среда, 15. новембар 2017.

Наставници никако да похватају кад држе који слободан, а кад неслободан предмет

Наставници никако да похватају кад држе који слободан, а кад неслободан предмет
Сваког дана директори добијају писма од министра просвете, науке и технолошког развоја. Човек осећа обавезу да сваког дана напише по неку изваљотину, што директорима школа, што Саветима родитеља, што Школским одборима.
Министар се заиграо. Средио своју приватну школицу, па замишља да једнако тако може да среди све остале школе.

Уз фанфаре уводио униформе. Из његових дописа вирила дечица с краватама, упицањени, као да су у најмању руку деца енглеских лордова. Кравате, иначе, могу да служе за брисање носева првацима, а исто тако душу су дале за развој вршњачког и међугенерацијског насиља. Само цап за кравату једном руком, шамар другом и мирна школа, од Суботице до Врања!

Заборавио човек да се у школи уче и неке хигијенске навике, па тако није дао предлог како да у истој униформи дете недељу дана иде у школу. И онај чији отац купио машину за сушење веша, и онај чија мати пере веш на потоку још увек.

Кад су униформе чабрирале, мотивисао се да информатички описмени све ђаке, тако што ће Информатика бити обавезан предмет. Прво поделио одељења петог разреда на групе за исти тај предмет, па онда послао допис којим сторнира првобитни допис. Као, одједном се забринуо за колективни дух, па не треба петаке делити у групе. Као, одједном по два ученика треба да седе за једним рачунароми да сарађују, али само у петом разртеду. Они што изборно иду на Информатику и даље имају сваки свој комп. Ко има. Петаци могу и у крило један другом. Ионако им обавезно.

Јавили му неки паметни људи да је забрљецкао другим дописом, па послао и трећи, у којем каже отприлике: „Ћу, ћеш, ће, радимо к’о пре!“ У преводу: „Није битна Инфроматика, радите како знате и умете, нећу више да вам смишљам моделе за предмете!“

И поче да се бави – слободним НАСТАВНИМ активностима! Усред септембра! Слободне, па још наставне!

Да полудиш … да попишеш заинтересоване за бивше изборне предмете који нису ни постојали, па поделиш ђаке да се слободно наставно баве Хором и оркестром, Цртањем и брљањем и да чувају природу. Ученици наставно, а наставници неплаћено!

Да не помињем Обавезне Физичке Активности (ОФА) којим ће се ђацима из тела скинути наслаге које им је направио ЈАФА (кекс).

Црни наставници, никако да похватају кад држе који слободан, а кад неслободан предмет, кад – стижу нови дописи!

Те допис о потреби праћења стања у Краљевини Шпанији, те како у школским просторијама морају да се одржавају активности до 21 сат, после тога се простори издају. Не каже како може да се изда школски простор, јер то неки други закони регулишу.

Али, човек почиње да отима портфељ Вањи Удовичићу, па почиње да СПОРТСКИМ КЛУБОВИМА одређује чланарину!

Јавио му неко да су школе празне од 19, 30 до 21. Није знао, до прекјуче.

Е, кад је то сазнао, човек се мотивисао да распоређује клубове по школама, ал’ за 25 до

30 % мању чланарину! Од чега мању? И на чији терет? На терет школе, односно општине која плаћа материјалне трошкове школама.

И о каквим клубовима који „чланарину наплаћују директно од родитеља“ прича министар? Постоје и они који индиректно наплаћују чланарину од родитеља?

Договорио се са Одбојкашким и Кошаркашким савезом?

О чему?

О индиректној чланарини?

У том истом допису, он поручује да се, пазите сад – „ваннаставне активности по правилу реализују у школском простору“!

Нема, брале, посете музеју, позоришту, галерији…него лепо, све у школи! И опет, каже, мора све да се заврши до 21 сат.

А наставници баш хтели да до поноћи држе ваннаставне активности у ходнику, лево од сале!

Министре, смањите гас! Престаните да злостављате запослене у просвети, све шаљући дописе са нултом толеранцијом за насиље!

Уместо да претите казнама директорима, ђацима и наставницима, дајте садржаје који ће оплеменити све поменуте!

Додуше, има министар и успеха… Послао је полицију у школе, што, морамо признати, није успео ниједан до сад!

Ако је и од министра – много је!



Николина Дејановић

Наставници никако да похватају кад држе који слободан, а кад неслободан предмет - Зелена учионица
Сваког дана директори добијају писма од министра просвете, науке и технолошког развоја. Човек осећа обавезу да сваког дана напише по неку изваљотину, што директорима школа, што Саветима родитеља, што


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар