четвртак, 30. новембар 2017.

Јегор Холмогоров: Због чега Солжењицин заслужује споменик

Јегор Холмогоров: Због чега Солжењицин заслужује споменик
Познати публициста и творац синтагме „руско пролеће“ Јегор Холмогоров на свом Фејсбук профилу набраја десет разлога због којих је руском народу неопходан споменик Солжењицину.Управо је Солжењицин формулисао принцип да је руски народ циљ, а не средство за реализацију утопијских експеримената.
Управо је Солжењицин почео да говори о црвеном терору као о трагедији руског народа, а не као у успоменама комесара у прашњавим шлемовима и њихове деце.
Управо је Солжењицин први скренуо пажњу на амерички закон о инфериорним нацијама и повео борбу са њим.
Управо је Солжењицин покренуо историјску рехабилитацију Столипина, подвргавајући систематској критици „фебруаризам“ и показао да је то био пут у никуда, а да при томе није запао у оправдавање бољшевизма.
Управо је Солжењицин формулисао основни дискурс критике на адресу русофобске дисидентске интелигенције, показујући да антикомунизам није исто што и либерална русофобија.
Управо је Солжењицин у „Харвардском говору“ формулисао принцип прекида са копирањем западног пута, истичући идеју цивилизацијског суверенитета Русије и других историјских светова.
Управо је Солжењицин први позвао на непризнавање административних граница отцепљених совјетских република као националних граница. Он је једини у тадашњој Русији покренуо кампању против отцепљења Украјине, обраћајући се житељима Донбаса са позивом да иступе против одвајања од Русије и заложе се за гласање о самосталности по регионима, а не на нивоу целе Украјине.
Управо је Солжењицин први проговорио о геноциду над Русима у „Ичкерији“, о протераним Русима из средњoазијских покрајина и о томе како чиновници Руске Федерације не обраћају пажњу на тај проблем.
Управо је Солжењицин указао на глупост Татарстанског и других „суверенитета“ у саставу Русије и позвао на прекид са том праксом.
Управо је Солжењицин формулисао принцип народног јединства као основу политичке философије и практичне политике за савремену Русију.
Могао бих да набројим још 20 тачака, а овде додајем чињеницу да је Александар Исајевич био војник Великог отаџбинског рата, од 1941. па све до хапшења, добитник ратних одликовања – Орден Отаџбинског рата другог степена, Орден Црвене звезде, медаље за ослобођење Кенигсберга (где би такође било добро поставити му споменик, можда баш у лику фронтовског официра).Превод: Владимир Коларић

ИЗВОР: Стање ствари

Јегор Холмогоров: Због чега Солжењицин заслужује споменик
Познати публициста и творац синтагме „руско пролеће“ Јегор Холмогоров на свом Фејсбук профилу набраја десет разлога због којих је руском народу неопходан споменик Солжењицину.…


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар