четвртак, 31. децембар 2015.

Упокојио се у Господу пуковник др Раде С.Н.Рајић једини Србин који је докторирао на етици, моралу и ...

Упокојио се у Господу пуковник др Раде С.Н.Рајић једини Србин који је докторирао на етици, моралу и части србског војника

Упокојио се у Господу пуковник др Раде С. Рајић, истакнути србски родољуб и искрени пријатељ Образа, познат по изучавању појма војничке и националне части и по залагању за обнову традиционалних вредности србске војске.
Пуковник Рајић је највећи део војничке службе провео у војном школству, и то у Пешадијској школи резервних официра у Билећи, Војној гимназији, Војној академији и Школи националне одбране у Београду.
Био је учесник одбрамбених ратова србског народа 1991. у Републици Србској Крајини и 1999. у Црној Гори.
Због залагања за враћање славним традицијама србске војске, обнављање духа војничке части и националног духа Србства, те писања чланака на те теме, био је оспораван, прекомандован у Бар и Кумбор, и на неки посебан начин кажњаван. Ипак, остао је упоран у изради својих писаних дела, да би био поново враћен у Војну академију и у Школу националне одбране. С обзиром на то да се једини у нашој војсци и држави бавио и писао о части уопште, а посебно о војничкој части, на инсистирање колега из Војне академије израдио је и одбранио докторску тезу која у оквиру ратне вештине обухвата морални аспект и значај официрске части у нашој војсци у њеном изворном, култном и заветном смислу и духу, не само у војсци, већ и у нашем народу.
У војним листовима и теоријско-стручним часописима објавио је више научних текстова о части и моралу, официрском кору, Косовском боју и Александру Суворову. Део чланака је објављивао у часописима Србске Православне Цркве. Учестовао је на више научних скупова, округлих столова, трибина, конференција и симпозијума, међу којима је било и неколико на међународном нивоу.
Његово највеће дело је трилогија о части која обухвата књиге: „У име части“, „Бисери о части“ и „У име војничке части“.
Пуковнику Раду Рајићу нека је вечан спомен у Царству Небеском и Бог нека му душу прости!
 
ФБ страница Образ
*
Веома ме растужила вест да нас је изненада напустио пуковник др Раде Рајић, једини Србин који је докторирао на етици, моралу и части српског војника. Као што је говорио, тако је и живео – поносно, скромно, достојанствено! Србија је изгубила једног великог борца за њену слободу и част!
Пуковниче, вечна слава и покој души. Памтићемо Ваша дела и борити се за Отаџбину какву сте сањали.
Српски сабор Заветници, Милица Ђурђевић

Упокојио се у Господу пуковник др Раде С.Н.Рајић једини Србин који је докторирао на етици, моралу и части србског војника
Упокојио се у Господу пуковник др Раде С. Рајић, истакнути србски родољуб и искрени пријатељ Образа, познат по изучавању појма војничке и националне части и по залагању за обнову традиционалних вре...


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар