недеља, 31. јануар 2016.

Рат за коприву – две године затвора ако је јавно похвалите!

Рат за коприву – две године затвора ако је јавно похвалите!
Париз – Када је неко старо домаћинство напуштено и оронуло, народ каже – зарасло у коприву. То није чудо, јер ова отпорна биљка је једна од ретких која расте чак и тамо где је човек највише загадио животну средину.
У тој отпорности, каже народна медицина, лежи њена снага и способоност да заштити здравље људи, животиња и земљишта.
Како је веома отпорна на хемикалије, инсекте и штеточине, од коприве данас многи еколошки произвођачи припремају раствор којим прскају своје усеве.
Они се куну да је то једно од најбољих и најјефтинијих ђубрива и заштита за врт. У француској народној медицини, коприва је веома заступљена.
Вековима се са колена на колено преноси једноставан рецепт за припрему ферментисаног лековитог екстракта. Сточари је користе за исхрану животиња, нарочито новорођених младунаца одвојених од мајки, којима даје снагу и спасава животе.
Још у време старе Грчке користила се за масажу против реуматизма и као лек против анемије, бронхитиса, мигрене, и свих болести које су резултат затрованости организма. Једноставна народна мудрост каже – коприва чисти крв.
Међутим, закони Европске уније су неумољиви, и у њима нема места за народне мудрости. То је отишло тако далеко да је Француска забранила не само узгој и прераду, него и ширење знања о коприви путем јавних наступа.
Норме су додатно пооштрене 2006. године, доношењем Аграрног оријентационог закона (ЛОИ 2006-11) који је забранио продају свих препарата на биљној бази без посебне државне дозволе.
У баштама Француске са копривом је почео да се расте и побуњенички дух, а један од вођа побуне је био главни баштован чувеног Версаја. Коприва је постала симбол очувања народне медицине и органске производње.
Француски баштовани нису одустали од своје „криминогене” праксе, иако им је била запрећена казна од 75,000€ и две године затвора. Они нису смели да спомињу у јавности своје домаће ферментисано ђубриво од коприве које справљају на изузетно „опасан” начин:
1 кг коприве се потопи у 10л чисте воде, притисне каменом, остави се да ферментише 10-20 дана, а потом се тиме заливају или прскају усеви.
Страшно компликована фито-фармаколошка процедура за коју је неопходна тржишна дозвола, зар не?
Док се на свим медијима врте скупо плаћене рекламе о пестицидима који загађују воду и земљиште, не смеју се употребљавати без гас-маски и гумених рукавица, и захтевају специфичне временске услове кад нема ни дашка ветра, о простој „чорби” од коприве којом се земљиште ослобађа од корова и штеточина се у француским медијима није смело говорити. Зна се шта доноси новац, а највећи грех коприве је што је бесплатна и свима доступна.
Погледајте занимљив документарни филм ТВ канала Арте који говори о овом апсурду и упознајте се са бројним предностима „опасне” и забрањене коприве:
Под огромним притиском јавности Аграрни оријентациони закон (ЛОИ 2006-11) је стављен ван снаге. Међутим, овај проблем је дао јаснију слику са каквим изазовима су се суочавале земље Европске уније током процеса усклађивања националног законодавства са правом ЕУ, и какве „замке“ очекују будуће чланице.
Медиас




from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар