уторак, 6. март 2018.

НАТО потценио значај Косова за Русију

НАТО потценио значај Косова за Русију
На тлу Старог континента више ратова него у Источној Азији у последњих 30 година. – Запад се не плаши довољно Русије, сматра сер Адам Томсон
Од нашег специјалног извештача
Делфи (Грчка) – Европска унија не може више да тврди да је њена покретачка снага – жеља да се спречи могућност ратних ужаса: само у последњих тридесетак година на тлу Европе догодило се више крвавих оружаних сукоба него, на пример, у Источној Азији. Сетимо се ратова у бившој Југославији, у Чеченији, Украјини… Европа мора да пронађе нови темељ заједништва, такав који би имао практичног, политичког и емотивног смисла за њене младе генерације. Европа, такође, треба да осмисли своју јединствену позицију у свету који се драматично мења – мимо њених граница. Овим речима професор Тимоти Гартон Еш, предавач европских студија на Оксфорду, упозорио је учеснике Трећег економског форума у Делфима на неизвесну политичку улогу Европе у ери настајања нове архитектуре глобалног поретка.

По Ешовој оцени, стратези Кине и Америке, а почесто и Русије, све чешће избегавају да говоре о Западу као монолитној економској и политичкој целини и Европској унији као јединственом актеру на глобалној политичкој сцени. Уместо тога и Вашингтон и новонарастајуће силе бирају да апострофирају значај Немачке или предности билатералних геостратешких веза с појединим државама, посебно на ободу Старог континента.

„Европа мора да пронађе нов визионарски темељ заједништва и истовремено постави питање сопствене одговорности за ситуацију у којој се правила новог поретка убрзано формулишу негде другде”, нагласио је Еш током дебате с Јоргосом Папандреуом, бившим премијером Грчке у Европском културном центру у Делфима.

Будућност Европе у измењеном свету данашњице, будући калибар односа Русије и Запада, место Америке у новом светском поретку и редистрибуција глобалне политичке моћи, биле су теме које су доминирале радом Форума у Делфима.

У процени данашњег развоја глобалних прилика – посебно међу водећим актерима, у Делфима је било мало оптимиста.

„Европа је рањив регион. Погледајте само какве је последице по безбедносну стабилност и јединство Европе имао, на пример, рат на Косову”, упитао се професор Xуетонг Јан, генерални секретар кинеског Светског мировног форума. По оцени Клауса Витмана, из немачког огранка америчког Института Аспен, „НАТО је потценио значај који за Русију има Косово које претендује ка независности”. Витман је нагласио

Да би НАТО морао да подели одговорност за погоршање односа с Русијом. Он је, као и професор Маргарита Матиопулос, предавач америчке спољне политике и безбедности на Универзитету у Потсдаму, инсистирао да је запад умногоме пропустио да позитивно реагује на низ понуда сарадње Москве, посебно из времена пре 2007.

Ипак, уз дужно поштовање за бриге домаћина о политичкој судбини Европе у новонастајућем глобалном поретку, геостратези присутни у Делфима много више пажње посветили су формулисању односа Русије са Западом, као и профилу односа Америке и Кине.

„Запад се не плаши довољно Русије и то је оно што највише забрињава. Односи Запада и Русије су лоши и такви ће остати још годинама. Нека врста контаката ипак се мора остварити, ако нам је иоле стало до превазилажења текућег стања. Апсурдно је да НАТО нема контакт с Русијом и да су комуникације Вашингтона с Москвом тек спорадичне”, упозорио је сер Адам Томсон, директор Европске мреже лидера из Велике Британије.

„У међувремену је амерички војно-политички естаблишмент „застрашујуће поларизован око Русије”, признала је Хедер Конлеј, потпредседник за Европу, Евроазију и Арктик Америчког центра за стратешке студије.

„Немамо данас генерацију нових аналитичара који разумеју сигнале с друге стране, истовремено немамо јединствену политику према Москви”, каже Конлејева.

Изасланици из Москве у Делфима поделили су песимизам са западним стратезима.

„Нема сада покретачке снаге за побољшање односа. На снази је тотално међусобно неповерење. И док из Вашингтона јавно признају неслогу сопственог војно-политичког естаблишмента према Русији тај тандем је у Русији јединствен у ставу према Западу и уопште спољном свету”, рекао је Дмитриј Поликанов, председник Клуба тријалога, члан савета експерата владе у Москви.

У међувремену, дурбин кинеских геостратега у Делфима био је изоштрен за глобални политички хоризонт на коме као главни актери фигурирају првенствено Пекинг и Вашингтон.

„Запад је анахрони појам из времена Хладног рата. Потребна је нова терминологија за разумевање измењеног глобалног земљописа. На пример, ако говорите о кинеском економском империјализму, да ли сте спремни да говорите о економском империјализму Немачке у Европи? Треба узети у обзир да у будућем одређивању међусобних односа ЕУ представља међународно удружење, те не може имати статус државе преговарача”, оценио је професор Xуетонг Јан. По његовој оцени, свет убрзано клизи ка поларизацији сфера утицаја САД и Кине. „Мање земље мораће да бирају између та два пола”, закључио је Xуетонг Јан, наглашавајући да долазе времена у којима неће бити „великог рата”, већ могући низ посредних окршаја преко „трећих актера”, и рвања у домену трговине и сајбер-комуникација свих профила.

НАТО потценио значај Косова за Русију
Од нашег специјалног извештача Делфи (Грчка) – Европска унија не може више да тврди да је њена покретачка снага – жеља да се спречи могућност ратних ужаса: само у последњих тридесетак година на тлу Европе догодило се више крвавих оружаних сукоба него, на пример, у Источној Азији. Сетимо се ратова у бившој Југославији, у Чеченији, Украјини… Европа мора да пронађе нови темељ заједништва, такав који би имао практичног, политичког и емотивног смисла ...


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар