понедељак, 29. фебруар 2016.

Запад у паници и признаје: Оружане снаге Русије превазишле NATO

Запад у паници и признаје: Оружане снаге Русије превазишле NATO
РУСКА АРМИЈА САДА ИМА 1700 БЕСПИЛОТНИХ ЛЕТЕЛИЦА,
А 2011. ЈЕ ИМАЛА САМО - 18
Према подацима SIPRI, NATO и САД имају више од 3,3 милиона војника - 4,3 пута више од Русије. Велика предност је и у авионима - више од 20.000 наспрам 3.429 руских. Флоту чак и не треба упоређивати - 1734 натовска напспрам 305 руских бродова
Војних база у иностранству САД и NATO имају 150, Русија - 6. И најважније: 28 земаља - чланица NATO-а имају 50% светског БДП. Руски је - 2%. То је и конфронтација 80 милијарди долара војног буџета Русије наспрам 800 милијарди долара NATO
По речима министра одбране, Сергеја Шојгуа, само током 2015. у балтичким земљама, Пољској и Румунији натовски контигент авиона повећао се осам пута, а по броју војника - 13 пута. На њихову територију додатно је достављено 300 тенкова и оклопних возила. У Белгији, Италији, Холандији, Немачкој и Турској концентрисано је око 200 америчких атомских бомби В61-12
Међутим, много више објашњавају руске „изненадне провере“ борбене готовости, које су постале уобичајене. Само у седиштима команди стратешке вежбе „Центар-2015“ истовремено је било активирано 95 хиљада припадника војске, више од седам хиљада јединица наоружања и војне технике, до 170 авиона и 20 бродова. Различите етапе практичних дејстава изведене су на 20 копнених, морских и авионских полигона и локалних деоница Централног и Јужног војног округа.
„Центар-2015“ може се сматрати за највећи домет војних трансформација у Русији. То је кључна фаза у процесу изградње потпуно нове, спремне за борбу и што је најважније - ефикасне војне машине
Као што је признао у свом научно-истраживачком извештају центар European Leadership Network (ELN), према овим најважнијим показатељима, који су директно повезани са борбеном готовошћу армије и флоте - Оружане снаге РФ знатно су превазишле NATO
Пише: Дмитриј ЛИТОВКИН
        ВИСОКА борбена готовост, способност маневра и моћ руских оружаних снага повезани су са сталном модернизацијом војне технике, као и са достигнућима електронике и инжењерске струке.
        Овакву оцену руске армије дао је немачки генерал Ханс-Лотар Домрезе у интервјуу аустријском издању Contra Magazin и посебно истакао да су промене које су се десиле потпуно неочекиване за војске западних земаља.
        Домрезе није први високи представник NATO-а који констатује да су мере које је Москва предузела ради модернизације армије довеле до појављивања озбиљног супарника Северноатлантске алијансе. Командант копнене војске САД у Европи, генерал Бен Хоџис, у интервјуу армијском недељнику Defense News отворено признаје неспособност да исто као „Руси“ делују оперативно на поприштима ратних дејстава.
        „Способност Русије да брзо поново дислоцира велики број својих трупа - ствар је која ме највише брине од свега што они могу да ураде - рекао је Хоџис. То што ми немамо обавештајне податке и систем извештавања и њихова способност да брзо преместе велики број својих снага - није добар склоп. Захваљујући потенцијалу који су уложили у Калињинград они могу, ако то пожеле, да затворе приступ Балтичком мору“.
        Према генераловој верзији, Руси на Криму имају сличан потенцијал помоћу којег „могу да затворе приступ Црном мору“. Такође, он сматра да Москва „има могућност да створи зону са ограниченим приступом површине једне четвртине Средоземног мора помоћу средстава ПВО које је Русија доставила у Сирију“.
        А ако се сетимо удара по ISIL крстарећим ракетама система „Калибар“ из Каспијског мора, онда је ситуација још тужнија. Домрезе тако и каже: „Лансирања ракета са бродова у Каспијском мору на циљеве у Сирији показала су да је теоретски Русија у стању да на сличан начин угрожава Берлин“.
        По генераловом мишљењу данашња равнотежа војних снага налази се у опасности, а Русија је у стању да успостави преимућство над NATO-ом у низу региона - од Калињинграда до Каспијског мора. Управо ови фактори брину САД и NATO.
        Током извођења маневра NATO-а и Украјине 2015. командант 6. флоте РМ САД вицеадмирал Џејмс Фого обећао је да ће искористити „право на слободну морску пловидбу“ ради константног присуства америчке флоте у Црном мору. Међутим, одмах се пожалио да ће бити тешко да се то учини, јер амерички брод треба само да се појави у Црном мору па да му се одмах „придружи руски“. У преводу са војног језика - ово значи да руска РМ не само да присуствује у датом региону него и спутава „иницијативе“ противника.
        Жалопојке натовских војних стручњака поводом пораста војне моћи Русије наравно пријају слуху руских патриота. Ипак, треба бити објективан.
        Према подацима Стокхолмског института за проучавање проблема света у (SIPRI), NATO и САД имају више од 3,3 милиона војника - 4,3 пута више од Русије.
        Велика предност је и у авионима - више од 20.000 наспрам 3.429 руских. Флоту чак и не треба упоређивати - 1734 натовска напспрам 305 руских бродова.
        Војних база у иностранству - они 150, ми - 6. И најважније: 28 земаља - чланица NATO-а имају 50% светског БДП. Наш је - 2%. То је и конфронтација 80 милијарди долара војног буџета Русије наспрам 800 милијарди долара NATO. Али, плаше се. Примичу тенкове руским граница и отварају нове базе.
        Према оценама Министарства одбране РФ, упркос својим обавезама у односу на Оснивачки акт Русија-NATO, Северноатлантска алијанса распоређује на западним границама Русије значајне војне контингенте, углавном америчке, и остварује војну активност без преседана.
        Пре само неколико дана, у оквиру операције „Атлантска одлучност“ (Operation Atlantic Resolve), у Литванију је стигао главни део америчког батаљона са наоружањем и посадом из састава 2. коњичког пука копнених снага САД, који је лоциран у Савезној Републици Немачкој.
        Министар одбране Пољске, Антониј Мацеревич, у емисији радио Maryja, још једном је изразио наду да ће у најскорије време на самиту NATO-а у Варшави превазићи „немачки вето“ на формирање сталних војних база савеза на територији његове земље. Ту молбу упућује Брисел и премијер Естоније, Таави Ријвас.
        И председник Пољске, Анджеј Дуда, константно тврди да је Варшави крајње потребно да на њеној територији NATO распореди базе као знак признања њене равноправности са другим државама тог савеза. Он с нестрпљењем очекује да у Резликову под Слупском почне изградња позиционе зоне америчког система ПРО Aegis са пресретачима SM-3.
        Иначе, таква позициона зона америчког ПРО већ је формирана у румунском месту Девиселу, а радари система противракетне одбране САД појавили су се не само у балтичким земљама и источноевропским државама, него и у Турској.
        По речима министра одбране, Сергеја Шојгуа, само током 2015. у балтичким земљама, Пољској и Румунији натовски контигент авиона повећао се осам пута, а по броју војника - 13 пута. На њихову територију додатно је достављено 300 тенкова и оклопних возила. У Белгији, Италији, Холандији, Немачкој и Турској концентрисано је око 200 америчких атомских бомби В61-12.
        Натовски авиони F-15, F-16 и Eurofighter Typhoon, који су предвиђени за наношење удара тим бомбама, на дежурству су убазама Зокњај код Шауљаја и Емери код Талина.
        У Литванији, Естонији и Норвешкој налази се у стању сталне борбене готовости 310 авиона - носача таквог оружја Северноатлантског савеза.
        Ипак, у чему су у праву западни генерали: Русија је за њих реални супарник - јак, енергичан, добро наоружан. Прва ласта која је то показала била је операција подршке референдуму о самоопредељењу Републике Крим.
        Појављивање „учтивих људи“ било је изненађење за западне обавештајне службе. Бивши командант NATO снага у Европи, пензионисани адмирал Џејмс Ставридис, изјавио је: руске оружане снаге вешто су примениле војну тактику XXI века.
        По његовом мишљењу, основа успешне кампање на Криму били су вешто комбиновани начини сајберрата, активне информативне подршке и добре обучености јединица специјалне намене.
        Све то омогућило је Русији да преузме иницијативу од Запада. Ставридис је такође обратио пажњу на то да су се дејства Руске армије суштински променила од времена чеченске кампање.
        „Приступ Копнених снага РФ решавању постављених задатака суштински се променио. Они су изванредно распоредили своје карте“ - цитирају адмирала западна издања.
        У својим оценама квалитета борбене обучености Руске армије још је категоричнији генерални секретар NATO-а, Јенс Столтенберг: „Изненадни, непредвидиви и неочекивани“. Све то у светлу интензивне примене савременог наоружања и технике.
        Шта представља само операција у Сирији: од 30. септембра 2015. Ваздушно-космичке снаге извеле су 5.662 борбена лета, укључујући 145 летова стратешке авијације дугог домета, лансирано је 97 крстарећих ракета поморског и ваздушног базирања. САД током четири године рата са Исламском државом нису могле себи да дозволе такав пресинг. Москва може. При том, она то чини у склопу економске кризе и санкција. Не повећава војни буџет, не стеже каиш.
        Како истичу западни војни стручњаци, Москва у самој Сирији користи како најновије наоружање попут ракета „Калибар“, противракетне системе С-400 и „Панцир“, фронтовске бомбардере Су-34, чак и стратешке носаче ракета Ту-160 са најновијим крстарећим ракетама великог домета Х-101, тако и „стару“ технику - бомбардере Су-24. Ипак, модернизоване - имају нове нишанске системе.
        На последњем колегијуму војног ресора, Сергеј Шојгу је саопштио да је снабдевеност армије Русије савременим наоружањем и војном техником у 2015. достигла 47%, а удео савременог наоружања ВКС - 52%. Само беспилотиних летелица у руској армији има 1700 јединица.  
        Ради компарације: 2011. је у јединицама таквих летелица било свега 18. Ниво опремљености Копнених снага савременим оружјем достигао је 35%. Ниво опремљености Војне флоте савременим бродовима - 39%.
        Према плану за 2016., армија ће добити два бригадна комплета ракетних система „Искандер-М“ и реактивног система плотунске ватре „Торнадо-С“, као и један бригадни комплет противракетног система „Бук-М3“; шест батаљона нових тенкова и борбених возила пешадије.
        ВКС и морнаричка авијација добиће више од 200 нових и модернизованих модела авионске технике. Биће обновљено наоружање пет противракетних пукова антиракетним системом С-400.
        Борбено дежурство започеће три радарске станице за рано упозорење далеког домета „Вороњеж-ДМ“ - у Јенисејску и Барнаулу и „Вороњеж-М“ у Орску.
        У састав РМ биће укључене две вишенаменске подморнице и седам бродова. Према извештају С. Шојгуа, ниво снабдевености савременим наоружањем руске „нуклеарне тријаде“ достигао је 55%. У константну готовост уведено је 95% нуклеарних постројења за лансирање.
        А „ново гвожђе“ - само је спољашњи део процеса модернизације армије.
        „Изненадне провере“ борбене готовости, које су постале уобичајене, много више објашњавају. Само у седиштима команди стратешких вежби „Центар-2015“ истовремено је било активирано 95 хиљада припадника војске, више од седам хиљада јединица наоружања и војне технике, до 170 авиона и 20 бродова. Различите етапе практичних дејстава изведене су на 20 копнених, морских и авионских полигона и локалних деоница Централног и Јужног војног округа.
        „Центар-2015“ може се сматрати за највећи домет војних трансформација у Русији. То је кључна фаза у процесу изградње потпуно нове, спремне за борбу и што је најважније - ефикасне војне машине.
        Као што је признао у свом научно-истраживачком извештају центар European Leadership Network (ELN), према овим најважнијим показатељима, који су директно повезани са борбеном готовошћу армије и флоте, Оружане Снаге РФ знатно су превазишле NATO и савезнике.
        Уопште, натовски генерали имају разлога да се растуже. Ако не по броју, али по квалитету борбене обучености, тактике и ефикасности примене средстава која поседује, Москва на војном плану заиста превазилази Брисел.
        Превела Ксенија Трајковић

Запад у паници и признаје: Оружане снаге Русије превазишле NATO | Факти
РУСКА АРМИЈА САДА ИМА 1700 БЕСПИЛОТНИХ ЛЕТЕЛИЦА,. А 2011. ЈЕ ИМАЛА САМО - 18. Према подацима SIPRI, NATO и САД имају више од 3,3 милиона војника - 4,3 пута више од Русије. Велика предност је и у авионима - више од 20.000 наспрам 3.429 руских. Флоту чак и не треба упоређивати - 1734 натовска ...


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар