уторак, 14. новембар 2017.

Без избора до 2020. године

Без избора до 2020. године
Београд – “Сматрам да не постоје било какви разлози за одржавање парламентарних избора у овом тренутку. Србија је стабилна демократија, стабилна земља, врло стабилна економија… Имамо стабилну већину која функционише у Народној скупштини Републике Србије. Избори су 2020. године за парламент, следећи председнички 2022. године, баш онако како се то одиграва у свим стабилним, европским демократијама.”
Танјуг, 27. 2. 2017.
Грађани Београда свакако ће на биралишта у наредних неколико месеци, а да ли ће и сви грађани Србије, односно да ли нам поново следе ванредни парламентарни избори, требало би да знамо за који дан, када о томе буде одлучила Српска напредна странка. Тако је, барем, најавио председник Србије Александар Вучић.
Но, да се подсетимо како је Вучић у последње две године размишљао на ту тему. Почетком 2016. када је обзнанио да ћемо поново на ванредне парламентарне изборе, након месеци спекулација и бројних изјава да нам нису потребни још једни избори, Вучић је рекао да то ради зарад четири године стабилности.
РТС, 17. 1. 2016.
“Сматрам да је Србији потребан пун четворогодишњи мандат владе да бисмо урадили све како би европски, демократски, интегративни процеси били неповратни. Србији је потребно још четири године стабилности, јер после те четири године нема ни повратка ни погледа уназад“, рекао је Вучић у јануару 2016.
Годину дана касније, у фебруару 2017, на питање да ли су могући нови избори, Вучић је одговорио одрично, истичући да нема никаквих разлога за ванредне изборе, те да су следећи парламентарни избори 2020. године.
Тањуг, 27. 2. 2017.
“Сматрам да не постоји било какви разлози за одржавање паралментарних избора у овом тренутку. Србија је стабилна демократија, стабилна земља, врло стабилна економија… Имамо стабилну већину која функционише у Народној скупштини Републике Србије. Избори су 2020. године за парламент, следећи председнички 2022. године, баш онако како се то одиграва у свим стабилним, европским демократијама. Тако ће да буде и у Србији, јер смо онај најтежи период прешли и прошли са више ванредних избора, јер је то било неопходно. Неопходна је била подршка реформама у тешким тренуцима када спроводите мере фискалне консолидације… Зато су ти избори били важни, данас нема потребе за тим, имамо председничке изборе у кратком временском периоду… У априлу месецу ћемо имати председничке изборе, то је прилика за политичке ривале, политичке такмаце да се докажу на политичкој сцени, а онда следећи избори су 2020. парламентарни, 2022. председнички и у том периоду биће оно златно доба о којом сам говорио, где ћемо сваке године имати раст, и што ММФ каже, свакако преко три посто, али зато ми огроман труд и напор улажемо да он иде и преко четири, пет посто, јер онда ће Србија да доживи прави процват.“
И сада, када се ближе београдски избори и ускоро навршавају две године од претходних парламентарних (могуће да ће ванредни парламентарни избори на две године постати редовна појава), поново крећу спекулације. Председник државе и лидер напредњака недавно је признао да у странци размишљају о томе, а сада и да постоје снажни аргументи за нове изборе – четири године потпуног мира.
Рекао је да “не може да зна какву ће одлуку странка да донесе“, иако то не звучи нарочито убедљиво знајући ко води главну реч у страници и чије се одлуке готово увек једногласно усвајају. Сетимо се само како су функционери СНС пред избор новог председника владе 2017. говорили како никакве консултације у странци нису потребне, већ је довољно да Вучић донесе одлуку ко ће бити премијер. Иначе, не бира председник премијера, односно по нашем закону то не би требало да буде тако – председник само предлаже Скупштини кандидата за премијера који је окупио већину. Вучић, дакле, и на том нивоу, државном, сам доноси одлуке, без обзира на закон, а камоли у странци.
Но, како је Вучић одговорио на питање да ли ће заједно са београдским бити одржани ванредни парламентарни избори? Објаснио је како постоје и аргументи за и против, тврдећи да је он лично против. Рекао је да би “било фер да се на локалним, градским изборима не покривамо републичким резултатима“, као и да треба показати озбиљност, јер у наредним годинама имамо највеће проблеме које треба да решавамо, не наводећи притом о чему је реч.
Вучић је затим навео и, како је рекао, туђе аргументе, аргументе оних који заговарају изборе:
Тањуг, 9. 11. 2017.
“Један од тих разлога је да ако бисмо имали изборе све заједно у, рецимо, фебруару месецу, да бисмо онда имали четири године потпуног мира и онда бисте имали заједно и председничке и парламентарне и важне локалне изборе 2022. године, имали бисте слободно време да завршите сав посао око приступа Србије Европској унији. Дакле снажан аргумент, ја сам остао при овим својим аргументима, они при својим, разговараћемо и верујем да ћемо следеће недеље донети решење“, рекао је Вучић.
Дакле, да сумирамо, сада нам Вучић представља туђе (или своје?!) аргументе да су ванредни избори у ствари добра ствар, јер доносе четворогодишњи мир, исто као што нам је пре неколико месеци објашњавао да је време ванредних избора прошло, и да су следећи избори редовни – 2020. године, као у свим стабилним демократијама, због чега ту његову изјаву оцењујемо као “недоследну”.
Подсећамо, Вучић је и добар део прошле године тврдио да му “не пада на памет да буде кандидат за председника”.
Бета, 13. 10. 2016.
“Кажу глупи Вучић жели да победи на председничким изборима, а ја се нећу ни кандидовати.”
Тако, чини се да се код Вучића усталио јасан патерн – прво каже нема шансе, нема разлога за изборе, ја се нећу кандидовати, онда се тобоже премишља, фемка, трпи притиске у странци која жели изборе и на крају сам одлучи да је то добро за народ, за мир и државну стабилност. Можда због тога Вучић и није недоследан, можда је то само део ширег и дугорочног плана о константној предизборној кампањи, где нико није крив за неиспуњена обећања, јер се власт променила. И где се стално померају рокови за бољи живот, плату од 500 евра, завршетак аутопутева и шта све не. Али пошто ми не можемо да оценимо шта се крије иза Вучићевих изјава и драматичних промена мишљења, можемо само да их бележимо и указујемо на нелогичности и недоследности. Од избора до избора.
Истиномер

Без избора до 2020. године
Београд - “Сматрам да не постоје било какви разлози за одржавање парламентарних избора у овом тренутку. Србија је стабилна демократија, стабилна земља, врл


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар