понедељак, 27. новембар 2017.

Срамна изјава министра Шарчевића показује колико му није стало до деце!

Срамна изјава министра Шарчевића показује колико му није стало до деце!
Београд – Насиље у школама је горућа тема последњих недеља, након нових снимака злостављања вршњака. У свему томе, министар просвете Младен Шарчевић види повод за шалу.
Гостовањем у емисији „Упитник“ на РТС-у Шарчевић је још једном показао да проблем не схвата суштински и да решења смишља током саме емисије, јер звуче толико бесмислено да је тешко поверовати да се иза њих крије напоран рад. Али, у земљи Србији смо, нажалост, на такав приступ решавању проблема навикли – оно на шта чак ни овај мучени народ није навикао јесте доза безобразлука, дрскости и непоштовања коју је министар показао једном „шалом“ пред камерама. Након што је пуштен снимак у коме неколико насилника удара свог друга из разреда, док остали снимају и смеју се, Шарчевић је имао следећу реакцију:
Младен Шарчевић (Фото: Јутјуб)
Министар просвете Младен Шарчевић лежи на опљачканим милионима, а банке ђацима нуде уџбенике на кредит!
Шарчевић: Када погледате овога крупног момка и овога ситног момка, овоме пише на челу „мучи ме“. Отприлике се они тако задевају, снимају и некада фингирају такве ствари.
Оливера Јовићевић: Како може некоме на челу да пише?
Шарчевић: Па шалим се.
Све то са нечим што вероватно у глави Младена Шарчевића делује као „шармантан осмех“ на лицу.
Видите, реакција нормалног човека на снимак детета које неко туче може да буде разнолика – човек може да се растужи, може да побесни, може да буде у шоку, може чак и да му се слоши. Помисао на то да деца попут Алексе свакодневно трпе језиве батине док директори, наставници и којекакви психолози жмуре код сваког нормалног изазива језу. Али, не и код министра. Код њега је то, изгледа, баш сјајан повод за шалу и за бахату банализацију огромног проблема који односи дечје животе.
Док је ауторка покушавала питањима да укаже да је његова теза апсурдна, он је уместо извињења за неспретни исказ, нудио објашњења и наставио да продубљује небулозу коју је изговорио. Нажалост, то није био крај. У наредним минутима министар је понудио да се насиље решава постављањем надзорних камера и већом контролом наставника. Значи, више неће морати сами вршњаци да снимају, него ће насиље забележити надзорне камере.
Ммладен Шарчевић (Фото: Танјуг)
Шарчевић о протестима родитеља у Земуну: Бранићу државу!
Ово је један од оних тренутака кад вам дође да бар један дан имате мозак одређене особе, како бисте се одморили као човек – јер, колико незапослене мождане ћелијице морају да вам буду да бисте као предлог решења проблема предложили постављање камера након пшто вамје показан СНИМАК туче? Ваљда нам је свима јасно да доказивање насиља у школама није проблем – проблем је што и поред свих тих силних доказа нема адекватних казни нити дугорочног решења које би смањило насиље у школама. То, изгледа, министру или није јасно или га буквално толико не занима да неће да напреже мозак око таквих ситница као што су животи наше деце.
Научите децу да насиље није игра
Добро је да се у емисији нашла и Тијана Совиљ, школски психолог и психотерапеут. Након свих Шарчевићевих речи, она је указала да наша деца не умеју да комуницирају и да их томе нико није учио. Уместо надзора, предлаже часове и радионице на којима ће се деца учити толеранцији. Још важније је да науче шта је све насиље, јер многа од њих нису ни свесна тога. Попут министра и они често све доживљавају као шалу, а морају да буду свесни да је „таква“ шала убила њиховог вршњака Алексу Јанковића.
Међутим, како ће то схватити они, ако то не схвата већина посланика у земљи. Ако начелно подрже Алексин закон, али онда не учине ништа да он уђе у процедуру и да се о њему одлучије и то само зато што закон није предложила адекватна страна. Како да деца сматрају да је насиље лоше, ако посланик Двери говори како мушкарци треба да се туку, док лидер његове партије предметима гађа другог посланика и врши вербално насиље? Како да знају да је насиље лоше и када шеф највеће посланичке групе у парламенту свакодневно вређа политичке противнике и назива их погрдим именима? Како да знају да је непримерено да другарицу из одељења „ваћаре“, ако види да један министар говори како воли када новинарке лако клекну, а за то добије свега неколико месеци суспензије. Када насиље свакодневно гледају на телевизији од председника државе до вређања у продавници.
Зато, министре, није довољно да на састанак позовете неколико колега. Морате да позовете читаву Владу, Народну скупштину, уреднике свих медија и да их питате врло јасно: Како би се осећали да је Алекса био њихово дете? Шта би урадили да су на месту његових родитеља? Морате да им објасните да морају да престану да врше насиље и да за то налазе економске, политичке и друге изговоре. Све док једном уреднику обравдање за позивање у рат и понижавање жена буде економски интерес, док једном политичару говор мржње буде начин за сакупљање поена, до тада ће и деца говорити како су се само играла и шалила.
Младен Шарчевић (Фото: Јутјуб)
Министре Шарчевићу на ком језику сте потписали анекс уговора о „бошњачком“ језику?
Наравно, да бисте им то рекли, прво треба да се извините оној грађанки која Вам је поставила питање, а Ви јој се бахато обратили, притом увредивши не само жртве вршњачког насиља и њихове родитеље, већ и све грађане здравог разума који, чисто да вас подсетимо, из свог џепа дају за вашу плату, па би требало да радите у њиховом интересу.
Ми, за разлику од Вас, нисмо од оних људи који одређују шта некоме пише на челу. Да јесмо, део Вашег лица изнад носа би био савршено место за неколико погрдних речи.
noizz.rs

Срамна изјава министра Шарчевића показује колико му није стало до деце!
Београд - Насиље у школама је горућа тема последњих недеља, након нових снимака злостављања вршњака. У свему томе, министар просвете Младен Шарчевић види п


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар