четвртак, 2. новембар 2017.

РАСЕЉЕНИ СРБИ СА КОСМЕТА – да се врати српска војска на Косову и Метохији

РАСЕЉЕНИ СРБИ СА КОСМЕТА – да се врати српска војска на Косову и Метохији
Савез удружења расељених са Косова и Метохије у Црној Гори тражи да војни врх и министар одбране Србије Александар Вулин истрају у опредељењу да се Војска Србије врати на Косово и Метохију, истичући да за то нису потребне никакве нове одлуке, нити резолуције, са било ког нивоа.

„Војска Србије својим ангажовањем које предвиђа Резолуција 1244 Савета безбедности УН, може обезбедити слободу и сигуран живот свим народима који живе у том делу Србије“, истакао је председник Савеза Миленко Јовановић у писаној изјави.



Јовановић је навео да Савез снажно подржава Вулинов захтев да Војска Србије активно партиципира у унутрашњем дијалогу о јужној покрајини који је најавио председник Србије Александар Вучић.

Он је истакао да је Војска Србије уједно и најпозванија институција уз српски државних врх и Српску православну цркву да буде актер будућих дешавања од значаја за Косово и Метохију.

„У првом реду због тога што у очекиваном повратку једног броја њених јединица на Косово и Метохију, сходно Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, Војска Србије уз КФОР и УНМИК треба да буде кључни гарант очувања српске културне и историјске баштине, а пре свега заштите православних цркава и манастира, те стварања услова за повратак прогнаних“, навео је Јовановић.

Према његовим речима, Савез удружења расељених са Косова и Метохије изражава задовољство због активирања прослављеног генерала и хероја Војске Југославије Владимира Лазаревића као предавача на Војној академији у Београду.

„Очекујемо да ће генерал, заједно са својим сарадницима из периода агресије на СР Југославију, бити и формално активиран у самој Војсци Србије. То би допринело јачању морала међу војском и народом у Србији, уочи крупних догађаја који нас могуће очекују у вези са окупираним Косовом и Метохијом“, сматра Јовановић.

Јовановић је додао да у тренутку када се у присуству разних међународних војних и политичких мисија на Косову и Метохији прекопавају српска гробља, скрнаве српски домови и светиње, где ни након 18 година од успостављања протектората УН нема истинског мира, Савез истиче забринутост и огорчење због пасивног односа главних „ауторитета“ на Косову и Метохији у чијој формалној мисији је стварање услова за повратак прогнаних становника покрајине.

„Као председник Савеза, констатујем да институције Приштине чине максималне напоре да се повратак никада не деси, а у легализацији геноцида и етничког чишћења над Србима и Црногорцима, свесрдно им помажу и важне међународне адресе, па и поједини `Срби и Црногорци по занимању`“, рекао је Јовановић.

РАСЕЉЕНИ СРБИ СА КОСМЕТА – да се врати српска војска на Косову и Метохији
Војска Србије својим ангажовањем које предвиђа Резолуција 1244 Савета безбедности УН, може обезбедити слободу и сигуран живот свим народима који живе у том делу Срб...


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар