уторак, 29. децембар 2015.

Арапима продали и Светог Саву!

Арапима продали и Светог Саву!
Како је кренуло с арапским донацијама, у Србији би ускоро школе уместо имена заслужних и познатих писаца попут Меше Селимовића или Десанке Максимовић, могле да се назову егзотичним именима арапских шеика о којима ђаци у Србији ништа не знају. То није пародија, нити вест са сатиричног портала Њуз нет, већ стварност која ће се, колико сутра, реализовати с обзиром на то да је арапски донатор замолио српску владу да институције које је он својим парама изградио у Новом Пазару буду назване по именима њихових владара и главном граду.
– Ми смо предложили да се школа зове Калифа бин Зајед ал Нахјан, по владару наше земље, болница да има име Заједа бин султан Ал Нахјана, оснивача УАЕ, а вртић Абу Даби – изјавио је амбасадор УАЕ у Србији Џума Рашид ал Дахери у петак на свечаном отварању три нова објекта у Новом Пазару.
Реч је о основној школи и вртићу у новопазарском насељу Дојевиће и дијагностичком центру у Новом Пазару, у укупној вредности од седам милиона евра.
Између нове школе од 3.100 и вртића од 780 квадрата, у склопу истог школског дворишта налази се стара столетна школа „Растко Немањић Сава“. Пре него што је његова екселенција изашла са предлогом о новим именима, било је сасвим нормално очекивати да ће нова школска зграда наставити да носи досадашње име просветитеља, писца и првог српског архиепископа Светог Саве. Сви ђаци, наставници и особље селе се у нову зграду која је никла у дворишту старе школе којој се, по свему судећи, спрема рушење.
Да ће молба или захтев, како год, арапских донатора бити усвојен, говори и изјава председника Владе Србије Александра Вучића који је са неколико министара дошао да увелича отварање нових објеката. Премијер је рекао да су арапски пријатељи једино тражили да институцијама у које су уложили новац буде дато име по њиховом избору.
Краљ Александар у клупи
Неколико месеци пре атентата у Марсеју 1934. југословенски краљ Александар Карађорђевић је посетио школу у засеоку Дојевиће и то – случајно. Возило Његовог краљевског височанства је остало без бензина, па док је возач отишао по гориво, краљ је ушетао у школско двориште и посетио ђаке на часу.
Краљу је пришао вероучитељ муслиманске деце и замолио га да ургира да га исламско свештенство произведе у имама матичара, како би имао већу плату. Александар је удовољио његовој молби да би касније без пратње, само са возачем, отишао у манастир Сопоћани.
– Они су само тражили да тим институцијама дамо имена, којих се не би стидели у сваком случају, и да ништа нису уложили – рекао је Вучић и тако недвосмислено потврдио да ће захтев шеика бити испуњен.
На питање „Вести“ како ће се убудуће представљати, директор ОШ „Растко Немањић Сава“ одговара да је и сам за промену назива сазнао на свечаном отварању.
– Ја нисам човек који је тиме оптерећен. Одговарало ми је име које је било. Неће ми сметати ни ово друго, а ја поштујем државу у којој живим и одлуке које донесе, јер промена имена школе је у надлежности државе – одговара Бесим Адиловић, још званично директор ОШ „Растко Немањић Сава“.
Насупрот њему, разочараност одлуком српских власти не крије председник Удружења грађана Рас Добросав Никодиновић.
– Та школа не би смела да мења име. Продајемо своју част и национални понос за седам милиона евра! Школа се још у време комуниста звала по Светом Сави, али сада су дошла таква времена да дођу наши арапски „пријатељи“ дају паре али и уцењују, док наша влада на све пристаје – коментарише Никодиновић.
Никодиновић:
Нама не дају Немањину бисту
Добросав Никодиновић каже да је још 2002. године Удружење Рас тражило да се биста Стефана Немање постави на плато испред зграде Општине Нови Пазар. Након седам година игнорисања, локалне власти су одбиле да им издају дозволу за бисту под смешним изговором да би сметала некаквој пешачкој путањи, иако је то мала биста од 80 цм, а плато испред скуштинске зграде је огроман. Жалили су се и суду који је одлучио да Општина поново разматра њихов захтев.
– Од тада је прошло две године – и ми још чекамо – каже Никодиновић и наглашава да то што их локалне бошњачке власти игноришу није толико неочекивано, колико је болно то што српске власти немају слуха, а свима су се обраћали од председника, премијера до патријарха.
– Сада је премијер изашао са иницијативом за споменик Стефану Немањи у Београду и то у парку Мањеж, иако Немања никада није био у Београду, док биста у средишту његове средњовековне државе не може да буде постављена.
Како ће се представљати директор
Директор ОШ „Растко Немањић Сава“ пун је речи хвале за нову школску зграду која је грађена по европским стандардима и сигурно је најмодернија у држави. Њу сада похађа 904 ђака, од којих су 93 одсто Бошњаци, док преосталих седам процената чине Срби. На питање да ли ће му бити тешко да се представља као директор школе „Калифа бин Зајед ал Нахјан“, Бесим Адиловић дипломатски одговара да је школа од 1913, када је саграђена, шест пута мењала назив и да је у почетку носила име по називима села и засеока који је окружују, да би 60-их година прошлог века добила име „Растко Немањић Сава“.
– Тако да ћу ја рећи да сам директор школе у Дојевићу – одговара Адиловић.
Споменик диктатору
Ово није први, а по свему судећи, неће бити ни последњи уступак донаторима. У време председника Бориса Тадића, Азербејџан је дао два милиона евра за реконструкцију Ташмајданског парка. Али, уз новац је ишао и захтев да се у једном од централних престоничких паркова постави огромна скулптура некадашњег председника и оца садашњег шефа азербејџанске државе. Тако да са једне стране шетачке стазе стоји споменик писцу Милораду Павићу, а са друге споменик Хајдару Алијеву, који је на власт дошао војним ударом, док га је опозиција сматрала диктатором.
http://ift.tt/1NUP5ho

Арапима продали и Светог Саву!


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар