субота, 25. новембар 2017.

АУСТРИЈА: ЗАПАД не воли Русе и Србе

АУСТРИЈА: ЗАПАД не воли Русе и Србе
У организацији Представништва Републике Српске у Аустрији, Заједнице српских клубова у Бечу и одбора СПКД Просвјета у Аустрији о стереотипима према словенским народима говорили су историчари др Ханес Хофбауер и др Дарио Видојковић.
Хофбауер је представио своју књигу „Слика непријатеља – Русија – историја једне демонизације“, а Видојковић, историчар на Универзитету у немачком Регензбургу, дело „Слика Србије у Немачкој од Берлинског конгреса до данас“. У обе књиге је видљиво да Запад деценијама, па чак и вековима користи стереотипе у опхођењу са словенским народима, што се и дан-данас може видети и осетити.
Хофбауер је указао да између Запада и Русије постоји дуго непријатељство. Аустријски публициста навео је да је нови доказ продубљивања непријатељства Запада према Русији то што је руска телевизија Раша тудеј, пре недељу дана, у САД морала да се региструје као страни агент.
Навео је да је закон на основу којег је то захтевано од руског медија још из 1938. године, када је усвојен у циљу борбе против нацистичке пропаганде и да се ретко примењује.
Претходни пут је то био случај према једној ирској групи која је прикупљала средства за терористичку ИРА. Истовремено је констатовао да однос према Русији заоштрава и ЕУ. Хофбауер указује да се иде у правцу ратне реторике и да је у току „мали економски рат“, који може да прерасте у велики привредни рат или чак „нешто горе“.
Видојковић је, на примеру односа немачког говорног подручја према Србији, пренео слично понашање Запада.
Оценио је да је географска подела која постоји у главама људи узрок непријатељске слике према Србима, јер је Запад нашу земљу, у давној прошлости, сврстао у Оријент. С тим у вези цитирао је Хегела, који је говорио да „Словени нису дали битан допринос историји и да због тога и нису део Европе“.


Публика с пажњом пратила предавање

Видојковић је подсетио да је у доба романтике на немачком говорном подручју преовладавала позитивна слика Срба, као херојског народа који се борио за ослобађање од османске окупације. Та слика се променила, како је рекао, после Бечког конгреса, а посебно после 1903. после убиства краља Александра Обреновића, што је изазвало шок у Европи и од нашег народа створило слику убица краљева.
Притисци и уцене

Публику је највише интересовало шта аутори мисле о односу Србије и Русије и данас па је Хофбауер истакао да су односи те две земље добри, али да је ЕУ заинтересована да Србија не сарађује са Москвом.
– Актуелна влада је, због преузимања стандарда ЕУ, под притиском и чини се уцењивом – оценио је он.
Видојковић је рекао да су односи историјски и да се они сада, као и у прошлости, демонизују.
– Приказују се као скандал и понавља се став да се морамо одлучити да ли смо на доброј или лошој страни – закључио је он.
Историја се понавља

Др Дарио Видојковић се осврнуо и на новију историју наводећи примере негативног приказивања Срба у немачкој и аустријској штампи, по узору на период Првог светског рата.
– Коришћени су стари стереотипи и поново су Срби и Руси приказани као непријатељи, као у Првом светском рату – објаснио је он.



ИЗВОР: ВЕСТИ

АУСТРИЈА: ЗАПАД не воли Русе и Србе - Центар академске речи, Шабац
Словени на удару: Др Ханес Хофбауер и др Дарио Видојковић У организацији Представништва Републике Српске у Аустрији, Заједнице српских клубова у Бечу и одбора СПКД Просвјета у Аустрији о стереотипима према словенским народима говорили су историчари др Ханес Хофбауер и др Дарио Видојковић. Хофбауер је представио своју књигу „Слика непријатеља – Русија – …


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар