субота, 25. новембар 2017.

Како Америка опипава пут до врхунске глупости

Како Америка опипава пут до врхунске глупости
Одавно се зна да онима које желе да униште, богови прво одузму памет. А сада се такође чини и да их, осим што их отерају у лудило, учине и врло глупим.

Не знам колико је људи изван Сједињених Држава обратило пажњу на праву лавину оптужби за сексуално злостављање која је сада у центру пажње америчке јавности. Сваки нови преглед вести обавезно обухвата и најновије оптужбе. Сваког дана искочи неки нови наводни преступник. Право је чудо да лондонски кладионичари још нису почели да примају опкладе на то ко је следећи.

Оптужбе се крећу у распону од силовања до прављења неприличних опаски до љубљења „без добијања сагласности“, и свега што пада између. (А колико се то првих пољубаца деси уз давање сагласности? „Сада можеш да ме пољубиш. Желиш ли то написмено? Уз сведоке и нотара?) А изгледа да се најчешћа оптужба односи на пипкање.

Ретко се прави разлика између акција које означавају озбиљно кривично дело и заслужују одговарајућу казну и акција за које се до скоро сматрало да представљају уобичајену мушку иницијативу. На пример, оптужба да је кандидат за сенатора из америчке савезне државе Алабама, Рој Мур, пре више деценија сексуално пипкао 14-годишњу девојчицу (што би, ако је тачно, представљало кривично дело које би морало да га дисквалификује) се изједначава са излажењем са 17-годишњакињом (уз дозволу њене мајке и без оптужби за сексуално злостављање) или са могућношћу да се оптужени потписао у средњошколски годишњак једне девојке.

То неиздиференцирано мешање криминалног и – смем ли рећи? – нормалног понашања, праћено гомилом оптужби, не треба да изненађује, ако схватимо да права мета нису сексуално напаствовање или недоличност онако како се уобичајено схватају – већ сама мушкост. Закорачимо напред! Разбијмо патријархат! (Има ли ико уопште представу о томе на шта би личило друштво из ког би се искоренили и последњи остаци патријархата? Да ли је тако нешто икад постојало, ако изузмемо неке маргиналне, изгладнеле групе у некој џунгли или пустињи?)

Наше друштво већ вековима гаји појам џентлмена, који је обавезан да поштује, штити и даје предност женама, са упориштем у традиционалним сексуалним улогама и хришћанским моралним бранама. Али женама не треба таква врста тлачења! Жени треба мушкарац колико риби треба бицикл! (познати феминистички слоган из раних 1970-их – прим. прев). А онда смо згрожени тиме како је колапс друштвених традиција оставио жене да се саме носе са дивљацима међу нама.

Глупост царује. У складу са сулудом логиком по којој „нема разлике“ између грабљивих старијих мушкараца који вребају млађе жене и много ређих случаја када су сексуалне улоге обрнуте, судије сада доносе драконске пресуде против жена које ступају у везе са тинејџерима. (Зачудо, сами ти младићи не делују претерано узрујано.) У Невади је 34-годишња жена осуђена за развратно понашање са малолетником, пошто је пољубила 13-годишњег дечака и ставила његову руку на своје груди – и добила доживотну робију. Боље би прошла да је дечка једноставно убила. (У исто време, на хомосексуалној страни биланса, култура „твинкова“ (геј сленг који означава мршавог, танког, исфеминизираног младића спремног за геј сексуалну акцију – прим. прев.) цвета.)

Прошле године је, у контексту медијске хистерије изазване Трамповим приватним коментаром ког је ухватио један волшебно укључени микрофон, на тему како жене богатим и познатим мушкарцима допуштају свакојаке врсте слободног сексуалног понашања, постало очигледно да више није скроз јасно шта тачно потпада под недодозвољено развратно размишљање, говор и деловање. Зато је овај кратки, практични приручник данас још актуелнији:

РАЗВРАТНО. Ово означава начин на који практично сви мушкарци – уз различите степене учесталости – размишљају о женама; вербално исказивање таквих мисли од стране неких, али никако не и свих мушкараца, обично насамо; или деловање у складу са таквим мислима, које упражњава изразита мањина мушкараца, уз често тачно претпоставку да ће им то проћи због њиховог богатства, славе, друштвеног статуса или лепог изгледа. По овој дефиницији, развратност представља имплицитну претњу и омаловажавање жена, тих крхких цветића које друштво мора неизоставно да брани од мушких развратних мисли, речи и дела, све до коначне елиминације тестастерона.
НИЈЕ РАЗВРАТНО: ПРИХВАТЉИВО. Ово значи да, пошто су жене грубе и снажне и могу да раде све што могу и мушкарци, али много боље, оне могу да, у различитим степенима интензитета, размишљају, говоре или се понашају према мушкарцима на начин који одсликава мушку развратност према женама. Ово је у потпуности прихватљиво. Међутим, ако би мушкарац позитивно реаговао на женску (не)развратност, онако како је овде дефинисана, то би могло да представља развратно понашање са његове стране, у зависности од тога како жена благоизволи прихватити такву његову реакцију.
НИЈЕ РАЗВРАТНО: ВРЛИНСКО И ПОХВАЛНО. Ово се односи на било какве мисли, речи или дела која су претходно сматрана неморалним или која потпадају под било коју од категорија које обухвата ознака LGBTQILSMFT (обавештаваћемо вас редовно о сваком новом додатку), или одређене уметничке жанрове (нпр. хип хоп музику). Оваква врлинска, похвална (не)развратност се мора славити путем парада, награда и државно-спонзорисаног изражавања. Свака критика или непоштовање – па чак и недовољно испољени ентузијазам – на рачун ове категорије (не)разврата представља говор мржње и основу за друштвени остракизам, економско уништавање и, све чешће, законско санкционисање. (А у међународној арени представља оправдање за агресију против ретроградних земаља.)


Како Америка опипава пут до врхунске глупости


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар