge profile zaposlenih, ne samo programere i IT stručnjake.

Da bi se ovo postiglo, neophodne su akcije na više frontova, ukazuje Šolaja, a pre svega obrazovni sistem mora da bude spremniji da odgovori na potrebe tržišta. Po njegovim rečima, nedostatak IT kadrova je hroničan i u svetu, a procenjuje se da će samo u Evropskoj uniji nedostajati oko milion IT stručnjaka do 2020. godine. Kvote za upis na računarske i srodne studije treba drastično povećati, naglašava Šolaja, jer već sada mnogo mladih ostaju ispod crte. To mora da prati i povećanjem kapaciteta obrazovnih institucija i kad su u pitanju predavači, ali  i potrebna infrastruktura. Istovremeno, mora se uspostaviti tešnja saradnja sa kompanijama, koje su spremne za otvaranje vrata za praksu, koje mora biti više u nastavnom procesu, a time se i dobijaju povratne informacije šta je potrebno izučavati.

Informacione tehnologije ulaze u sve pore života i rada i to je globalni trend, potrebe za softverskim rešenjima stalno rastu, pa tako i potražnja za IT kadrovima. Ne postoji dobar a nezaposlen programer na tržištu rada. Kompanije se snalaze na razne načine i neretko zapošljavaju i one koji nisu završili školovanje, ukoliko poseduju znanje koje se traži. Takav porast tražnje znači da bi ovaj sektor u kratkom roku mogao da apsorbuje na hiljade stručnjaka, samo kad bi bili na raspolaganju.



from PDIS Naslovna http://ift.tt/1JLGYCg
via IFTTT

Нема коментара:

Постави коментар