среда, 30. децембар 2015.

Бранимир Куљанин: Будућност припада евроазијској идеји

Бранимир Куљанин: Будућност припада евроазијској идеји
Проф. др Бранимир Куљанин, који је недавно у Бањалуци промовисао своју нову књигу „Русија и евроазијска идеја“, тврди за Прес да ће евроазијски принцип дијалога, производње, сарадње и мира прије или касније однијети побједу над атлантском идејом пљачке, колонијализма, расизма, прогона и корпоративног фашизма.
– Евроазијска идеја подразумијева дијалог великих традиционалних евроазијских култура – поствизантијске-православнохришћанске, хиндуистичке и исламске. Све су на једном простору и мораће наћи начин да живе заједно и међусобно се уважавају. У вези с тим, треба знати да Евроазијски савез (ЕАС) није затворен ни за муслиманске земље и да функционише на принципима добровољности, равноправности, узајамне користи, солидарности и поштовања међународног права. Нажалост, многе земље и нације које су жељеле да добровољно уђу у тај савез биле су силом разбијене од Запада, што се могло видјети и на случају Украјине – каже Куљанин.
Он објашњава да се, с друге стране, западна империјална идеја, коју предводе САД и друге англосаксонске силе, и даље заснива на рушилачкој тактици „завади па владај“.
– Ипак, вријеме не ради за Pax americana и НАТО идеје, које иза себе остављају само пустош. Уништили су Југославију, Ирак, Либију, Авганистан и Сирију. Направили су зло у коју год су земљу дошли. Дакле, ко не вјерује да је то пропала идеја, нека погледа катастрофално стање у земљама које сам поменуо. Па, они су у БиХ 20 година, а шта смо од њих добили? Дакле, будућност је евроазијска идеја, гдје се земље равноправно окупљају око Организације уговора о колективној безбједности и сарадњи (ОДКБ), па и земаља БРИКС-а, Шангајске организације за сарадњу и других, све утицајнијих источних асоцијација. Прошло је вријеме једнополарног свијета и САД и НАТО не могу више да раде шта хоће – оцјењује овај професор.
Судбина Лужичких Срба
Он каже да ће Срби, ако се не опамете и не скрену с евроатлантског пута, бити само колонија Европске уније.
– У тој неприродној заједници, која би могла да окупи више од пола милијарде људи, могли бисмо да нестанемо као Лужички Срби. Због тога питање свих питања јесте да ли ћемо изабрати да у Евроазијском савезу заузмемо неко достојно мјесто или ћемо се препустити западној причи, у којој ће тај центар моћи да с нама заврши посао? Мислим да је питање части, достојанства и историјске одговорности да не улазимо у ЕУ и НАТО, који не само да су окренути против наших традиционалних пријатеља, већ од завршетка сукоба у бившој Југославији против Срба воде економски рат. На примјер, погледајте у чијем власништву су овдашњи велики трговински ланци и много тога биће вам јасно – наводи Куљанин.
Саговорник Преса упозорава да је у Хрватској и даље на снази прикривена идеја да та земља није комплетна без БиХ у свом саставу.
– Туђманов принцип стварања државе једног народа и вјере заснован је на намјери да у БиХ искористе муслимане против Срба, а онда да се разрачунају и с њима, као што САД сада гурају Турску на Русију, да би покушали да остваре расистичке ријечи Маргарет Тачер. Она је рекла да број Руса треба смањити на 30 милиона људи, који би опслуживали нафтоводе и гасоводе – открива он.
Врата Централне Азије
Куљанин напомиње да ни Карл Билт није случајно рекао да је православље највећи непријатељ западне цивилизације.
– Како и не би то тврдио, када православље обара идеју западне доминације и ауторитарности, нудећи саборност и јединство у слободи. Заправо, та њихова ауторитарност и индивидуална самовоља управо гуши слободу и разара заједницу. Актуелна побуна муслимана у свијету управо се и дешава усљед тих разлога – каже Куљанин.
Он наглашава да Руси у Сирији сада чувају врата Централне Азије и не допуштају Катару да кроз ту регију спроведе гасовод.
– Такође, треба знати да је Русија због блискоисточних дешавања и пада цијена нафте у губитку од око 100 милијарди долара. Дакле, она мора да истовремено одбрани и себе и савез Сирије, Ирака и Ирана, како би онемогућила Запад да контролише улаз у тај континент. То је важно, јер је Централна Азија веза Русије и Кине коју НАТО жели да прекине – открива Куљанин.
Балкан је православни!
Куљанин каже да је и писац Фјодор Достојевски Балкан сматрао православним, јер су ту, осим Срба, Бугари, Румуни и Грци, који треба да се природно окрену Русији.
– Неки руски теоретичари попут професора Игора Панарина, координатора Аналитичке асоцијације ОДКБ-а, говоре да ОДКБ треба да има четири центра – Москву, Санкт Петербург, Алма Ату и Београд, а Република Српска тренутно је интересантна Русији јер много храбрије приступа и више чини у смислу евроазијске идеје од, рецимо, Грчке или Црне Горе, које су стратешки за Русе битније због својих лука и излаза на море. У том смислу, Запад има стратегију анаконде, односно опкољавања Русије и њеног потискивања с мора и из лука. Напокон, зато и држе Македонију, како би пресјекли везу православних земаља – каже професор.
Бојан Речевић
Наслов: Стање ствари

Бранимир Куљанин: Будућност припада евроазијској идеји
Проф. др Бранимир Куљанин, који је недавно у Бањалуци промовисао своју нову књигу „Русија и евроазијска идеја“, тврди за Прес да ће евроазијски принцип дијалога, производње, сарадње и мира прије ил...


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар