недеља, 28. фебруар 2016.

БОНОВИ ЗА ИСХРАНУ

 


БОНОВИ ЗА ИСХРАНУ

Бонови за исхрану настали су у Француској пре скоро 50 година, а данас се користе у 40 земаља света, од којих је 19 у Европи. У тим земљама уведене су фискалне олакшице привредним друштвима, како би се боновима за исхрану обезбедила адекватна накнада за запослене током радног дана.
У свету је у 2014. години око 3,8 милиона запослених искористило 763 милиона бонова, у укупној вредности од 5,8 милијарди евра. На тај начин остварена је трострука добит – на социјалном плану, за добробит радника и на економском плану. Штавише, систем је прави показатељ успешног социјалног дијалога.
Бројне позитивне стране овог система, његову практичну примену у Француској и многим земљама евроазијског региона, представила је Група Ап, на конференцији одржаној 24-25. фебруара 2016. године, у Врњачкој Бањи, на тему „Систем бонова као средство у служби економског развоја и социјалног напретка у Србији“. Савез самосталних синдиката Србије, иницијатор и домаћин скупа, окупио је том приликом представнике свих социјалних партнера – Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Уније послодаваца и представнике гранских синдиката и синдиката са територије.
Француска Група Ап, као социјална и партиципативна кооператива, чији капитал је у рукама запослених, у сарадњи са синдикатима у свету у сталној је потрази за новим решењима, у циљу социјалног напретка, повећања куповне моћи запослених и стварања одрживог економског модела. У том контесту, изразила је посебну заинтересованост за успостављање стратешког партнерства са СССС и представљање свог модела функционисања социјалним партнерима у нашој земљи.

from Форум средњих стручних школа Београд - Почетна http://ift.tt/1KVe3Sd
via IFTTT

Нема коментара:

Постави коментар