понедељак, 29. фебруар 2016.

ИЗЛОЖБА КОЈУ ЈЕ ВИДЕЛО 20.000 ЉУДИ: Србија између Пупина и ријалитија

ИЗЛОЖБА КОЈУ ЈЕ ВИДЕЛО 20.000 ЉУДИ: Србија између Пупина и ријалитија
Гужве у Историјском музеју на изложби о Михајлу Пупуну. За многе је то рубрика „Веровали или не“. У Србији, у којој се таблоиди редовно хвале својим тиражима, а вулгарни програми великом гледаношћу, ову изложбу је за свега пет месеци видело 20.000 људи. Шта нам се нуди, а шта прижељкујемо и где је Србија између Пупина и ријалитија?
Готово два сата ауторка изложбе посетиоце води кроз живот Михајла Пупина, надахнуто им откривајући колико је био привржен Србији.
Описује какве је чудесне начине проналазио да помогне својој земљи – о томе како је током Првог светског рата подигао кредит за помоћ српској војсци, а на упозорење о ризику који преузима одговарао: ако Србија пропадне, нек пропаднем и ја. Или о томе како је код америчког председника Вудра Вилсона ургирао да део Војводине остане у Србији.
„Није сачувао само свој родни Банат који је био обећан Румунији, није сачувао само велики део јадранске обале који је био готово дат Италији“, чује се на изложби.
Велике гужве готово су сваке суботе у Историјском музеју, на поставци о Пупину. Изложба је требало да буде затворена 20. фебрура, али је због великог интересовања продужена до краја јуна.
Очигледно је да о Пупину много тога нисмо знали али толико интересовање нико није очекивао, иако ауторка изложбе Александра Нинковић Ташић има објашњење.
„Нама недостаје место на коме можемо да се охрабримо, уз Пупина ви постајете бољи човек“, каже ауторка изложбе.
То доказују и посетиоци који из дана у дан обарају музејске рекорде али поручују и да су против јефтине забаве и вулгарних садржаја.
Људи желе да буду у току и зато прате садржаје који им се нуде и о којима се прича – тако културолози објашњавају зашто стичемо утисак да је више заинтересованих за ријалити програме.
Милена Драгичевић Шешић, професорка на Факултету драмских уметности, истиче улогу медија и културних радника, као и успостављање дијалога око правих питања – о томе да ли је могуће да Пупин буде прави узор.
„Друштво је успоставило причу око неких безвредних ставри, зато што су медији успоставили причу, зато што ће много мање медија известити о Пупину, о соколима и тако даље“, истиче професорка Милена Драгичевић Шешић.
И узор и учитељ и ослонац за сва времена – то је Пупин за ауторку изложбе. Кад стану поред њега, каже, никакав таблоид или ријалити нема шансе.
„Ми смо само преплављени оним што је лошије и другачије али ја сам дубоко уверена да то другачије и лошије нема никакве шансе ако се стави поред праве истините приче као што је прича о Михајлу Пупину“, каже Александра Нинковић Ташић.
„Пупин – од физичке до духовне реалности“ назив је интерактивне изложбе која је до сада најобимнији пресек живота и дела великог српског и светског научника.
РТС

ИЗЛОЖБА КОЈУ ЈЕ ВИДЕЛО 20.000 ЉУДИ: Србија између Пупина и ријалитија
Гужве у Историјском музеју на изложби о Михајлу Пупуну. За многе је то рубрика „Веровали или не“....


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар